Plíšek: Půjčovat politickým stranám by měly jen banky

12. 4. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Martinem Plíškem)

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Plánované změny ve financování politických stran. Pane poslanče, jsou ty limity - 90 milionů na sněmovní volby, pro krajské volby v každém kraji 7 milionu, 2,5 milionu pro dvě senátní kola a kandidáta. Je to dobře vybalancované? Není na tom třeba nic měnit?

Martin PLÍŠEK, člen ústavně-právního výboru, Poslanecká sněmovna /TOP 09/

Limity jsou předmětem licitace ve vládní koalici a potom i debaty na ústavně-právním výboru. Ještě bych dodal, že ten zákon není jenom o limitech. Měli bychom se také pokusit udělat úpravy, které například zpřísní účast politiků v reklamách soukromých firem. To ten zákon v podstatě neřeší. Já jsem přišel s úpravou, která se týká úvěrování politických stran věrohodnými licencovanými subjekty, tedy bankami. Aby tady nebyl problém, že různé nastrčené nebo pochybné fyzické nebo právnické osoby úvěrují politické strany a pak za to od nich něco očekávají v případě, že jsou strany úspěšné. Spíš bychom měli zákon ještě vylepšit v jiných oblastech než jenom v limitech, které jsou dobře zavedeny.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Má váš návrh šanci na to, aby prošel sněmovnou? Připomínáme, že ústavně-právní výbor, byť to bylo těsné, ho odmítl.

Martin PLÍŠEK, člen ústavně-právního výboru, Poslanecká sněmovna /TOP 09/

Otázka je, jak se k tomu postaví jednotlivé politické strany. V zahraničí je tato úprava běžná. Vede k větší transparentnosti financování, respektive úvěrování politických stran. Tento týden ten pozměňovací návrh načtu ve druhém čtení a požádám kolegy o jeho podporu. Ostatně i sociální demokracie řeší svůj obrovský dluh, který vznikl, formou úvěru u věrohodné banky. Myslím si, že bychom se měli vydat touto cestou.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Pane poslanče Chvojko, pokud se nemýlím, původní názor sociálních demokratů podpořit tento návrh pana poslance Plíška jste nakonec změnili na to, že tento návrh nepodpoříte? Můžete říct proč?

Jan CHVOJKA, místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/, místopředseda mandátového a imunitního výboru

Přesně tak. My jsme původně tento návrh podpořit chtěli. Potom jsme udělali analýzu a hluboce jsme se zamysleli. Jsme toho názoru, že by to šlo velmi jednoduše obcházet. Ten člověk, který by jinak peníze straně chtěl půjčit a nemohl, protože by tam byla ta podmínka, o které mluvil pan poslanec Plíšek, tak ty peníze dá do banky. Banka bude ráda, že tam nějaké peníze má a bude z nich mít úrok. Potom by je tomu subjektu půjčila. Takže v podstatě to nemá žádný smysl a velmi jednoduše by se to obcházelo.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Co tomu říkáte? Půjde tu navrhovanou změnu jednoduše obejít, alespoň podle názoru zákonodárců ČSSD?

Martin PLÍŠEK, člen ústavně-právního výboru, Poslanecká sněmovna /TOP 09/

Návrh jsem konzultoval například také s bankovní asociací. Představa, že někdo bude peníze převádět přes banku - to je všechno viditelné a muselo by to být nasvíceno. Této argumentaci tolik nerozumím. Spíše rozumím, že sociální demokracie zjistila, že je úvěrovaná i svou dceřinou společností Cíl a řešila, jestli jí náhodou ten návrh neznemožní být ufinancovaná jinak. Tomuto argumentu, se přiznám, nerozumím.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Mimochodem, když jsme u toho financování, respektive u dohledu nad financemi a hospodařením společností zřizovanými jednotlivými politickými stranami. To je něco, co navrhuje jeden z poslanců hnutí ANO. Vy to podpoříte, tedy poslanci TOP 09? Aby úřad, který má vzniknout, dohlížel i nad hospodařením těchto společností

Martin PLÍŠEK, člen ústavně-právního výboru, Poslanecká sněmovna /TOP 09/

Jsem odpůrcem vytváření nových úřadů, který se má tvářit, že je nezávislý. Ten úřad přitom bude politicky obsazován a vedení toho úřadu bude jmenováno na základě návrhu politiků v Poslanecké sněmovně a Senátu.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Chápu. Pojďme, prosím, k těm společnostem. Připomínám, že TOP 09 takovou firmu má, TOP SERVICE MANAGEMENT. Ptám se znovu, bude vám vadit, kdyby nad touto firmou měl dohled úřad, který byl zvažován?

Martin PLÍŠEK, člen ústavně-právního výboru, Poslanecká sněmovna /TOP 09/

Rozhodně to vadit nebude. Myslím, že má-li vzniknout úřad a já o tom mám pochybnosti, tak by měl mít možnost kontrolovat i dceřiné společnosti nebo založené subjekty politických stran. Dodávám, že jsem předložil jeden pozměňovací návrh, který má ze zákona vypustit politické instituty a jejich financování, protože se velmi silně obávám, že prostřednictvím politických institutů bude docházet k financování volebních kampaní politických stran ze státního rozpočtu.

zdroj: ČT24, 90´ ČT24, 12. 4. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme