Plíšek: Stát nemá dotovat ministrovo podnikání

30. 1. 2017

/editovaný přepis hlavních bodů diskuze s poslancem TOP 09 Martinem Plíškem)

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Je zákon o střetu zájmů dohodou mezi ČSSD, předsedou Sobotkou a Vaším předsedou, tedy TOP 09?

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/

To musím odmítnout. Nebudu vůbec řešit otázku nějakého údajného podrazu ve vládní koalici, to si budou muset hnutí ANO a sociální demokracie vyjasnit mezi s sebou. Dlouho dopředu jsem načetl pozměňovací návrh, podle kterého se firmy, které alespoň ze čtvrtiny vlastní člen vlády, nemají ucházet o veřejné zakázky, stejná úprava mimochodem platí v Rakousku, a nemají dostávat státní dotace a investiční pobídky. Poslanci hnutí ANO v ústavně právním výboru měli možnost přicházet s vlastními návrhy, protinávrhy. Nikdo z nich žádný k tomuto protinávrh nepředložil. Dokonce jsem v rozpravě upozorňoval, že mé návrhy směřují k tomu, že nová zadávací a nová dotační řízení, která se vyhlásí po účinnosti tohoto zákona, budou platit na členy vlády. Nikdo to na ústavně právním výboru, včetně poslanců hnutí ANO, nerozporoval. Chtěl bych ještě reagovat na některé mediální titulky, i na to, co říkal ministr financí, že mu někdo brání vlastnit majetek, Agrofert a podobně. Ten zákon nic takového neříká. Zákon nezakazuje vlastnictví členovi vlády, to se týká pouze médií. U obecného vlastnictví není zákaz. Můj návrh a zákon, který byl schválen, pouze zakazuje, aby firmy členů vlády sahaly na veřejné peníze a byly tak zvýhodňovány proti jiným firmám na trhu. Můj návrh jde proti tomu, aby tyto firmy přijímaly veřejné zakázky, dotace a investiční pobídky. Rozhodně ale nezakazuje vlastnit. Nic takového ten návrh neříká.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Nechtěl by ten zákon ještě přebrousit, aby se týkal i poslanců?

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/

Na členy vlády klade naše Ústava přísnější podmínky, než na ostatní funkcionáře. Člen vlády je jmenovaný, poslanci, senátoři jsou voleni. To je velký rozdíl. Je to v článku 70 ústavy. Ministr financí má v gesci například zákon o rozpočtových pravidlech, takže připravuje příslušnou legislativu. Ať se nebavíme jenom o tom, co se děje v České republice. Podívejme se do zahraničí. Například v Chorvatsku, ze kterého pan ministr převzal elektronickou evidenci tržeb, když vlastní člen vlády více než 5 procent nějaké firmy, tak nemůže ani převést podíl na osobu blízkou. Při 5 procentech. Nic takového jsme u nás neschválili. V Polsku platí pravidlo, že člen vlády nesmí vlastnit více než 10 procent firmy. V Itálii, poté, co vládl Silvio Berlusconi, zpřísnili podmínky pro účast ministrů ve vládě. A mimochodem, ve státech, ve kterých nepotřebují tento zákon, platí, že nastupující politik, který jde do ministerské funkce, udělá tlustou čáru za svým podnikáním. Udělá všechny kroky, aby nekumuloval soukromý a veřejný zájem. Například ve Finsku, když nastoupil nový finský premiér, tak raději při nástupu prodal svoji firmu, než aby byl v podezření, že je ve střetu zájmů. Můžu pokračovat dál. Ve Spojených státech je zvykem, že když se politik stane prezidentem, tak už při nástupu převede svůj majetek do takzvaného trustového fondu. Udělá nějaký viditelný krok, kterým oddělí svůj soukromý byznysový zájem od zájmu veřejného.

Andrej BABIŠ, ministr financí /ANO/

S tím problém nemám, ale měli to říct v roce 2013, kdy se dělala koaliční vláda. Proč to říkají tradiční politické strany teď? Protože je to politický boj Sobotky s Kalouskem proti mně, protože oni nechtějí, abych byl v politice, takže oni ve sněmovně dělají politický boj, ale na to máme kampaně.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Je to politický a předvolební boj?

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/

Chtěl bych se vymezit vůči označení tradiční politické strany. Pane ministře, v čem Vy jste netradiční? Vy přece v této zemi nějakým způsobem žijete a podnikal jste celou řadu let, měl jste kontakty s různými politiky...Nevím, proč tady neustále lakujete a proč nálepkujete někoho pojmem tradiční. Ostatně tradiční znamená, že se vyznávají nějaké tradice. Vy možná žádné tradice nevyznáváte. To nálepkování je velmi zjednodušující a myslím si, že nesmyslné. Zareaguji na to, že jste řekl, pane ministře Babiši, a neříkáte pravdu, že se musíte zbavit Agrofertu. Nemusíte se zbavit Agrofertu. Vám to nikdo nenařizuje. Pokud chcete, aby Agrofert vysával veřejné peníze, aby dostával veřejné zakázky, dotace a investiční pobídky, tak se ho zbavujete jenom kvůli tomu. Neděláte to, protože vám nějaký zákon nařizuje, abyste se zbavil Agrofertu. Pouze řešíte, abyste dostal veřejné peníze pro svoje firmy. Mimochodem, Vy jste se zmínil o honu ohledně nákupu dluhopisů. To je taky zajímavé téma, protože Vy sám jste se trochu uvedl do pasti. Všiml jsem si, že výše příjmů ve vašich vyjádřeních se lišila. Jenom doufám, že doložíte veřejnosti, z jakých účtů a kdy byly ty dluhopisy placeny. Zaznamenali jsme, že se tím samozřejmě zabývají orgány činné v trestním řízení nebo daňová správa. Doufejme, že k tomu dostaneme nějakou informaci.

Andrej BABIŠ, ministr financí /ANO/

Nechť mě hodnotí lidi za období, co jsem v politice. A za období, co jsem v politice, znovu opakuji, neexistuje, že bych byl někdy zneužil moji funkci. Neexistuje.Totálně to vylučuju.

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/

Tím pádem říkáte, že jste se choval jinak, než jste do té politiky vstoupil.

Andrej BABIŠ, ministr financí /ANO/

Já jsem se choval podle zákonů, pane kolego.

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/

Nechápu, proč to vztahujete jenom na dobu v politice. Vy jste hovořil o nějaké transparentnosti, o nějaké historii. Řekl bych, že tady je možná nějaký další kostlivec ve skříni, kromě kauzy Čapí hnízdo nebo obžalované firmy Agrotec, která pletichařila při zakázkách s Českou poštou. Je to obžaloba, pane ministře.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Je opozice spokojená s řešením, které tady přednesl pan ministr, že neurčí svou rodinu jako správce svěřeneckého fondu?

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/

To je věc politické kultury a etiky pana ministra. Mimochodem, ministr spravedlnosti za ANO chtěl před časem svěřenecké fondy zrušit. Označoval je za fondy, kam se budou odkládat podezřelé spekulativní majetky. Teď se bude svěřenecký fond hodit. Vnímám to jako obcházení smyslu a účelu toho zákona. Panu ministrovi jde jenom o to, aby jeho firmy pobíraly veřejné peníze daňových poplatníků. To znamená, veřejné zakázky, dotace a investiční pobídky. Proto dělá tyto kroky. Nikdo ho nenutí, aby se zbavoval svojí firmy. Takový zákon jsme neschválili.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

A jaké řešení by podle Vás mělo být?

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/

Koaliční partneři, včetně premiéra, to tenkrát neřešili. Je odpovědnost pana premiéra, že navrhl jmenování ministra financí s takovými kompetencemi v oblasti dotací a při vyhlašování zakázek. Takže za to nese odpovědnost i premiér a jeho koaliční partneři.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Pojďme, pánové, k dalšímu důležitému tématu. Od loňského prosince se do systému EET zapojila skupina podnikatelů v pohostinství. Vláda si dělá naděje, že se jí tímto krokem podaří zarazit daňové úniky. Pravicová opozice zavedení EET kritizuje.

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/

TOP 09 už v minulém období navrhovala jedno kontrolní místo. Co jste jako vláda udělali pro to, aby se sjednotily kontroly vůči podnikatelům? Proč jste návrh TOP 09, který jsme předložili už dávno, nepodpořili? My jsme elektronickou evidenci tržeb napadli u Ústavního soudu. Podle mého názoru zakládá nerovnost mezi podnikateli, dopadá negativně a ničivě na malé a střední podnikatele. Ostatně vidíme dosavadní efekty EET. Jednak je to zánik a zavření celé řady hospod, hlavně na venkově, což je velmi špatně.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Slyšel jsem, že hospod přibylo.

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/

Jsou informace o tom, že řada hospod zavřela. Statistiky se liší, ale dal bych na statistiky pivovarů, které hovoří o stovkách hospod. Vedle toho se pro zákazníky zvýšily ceny. Zátěž na malé a střední podnikatele, kterou navaluje současná vláda, a pan ministr financí, je taková, že hospody buďto ve velké míře zavírají, anebo se zvyšují ceny pro zákazníky. Toto jsou negativní důsledky elektronické evidence tržeb. Myslím, že stát má po všech povinnosti vymáhat adresně, ne zbytečně zatěžovat všechny plošně. Vy jste mě, pane ministře, kdysi označil, že jsem loutka Miroslava Kalouska. Já se Vás ptám, proč chodíte do televizní besedy s loutkou a nejdete se samotným loutkářem? Proč se bojíte chodit do televizních besed s Miroslavem Kalouskem, jako předsedou politické strany?

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Vzrušené diskuse byly i kolem tématu takzvaného, lidově řečeno, udavačského webu. Lidé tam hlásili podniky, kde nedostali účtenku. V říjnu o tomto webu hovořil v naší Partii i prezident Miloš Zeman. Vy jste ty stránky nechal vypnout. Říkal jste, že jste o nich vůbec nevěděl. Je možné, abyste se svým týmem, jako autoři systému EET, nevěděli o nějakých doprovodných projektech, které ho doprovází?

Andrej BABIŠ, ministr financí /ANO/

To je absurdní, abych já organizoval nějaký udavačský web.

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/

Pane ministře, vy tady dneska říkáte už poněkolikáté pohádky, protože toto byla jedna z věcí, o které se dokonce mluvilo. A byla ve veřejných zdrojích. A že jste o tom jako ministr financí nevěděl, je skutečně úsměvné. Bohužel je to ale vážné. Podporovat státem udavačství, které zaměstnává finanční a daňovou správu, protože musí prověřovat podněty a nemůžou se věnovat tomu zásadnímu, protože některá podání mohu být i nepravdivá, si myslím, je velmi špatně. A musím říct, že je úsměvné, když říkáte, že jste o tom nevěděl.

Andrej BABIŠ, ministr financí /ANO/

Já za to nemůžu, že lidi udávají. Naši europoslanci udávají mě v Bruselu a lidi udávají účtenky.

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/

A neličte to zase, že jsou všichni spiknutí proti vám. Na to, jak se ten zákon dlouho projednával, se podivuji, jak pan ministr neví o řadě věcí. Jak chtěl měnit systém při rozjezdu. Jak zakládal státní podnik, centrum sdílených služeb, zdá se v rozporu se zákonem. Otazníků v nepřipravenosti a nekompetentnosti ministerstva financí je v této věci celá řada.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

A jaký je názor opozice na levnější telefonování a mobilní data?

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/

Platí, že ceny datových služeb jsou u nás na vyšší úrovni než v jiných státech. Je to úloha regulátora. Český telekomunikační úřad udělal určitou cenovou regulaci, na základě které nařídil snížení cen operátorů vůči virtuálním operátorům. Jeden operátor to akceptoval, další dva ne. Určitě je nutné, aby konal regulátor, tedy Český telekomunikační úřad. Ten má naši podporu v tom, aby se ceny snížily.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Takže je to výtka na ministra Mládka?

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/

Podle mého názoru je to odpovědnost celé vlády. Není možné to vztahovat jenom na jednoho ministra. Ministři se také dohadovali o tom, kdo ponese odpovědnost za koncepci vysokorychlostního připojení. Chybí nám tady infrastruktura. Dohadovalo se, na jaké technické bázi to bude provozováno. To je důsledek toho, že to tato vláda neřešila. Nesváděl bych to jenom na jednoho ministra, ale v infrastruktuře je velký nedostatek.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Necelého tři čtvrtě roku před volbami do Poslanecké sněmovny se přibrušuje rétorika uvnitř vládní koalice. Nedávno přilil olej do ohně také předseda Senátu Milan Štěch, když prohlásil, že pokud ve volbách vyhraje hnutí ANO, skončí ČSSD v opozici a Andrej Babiš vše zprivatizuje. Hovořil o Budvaru, ČEZu, Aeroholdingu, zdravotnictví.

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/

Musím se bavit nad vyjádřením pana předsedy Senátu. Oni spolu vládnou v jedné vládě, nesou společnou odpovědnost. Sociální demokracie rozdává sociální dárečky. Firmy pana ministra získávají zakázky, dotace a profitují z toho. Takže jim to velmi klape. Dokonce je pro mě úsměvné, jak se teď k sobě chovají, že je tam uvnitř koalice opoziční strana. Myslím, že je potřeba říct, že všechny tři vládní strany nesou společnou odpovědnost za to, v jakém stavu Česká republika je.

zdroj: TV Prima, Partie, 29. 1. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme