Plíšek: K Miloši Zemanovi má být jasná alternativa

4. 11. 2016

(editovavý přepis hlavních bodů debaty s poslancem TOP 09 Martinem Plíškem)

Daniel TAKÁČ, moderátor

Zákon o přímé volbě prezidenta republiky se nejspíš trochu zpřísní. Poslanci z ústavně-právního výboru souhlasí s důslednějším ověřováním podpisů na petičních arších. Účinnost normy chtějí trochu posunout, pro nadcházející volby prezidenta v lednu 2018 by ale nová pravidla už platit měla. Začal bych u toho zpracovávání podpisů těch, kteří chtějí podporovat toho či onoho kandidáta na prezidenta republiky. Pane Plíšku, přinese ta změna skutečně něco, co zabrání soudním sporům?

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/

Vláda měla více možností, jak řešit problémy se sbíráním podpisů u minulé volby prezidenta. Mohla předložit návrh na změnu ústavy, který by měnil počet podpisů na podpisové listině. Mohla například navrhnout, aby byly podpisy ověřovány na Czech POINTech. Nebo, a to navrhla, aby se na podpisové listiny doplnilo buď číslo cestovního dokladu anebo občanského průkazu.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Zamezí to problémům, které se objevily u minulé prezidentské volby?

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/

Jsem přesvědčen, že když vyloučíme první dvě varianty, tedy že o změně ústavy nemůžeme v reálném čase hovořit a Czech POINT zase znamená menší komfort při podpisu podpisové listiny, tak souhlasím s tím, že číslo občanského průkazu nebo cestovního pasu není veřejné. Tudíž riziko, že bude podpis falšován, nebo že bude zneužitý, je malé. Nikdy není nulové, ale zmenšuje se.

Daniel TAKÁČ, moderátor

A proč tedy pan poslanec Benda říkal, že to je na nic? Parafrázuji.

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/

Reagovali jsme na nález Ústavního soudu, který jednoznačně konstatoval, že byly problémy s věrohodností těch, kdo podepisovali příslušné petice. Tato změna je k lepšímu. Neříkám samozřejmě, že odstraní všechny problémy, ale myslím si, že v reálném čase je odstranit může. Kdybychom se měli bavit o změně ústavy, tak se o ní bavíme měsíce. Jenže všichni potenciální prezidentští kandidáti pro volby v roce 2018 by měli mít nejpozději do února příštího roku jasně dané, jaké budou mít podmínky pro ucházení se o prezidentský úřad.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Kdyby se pravomoci prezidenta republiky měnily, pane Plíšku. Měly by se měnit, a pokud ano, tak jak? Jeden nejdůležitější příklad, prosím.

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/

Když si vezmu změny, o kterých se dosud hovořilo, souhlasím s tím, aby byla sněmovna a senát zrovnoprávněny v podávání žaloby na prezidenta pro velezradu, nebo v případě, že není schopný vykonávat svůj mandát. Myslím, že na tom by mohla být shoda.

Daniel TAKÁČ, moderátor

To říkáte, pod dojmem aktuální situace, nebo ne?

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/

Ta debata se vedla již v minulosti. Myslím si, že není důvod, aby ke zrovnoprávnění obou komor parlamentu v tomto procesu nedošlo. Dále se hovoří o souhlasu Senátu při jmenování členů bankovní rady. Tady se názory liší. Je ale potřeba říci, že když se mluví o přímo voleném prezidentovi, tak by podle některých názorů měl mít více pravomocí. V celé řadě zemí to tak ale neplatí.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Čili není to nutné nezbytně?

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/

Podle mého názoru to není nutné. Se zavedením přímé volby ale bohužel veřejné mínění a média naskočily na to, že máme silnějšího prezidenta, než jsme měli za dob prezidentování Václava Klause nebo Václava Havla, byť se jeho kompetence nezměnily. S ohledem na přímou volbu, se bohužel dává prezidentovi republiky větší role v celé řadě věcí, než z ústavy reálně má.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Kandidátů je teď už víc, kteří se chtějí ucházet o úřad prezidenta. Pane Plíšku, koho TOP 09 navrhne?

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/

My se v tuto chvíli soustředíme na volby do Poslanecké sněmovny.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Takže to neřešíte?

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/

Běží u nás nominace a podobně se v určitém čase, někdy do jara, vyjádříme. Uvidíme, jak se diskuse povede. Z mého pohledu je samozřejmě zapotřebí, aby byla v prezidentských volbách jasná alternativa k Miloši Zemanovi.

zdroj: Události, komentáře, 3. 11. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme