Plíšek: Ústavní novela o zbraních není potřeba

28. 6. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedou klubu poslanců TOP 09 Martinem Plíškem)

Zuzana Tvarůžková, Moderátorka

Jaký je Váš názor na takto zásadní změnu pomocí ústavního zákona.

Martin Plíšek, místopředseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Nejen já, ale i ústavní odborníci a experti říkají, že bychom do ústavy a do ústavních zákonů neměli tímto způsobem zasahovat. Máme jeden z nejmodernějších zákonů o střelných zbraních a střelivu a tento ústavní zákon pouze kopíruje to, co už v zákoně máme z hlediska nabývání, použití a získávání legálně držených zbraní. Z mého pohledu jde o zbytečný zákon, který je jen předvolební vábničkou a populismem ve volebním roce.

Zuzana Tvarůžková, Moderátorka

Poslanec Roman Váňa dnes na půdě Poslanecké sněmovny řekl, že tento ústavní zákon nic sám o sobě neřeší, proč si myslíte, že jde o politickou vábničku?

Martin Plíšek, místopředseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Protože předkladatelé v minulosti spojovali tento ústavní zákon s evropskou směrnicí, a já hned na úvod říkám, že nesouhlasím se směrnicí, která byla přijata. Musíme se však také podívat, co naše česká vláda v minulosti udělala pro to, aby směrnice neprošla. Dva státy, jestli se nemýlím Polsko a Švédsko, například ve svých parlamentech přijaly výhradu, tedy nesouhlas s touto směrnicí. Česká republika toto v minulosti neučinila, a teď v momentě, kdy už ta směrnice, byť upravená, byla schválena, přichází s ústavním zákonem. Je potřeba zdůraznit, že tento zákon na směrnici nemá žádný vliv, a jde o zcela izolovanou normu, která sama o sobě také nic neřeší. Důležitý je provádějící zákon o zbraních a střelivu, který máme jeden z nejmodernějších v Evropě. Nemusíme do něj příliš zasahovat, protože je zcela vyhovující.

Zuzana Tvarůžková, Moderátorka

Existovala dvacítka českých europoslanců, kteří se snažili proti směrnici protestovat, ale na jejich pozměňovací návrhy vůbec nedošlo. Já vím, že jste hovořil o vládě. Řekněte, je vůbec potřeba, aby se cestou ústavního zákona v téhle zemi jaksi doplňovalo to, jak se mají lidé zapojovat do obrany země? Případně jaký mají mít vztah a přístup ke zbraním?

Martin Plíšek, místopředseda poslaneckého klubu /TOP 09/

V moderních evropských demokraciích nenalezneme právo držet a použít zbraň v ústavě nebo v ústavním zákoně. To skutečně nemá obdoby. Je potřeba spíš pracovat na samotném zákonu a je potřeba budovat aktivní zálohy, ať už na úrovni armády nebo policie. Je určitě dobré mít ve školách brannou výchovu v rámci některých předmětů. Ale proto nemusíme zasahovat do ústavního pořádku a do ústavních zákonů, protože jaká další práva potom budeme chtít povýšit do ústavy? Toto je velmi nesystematické. Zákon skutečně nepřináší nic nového. Jsem odpůrcem zbytečných a nadbytečných regulací, proto nepodpořím tento ústavní zákon.

Zuzana Tvarůžková, Moderátorka

Ještě k té evropské směrnici. Právě tvůrci tohoto zákona používají jako argument a důvod, proč s tou změnou přicházejí. Je potřeba připomenout, jakých zbraních se týkala, krátkých poloautomatických zbraní se zásobníkem na více než 20 nábojů a dlouhých poloautomatických se zásobníkem více než 10 nábojů. I podle některých expertů a lidí, kteří se pohybují v té bezpečnostní oblasti to není tak běžná zbraň, a vlastně jde víceméně o velikosti těch zásobníku. Opravdu si myslíte, že bude mít tak fatální dopad na držitele zbraní v České republice?

Martin Plíšek, místopředseda poslaneckého klubu /TOP 09/

To je další věc, kterou vyčítám předkladatelům. Straší všechny myslivecké svazy, jednoty a střelecká sdružení. Těch se skutečně směrnice nedotkne, budou moci nadále provozovat svou činnost. Já bych doporučil každému, aby si směrnici přečetl a nastudoval. Není dobré vyvolávat nějaký pocit strachu. Je potřeba, abychom příště, jako Česká republika, u jednacího stolu dokázali prosazovat naše názory. Jak na úrovni ministrů vnitra, Evropské komise nebo Evropského parlamentu. Aby tam i naši poslanci byli aktivní u pozměňovacích návrhů tak, abychom věci nemuseli řešit 5 minut po dvanácté, ale před tím, než se bude rozhodovat a hlasovat.

Zuzana Tvarůžková, Moderátorka

A kromě ústavních změn, by mě zajímalo… Má TOP 09 nějaký plán a nějakou ambici zapojovat občany více do obrany státu, tak jak o tom hovořil třeba Roman Váňa v případě jeho nápadu i podpořeného ministerstvem vnitra o branných spolcích nebo tu potřebu považujete za nadbytečnou? A není to potřeba v případě funkční policie i armády?

Martin Plíšek, místopředseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Civilisté nemají nahrazovat v právním demokratickém státě policii, armádu nebo další bezpečnostní složky. Ale v rámci institutu nutné obrany nebo krajní nouze, tedy v případě, že někdo útočí na něčí životy a zdraví, tak i podle dnešní legislativy může každý občan proti útočníkovi zasáhnout. Ta legislativa tady je. Spíš by měli autoři vysvětlit, co konkrétně mají na mysli. Už jsem říkal, že je potřeba pracovat po faktické stránce na vytváření záloh armády a policie. Tam si myslím, že má i současná vláda velký dluh. Já bych spíš rád viděl konkrétní kroky, než vytváření deklaratorních ústavních zákonů, které samy o sobě nic neřeší.

ZDROJ: STUDIO ČT24, ČT24, 28. 6. 2017

Štítky
Osobnosti: Martin Plíšek
Témata: Armáda a obrana
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme