Plíšek: Upřednostňuji kvalitu protikuřáckého zákona před ukvapenou rychlostí

31. 5. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Martinem Plíškem)

Moderátorka

Jak vnímáte vládou dnes schválený návrh protikuřáckého zákona?

Martin Plíšek, poslanec /TOP 09/

Je to reakce na amatérismus a určitou blamáž, ke které došlo vinou vládní koalice minulý týden při projednávání protikuřáckého zákona. Obdivuji legislativu Ministerstva zdravotnictví, že stihla v tak krátké době zapracovat všechny pozměňovací návrhy schválené v Poslanecké sněmovně při projednávání tohoto zákona. Uvidíme v jaké podobě a kdy ten návrh přijde do sněmovny. Pak jsme samozřejmě připraveni o tom jednat. Patřím mezi poslance, kteří, pokud bude ten návrh obsahovat body, o kterých byla řeč, jsou připraveni jej v závěrečném hlasování podpořit.

Moderátorka

Budete připravovat nějaké pozměňovací návrhy a prosazovat je, nebo ne?

Martin Plíšek, poslanec /TOP 09/

To je samozřejmě věcí každého poslance. Ve druhém čtení se musí pečlivě zkontrolovat, jestli byly skutečně zapracovány pozměňovací návrhy, které byly schváleny. Poslanci mají nezadatelné právo předkládat znovu i ty pozměňovací návrhy, které nebyly schváleny a vedle toho mohou předkládat i pozměňovací návrhy zcela nové.

Moderátorka

A počítáte právě s něčím takovým?

Martin Plíšek, poslanec /TOP 09/

Toto je věcí každého poslance. My jsme k tomu ještě neměli jednání poslaneckého klubu. Není ale možné nikomu bránit v tom, pakliže má každý poslanec svoji aktivitu a může předkládat pozměňovací návrhy, aby nějaké pozměňovací návrhy předložil.

Moderátorka

Mě to zajímá z toho hlediska, jestli byste byli ochotni podpořit zrychlené projednávání.

Martin Plíšek, poslanec /TOP 09/

Jestli myslíte zkrácení lhůty pro druhé čtení z šedesáti na třicet dnů, tak je to jedna z variant. Nicméně vzhledem k tomu, co jsem řekl před chvílí, je hodně pravděpodobné, že ten zákon už se stejně nestihne schválit tak, aby platil již od 1. ledna. Pokud se tedy schválí. Myslím, že zkrácení z šedesáti na třicet dnů nedává příliš logiku. Spíš bychom se měli věnovat tomu, abychom odstranili nějaké problémy legislativní povahy, které tam budou. Dodávám, že jde zcela o nový zákon a jakákoliv chyba, které se dopustíme při rychlém zbrklém projednávání v Poslanecké sněmovně, může být zase znovu blamáží a může být kontraproduktivní.

Moderátorka

Podle Vás není kam spěchat s protikuřáckým zákonem?

Martin Plíšek, poslanec /TOP 09/

Není důvod ho zdržovat. To určitě ne, ale opakuji, jde o nový zákon. Poslanci mohou předkládat i zcela nové pozměňovací návrhy, kterými jsme se dosud nezabývali. Tudíž ta šedesátidenní lhůta je možná. Preferuji kvalitní protikuřácký zákon bez ohledu na to, jestli bude platit 1. ledna, 1. února nebo 1. března příštího roku než nějaký nekvalitní zákon, který by mohl vzejít z rychlého projednávání.

Moderátorka

On to není žádný zákon, na kterém by se pracovalo krátkou dobu. Už se tady o něm mluví poměrně hodně dlouho. Věříte, že tentokrát bude koalice jednotná? Že to neztroskotá na hlasech koalice jako minulou středu?

Martin Plíšek, poslanec /TOP 09/

Vidíme rozložení vztahu ve vládní koalici. Například kvůli nejednotě ve vládní koalici se přerušilo v pátek projednávání novely o veřejném ochránci práv. Těžko říci, co se zase přihodí uvnitř hnutí ANO nebo mezi jednotlivými koaličními stranami. To se těžko odhaduje.

Moderátorka

Jak velký je v souvislosti s normou tlak tabákové lobby? O čem svědčí to, že bylo zhruba 200 pozměňovacích návrhů

Martin Plíšek, poslanec /TOP 09/

Jak říkám, je to nový zákon. Tabáková lobby z toho výsledku určitě nebyla smutná. Dodávám, že vůle ve sněmovně posílit více ochranu nekuřáků a nekuřáckého prostředí, což je v rámci moderních trendů v celé řadě Evropských zemí, tady je. Roli tabákové lobby při projednávání tohoto zákona bych nezveličoval, ale samozřejmě má každý poslanec právo předkládat pozměňovací návrhy. Může k tomu dojít a asi i dojde při této nové verzi. Proto bych upřednostňoval kvalitu projednávání tohoto návrhu před ukvapenou rychlostí, která by vedla k nekvalitnímu výsledku.

Moderátorka

Měl by podle Vás být zákon ještě přísnější?

Martin Plíšek, poslanec /TOP 09/

Vzhledem k tomu, že pan ministr Němeček převzal práci a autorství po Leoši Hegerovi, tehdejším ministrovi zdravotnictví, který předkládal podobný zákon, tak pozměňovací návrhy, které vedly k rozohnění u elektronických cigaret, vodních dýmek a podobně, jsou v pořádku. Zákaz kouření v restauracích je také v pořádku s ohledem na moderní trendy v Evropě. Takže určitě ne přísnější. Z mého pohledu by bylo dobré vyjít z pozměňovacích návrhů, které byly schváleny. Nicméně mimo ten návrh, a s tím souhlasím, aby byly zavedeny takzvané “kuřárny“, protože to se poněkud relativizovalo.

Moderátorka

Vy jste to sám zmínil. Na tom zákoně pracoval už předchůdce současného ministra. Kdy podle Vás bude mít Česká republika moderní protikuřáckou normu?

Martin Plíšek, poslanec /TOP 09/

Pokud opět nedojde k nějaké blamáži a konfliktu ve vládní koalici, tak jsem přesvědčený, že začátkem příštího roku. Myslím si, že už je docela jedno, jestli to bude 1. ledna, 1. února nebo 1. března. 

zdroj: ČT24, 30. 5. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme