Plíšek: TOP 09 dodržuje uzavřené dohody

Rozhovor s poslancem TOP 09 Martinem Plíškem

3. 9. 2014

Toto je pouze zkrácená verze, celý pořad si můžete pustit ZDE.

David BOREK, moderátor
Prezident Zeman stupňuje svou kritiku služebního zákona a ruský prezident Putin stupňuje svou kritiku Západu. Moskva dokonce plánuje novou vojenskou doktrínu. Nijak oba prezidenty nesrovnávám, jen využívám možnosti představit hlavní témata našeho pořadu. Události, komentáře začínají, hezký večer. Nejen prezidentské veto, ale i prezidentská ústavní stížnost. Miloš Zeman zesiluje tlak na poslance. Nelíbí se mu dohodnutá podoba služebního zákona, hlavně političtí náměstci. Koalice ale neuvažuje o tom, že by sporný paragraf obětovala.

Jak byste za TOP 09 formoval obhajobu důvodu, proč má politický náměstek existovat?

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/
My jsme při jednání s vládní koalicí upozorňovali na to, že není úplně dobré mít dva typy náměstků, takzvaně odborné a takzvaně politické, byť slovo politický náměstek se v tom zákoně ani nevyskytuje, tam je pojem ...

David BOREK, moderátor
Náměstek člena vlády, říkám to potřetí. 

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/
... náměstek člena vlády, je to zkratka, to znamená, není nutné tyto dva náměstky stavět proti sobě.

David BOREK, moderátor
Dohodu jste nicméně podepsali za TOP 09. Stojíte si za tím a politický náměstek tedy podle vás má jaký smysl?

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/
Kolegové to tady říkali. Náměstek člena vlády má právo zastupovat ministra na jednáních vlády, na jednání orgánů Poslanecké sněmovny a Senátu a je to jeden z nejbližších spolupracovníků ministra. To znamená, že ministr si kromě svých poradců, kabinetu ministra přivede i někoho, kdo ho může skutečně zastupovat nejenom v odborných, ale i v politických otázkách.

David BOREK, moderátor
Jaký smysl tedy potom má politický náměstek?

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/
Mám zkušenost z exekutivy, konkrétně z ministerstva zdravotnictví a odpovím na to jednoduše. Stávají se situace, že v jeden okamžik jednají třeba tři výbory Poslanecké sněmovny, jeden výbor v Senátu a koná se schůze vlády. Na každém tomto jednání má být náměstek toho ministra, takže ani ti dva političtí náměstci by nevyhověli zákonu o jednacím řádu Poslanecké sněmovny a Senátu, který říká, že ministr je v těchto orgánech zastupován náměstkem. Proto je tam dána i ta možnost, aby i odborný náměstek mohl ministra zastupovat. To jenom po té praktické stránce.

David BOREK, moderátor
TOP 09 bude bojovat jako lev i v podzimní politické sezoně za toto znění návrhu služebního zákona, nebo je tady nějaká byť malá zatím varianta, že by nakonec iniciovala modifikaci?

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/
Ten zákon říká, že tam mají být maximálně dva političtí náměstci, nebo náměstci člena vlády, buďme přesní, to znamená může to být jeden. My jsme prosadili do tohoto návrhu celou řadu věcí jako je zrušení generálního ředitelství, větší propustnost státní služby, teď navrhujeme například rotaci některých vybraných úředníků. My jsme uzavřeli dohodu a prosadili jsme většinu našich požadavků. Já ještě k té budoucí situaci. Pan prezident se může obrátit na Ústavní soud s návrhem na zrušení zákona, nebo jeho části z důvodu, že podle jeho názoru jsou, je v rozporu s ústavním pořádkem. Já si tedy nemyslím, že tento zákon, respektive toto jedno ustanovení o náměstkovi člena vlády je v rozporu s naším ústavním pořádkem ...

David BOREK, moderátor
...pardon, já se zeptám, jestli v podzimní sezoně může TOP 09 skutečně stoprocentně garantovat, že bude stát za tímto zněním návrhu onoho zákona? 

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/
TOP 09 drží dohody, které uzavřela, takže samozřejmě podpoříme tento návrh, se kterým jsme vyslovili souhlas.

David Borek

ČT24, 2. 9. 2014, pořad: Události, komentáře

Štítky
Osobnosti: Martin Plíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme