Plíšek: Slabé místo při vynášení informací ze spisů je u žalobců

3. 8. 2017

Martin Plíšek je trojkou na pražské kandidátce TOP 09 a momentálně šéfuje parlamentní komisi, která šetří úniky z policejních spisů. Právník Plíšek má ve straně na starosti oblast justice a modernizace státní správy.

V posledních letech se TOP 09 prezentuje především antibabišovskou rétorikou. Málokdo si vybaví nějaké konkrétní programové teze. Proč by ji měli lidé volit, obzvlášť po zkušenostech s jejím působením v Nečasově vládě?

Klademe důraz na moderní, efektivní a výkonný stát. V Česku je zhruba 15 tisíc platných právních předpisů, v nichž se často nevyznají ani odborníci, natož běžní občané. Proto chceme snížit počet různých regulací, omezení, vyhlášek i zákonů. Zavedeme pravidlo, že s každou novou regulací by měla být aspoň jedna zbytečná zrušena.

Podle jakého klíče budete škrtat?

Začneme tam, kde jsou malí a střední podnikatelé zbytečně zatěžováni, aniž by jim za to stát nabídl jakýkoli benefit, tedy zrušením kontrolního hlášení DPH a EET. Navíc chceme uzákonit bezplatný právní a informační servis o jejich povinnostech. Drobní podnikatelé nemají možnost najímat si právníky, poradce a účetní, aby všechno hlídali. Stát jim musí umět zcela srozumitelnou formou sdělit, co po nich chce.

Jak by to měl dělat?

Bude to on-line systém, který zajistí vláda. Dnes vám častokrát ani úředníci příslušného ministerstva nebo finančního úřadu nejsou schopni odpovědět na to, co musíte odevzdat, což je nepřijatelné. Každý zákon by také měl obsahovat přílohu, v níž budou jasně popsány povinnosti, které z něj pro podnikatele plynou. Rádi bychom také zavedli systém evidence faktur a účetnictví, který by za malé a střední podnikatele mohl podávat i daňové přiznání.

TOP 09 je stranou proevropskou, jste pro přijetí eura a aktivní roli ČR v EU. V tomto směru je vedle Karla Schwarzenberga výraznou tváří i europoslanec Luděk Niedermayer. Je právě on budoucností TOP 09?

Luděk Niedermayer jako bývalý viceguvernér ČNB je odborníkem na finance, rozpočty a ekonomiku obecně. Je naším kandidátem na ministra financí, spojujeme s ním tedy mnohé naděje. Vzhledem k jeho mládí si ho do budoucna dovedu představit jako velmi schopného a kompetentního prezidentského kandidáta.

Na sklonku volebního období jste se stal šéfem sněmovní vyšetřovací komise k únikům z policejních spisů. Primárně jde o komunikaci mezi Andrejem Babišem a bývalým novinářem MfD Markem Přibilem, který mu nabízel různé kompromitující materiály do článků. Není vznik komise krátce před volbami „účelovka“, jak říká Andrej Babiš?

Pan Babiš takto označuje všechno, co se mu nelíbí. Komise může mít preventivní účinek, přestože má omezený čas. Minimálně může zmapovat slabá místa, kvůli nimž opakovaně dochází k únikům z vyšetřovacích spisů do médií. Pokud si snad někdo připravuje kompromitující materiály na konkurenci do ostré fáze volební kampaně, tak by si to mohl rozmyslet. Nikdo by neměl chtít, aby protiprávně získané a vynášené materiály ovlivňovaly veřejné mínění a zároveň mařily vyšetřování kauz.

Dověděli jste se už něco zásadního?

Mapujeme hlavně to, jak je zabezpečeno nakládání s informacemi z vyšetřovacích spisů, jaké jsou pojistky proti jejich vynášení. Do budoucna by zřejmě bylo vhodné legislativně posílit kontrolu státního zastupitelství.

Takže informace unikají od žalobců? 

To nelze říct, komise žádný závěr neudělala. Můj osobní poznatek zatím je, že je třeba umocnit vnější kontrolu státního zastupitelství. Kontrolní mechanismy u policie byly posíleny, advokátní komora má vůči advokátům svoje nástroje, takže slabé místo vidím u soustavy státního zastupitelství, kde by se z pozice soudní nebo parlamentní moci mohl zvýšit dohled nad jejím fungováním i pokud jde o neoprávněné nakládání s vyšetřovacími spisy. 

ZDROJ: Deník.cz, Kateřina Perknerová, 3.8.2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme