Po lékařích mají dohodu s Hegerem i zdravotní sestry. Platy se jim zvýší za rok

1. 3. 2011

Ministr zdravotnictví Leoš Heger jednal s Českou asociací sester. Dohodli se, že sestry, ošetřovatelky nebo laboranti dostanou širší pravomoc. Pokud se prosadí reformy, tak od roku 2012 i vyšší platy. Ministr s asociací sester podepíše podobné memorandum jako s Lékařským odborovým klubem.

"Připravili jsme společné memorandum, které podepíšeme v příštím týdnu," uvedl po jednání ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Dohoda garantuje všem pracovníků ve zdravotnictví kromě lékařů, že se jim příští rok navýší platy. V průměru to bude v řádu tisícikorun. Podmínkou je, aby se na to našly peníze uvnitř zdravotnictví.

"Navýšení bude stejně jako u lékařů vázáno na zdárný průběh reformy zdravotnictví. Jinak řečeno, pokud reforma poběží dobře, budeme garantovat navyšování platů nelékařským pracovníkům stejně jako lékařům," dodal Heger.

Podobný závazek ministr zdravotnictví v únoru podepsal se zástupci lékařských odborů. Zajistil jim zvýšení platů od března, příští rok pak navýšení o 10 procent. Dohodou skončil protest "Děkujeme, odcházíme".

Prezidentka České asociace sester (ČAS) a ředitelka pražské Všeobecné fakultní nemocnice Dana Jurásková společný krok přivítala. Současně ale přiznala, že ji trochu mrzí, že na rozdíl od lékařů sestry v dohodě nemají garantovány růst platů žádným procentem ani částkou. ČAS si totiž konkrétní číslo do dohody neprosadil.

"Velmi bych si přála, aby tam konkrétní číslo bylo, nicméně vzhledem  k tomu, že jsme povolání, které se chová velmi odpovědně, a víme, jaká je situace, spokojíme se s tím, že dostaneme odpovídající část podle navýšení lékařských platů," uvedla s tím, že ČAS nepřišel na jednání s žádnými novými ani ultimativními požadavky. Platy zvýší rozšíření kompetencí.

Jurásková s Hegerem jednali také o budoucím navyšování kompetencí sester, které je součástí zdravotnické reformy. Měly by se zvýšit především v oblasti dlouhodobé a domácí péče.

"V oblasti dlouhodobé péče by kompletní odpovědnost a řízení tohoto pracoviště přešlo na sestru, lékař by byl k dipozici v určité době," doplnila Jurásková. Podle vedení ministerstva i asociace sester pomůže změna například ošetřovatelkám, které nemohou spoustu úkonů dělat a tím pádem jsou nezaměstnatelné.

Krok navíc přinese pro zdravotníky další jistotu, že si platově polepší. "Ve chvíli, kdy dojde k posílení pravomocí, automaticky budou nelékařští pracovníci zařazováni v tarifech výše a tím jim poroste i plat," popsala Jurásková.

Ministr zdravotnictví dodal, že vyhláška je připravena k podpisu. "Navýší kompetence jednotlivých profesních kategorií na úroveň, na které už je praktikována. De facto ji zlegalizuje," míní Heger.

Dalším krokem, na kterém se obě strany dohodly, je výzva fakultním nemocnicím a hejtmanům, aby přestaly stovky sester řadit do tarifů jako ošetřovatelky. Mnohé sestry v nemocnicích podle ministra sice vykonávají odbornou práci, oficiálně jsou ale vedeny na nižší úrovni. "Mají-li pracovat na místech, kde jsou požadovány, potřebují odpovídající zařazení a plat," vzkázal ministr.

Martina Procházková

idnes.cz, 28. 2. 2011

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme