Petr Gazdík: Od problémů neutíkám, chci je řešit

Video TOP hovor

24. 3. 2010

Petr Gazdík se narodil v roce 1974 v Uherském Hradišti. V roce 1996 dokončil studium na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, obor učitelství všeobecně vzdělávacích předmětů (matematika-zeměpis). Poté šest let učil na Základní škole Josefa Bublíka v Bánově. Od roku 2002 doposud je starostou obce Suchá Loz. V roce 2008 byl Petr Gazdík zvolen zastupitelem Zlínského kraje za Starosty a nezávislé a předsedou Výboru pro zemědělství, životní prostředí a rozvoj venkova ZZK. Petr Gazdík je předsedou politického hnutí Starostové a nezávislí a lídr TOP 09 ve Zlínském kraji.

U nás v obci

Suchá Loz má tisíc sto dvacet obyvatel, což je z hlediska velikosti ideální, protože tím vesnice nemá nevýhody maloměsta, ale má všechny výhody, ale i nevýhody vesnice. Všichni se tady známe, všichni o druhých vědí vše. Na druhou stranu u nás není nenormální si vzájemně pomoci a postarat se jeden o druhého v dobrém slova smyslu, což už jinde není tak vidět.

Spolupráce s TOP 09

TOP 09 vedou dva lidé, kteří už dokázali, že něco umí a navíc se TOP 09 spojila s hnutím Starostové a nezávislí. To znamená, že TOP 09 v současné době podporuje víc než tisíc pět set nezávislých starostů z celé České republiky, kteří svou každodenní prací ukazují, že umí a vědí.

Starosti starosty

Když se procházím po vesnici, napadá mě, co všechno je ještě potřeba - toto je třeba natřít, tam je zase potřeba něco vykácet, něco zasadit, tady mám napsat smlouvu a podobně. Zkrátka, napadá mě práce.

Proč s TOP 09?

I jiné politické strany měly zájem se spojit ze starosty a nebylo jich málo. TOP 09 nám v tomto směru vyhovuje nejvíc, protože to je ten nový vítr, to jsou ti lidé, kteří dodržují své sliby, lidé, kteří přinášejí něco nového. Konzervativní idea spokojené obce, spokojeného společenství občanů je nám skutečně blízká.

Moc je zodpovědnost

Politická moc pro mě znamená hlavně zodpovědnost. Moc je krásné slovo a mnozí se jí cítí omámeni. Ale moc znamená také obrovskou zodpovědnost. Já jsem si to uvědomil, když mě zvolili starostou. Mám úžasné možnosti, můžu ve své vesnici změnit to, co změnit chci, můžu ji posunout tam, kam ji posunout chci. Nicméně to znamená obrovskou zodpovědnost nejen vůči všem lidem, pro které jsem starostou, ale také vůči budoucím generacím.

Nutnost změny

Já si nemyslím, že se může něco změnit, já si myslím, že se musí něco změnit. Mnozí z těch politiků, kteří už jsou v parlamentu několik volebních období, naprosto ztratili kontakt s běžnými lidmi a podle mě si vůbec neuvědomují to, jaké zákony schvalují. Měli by chodit do hospod, pokud by z toho neměli strach. Myslím si, že kdyby přišli do takové hospody, jako je ta naše, tak by jim možná i jedna přilítla.

Od problémů neutíkám, chci je řešit

Pokud budu zvolen poslancem, bude to pro mě osobní oběť. Chci něco změnit, chci nést zodpovědnost za budoucí generace. Moje žena se mě několikrát ptala, co budeme dělat, jestli nebudeme přemýšlet o odchodu do jiné země, kde jsou morální hodnoty ještě pořád uznávány, kde prostě není normální to, co se děje v České republice. Ale já nechci odcházet do jiné země, já se chci nejdřív pokusit něco změnit. Určitě mě moje paní podporuje, bez podpory těch nejbližších by to, co dělám, dělat nešlo.

Radí Vám Vaše žena?
Nechci říct, že mi radí, ale některé věci s ní konzultuji. Avšak jen málo, protože nechci, aby z byla znechucená, tak jí úplně všechno neříkám. Myslím, že v tomto jsme za jedno, že ona si uvědomuje, že nestačí jen sedět a nadávat, že je potřeba zkusit něco udělat a něco změnit. Vidí situaci v naší obci, kdy s některými věcmi byla také nespokojená. Avšak tím, že se naší straně podařilo uspět ve volbách, se v obci hodně věcí změnilo, takže i ona má reálnou zkušenost, kterou by ráda přenesla i na celostátní úroveň.

Dovedete si představit, že byste se přestěhoval i s rodinou do Prahy?
Nedovedu si představit, že bych se přestěhoval do Prahy. Mám svou obec velmi rád a bral bych to jako velkou osobní oběť.

Politický vtip

Řekněte mi, znáte nějaký vtip o politice?
Určitě. Znám jeden skvělý vtip o politice. Hinduista, Žid a Paroubek jdou na túru. Celý den jdou, až večer přijdou k chaloupce babičky. Zaklepají a ptají se, jestli by u ní nemohli přespat. Babička říká: „Jasně, hoši, ale mám jen dvě postele, jeden musí do chlíva." Hinduista se nabídne a odejde. Za dvě minuty ťukání na dveře. Babička otevře a venku stojí hinduista. Říká: „Babičko, nezlobte se, vy v tom chlévě máte krávu. To je u nás posvátné zvíře. Já tam prostě spát nemůžu." Vystřídá ho tedy Žid. Za dvě minuty opět ťukání na dveře. Babička otevře a venku je Žid a povídá: „Babičko, nezlobte se, ale vy v tom chlévě máte prase. Prase je v našem náboženství nečisté zvíře. Já bych se pak musel obřadně očišťovat. Já tam spát nemůžu." Nakonec jde do chléva Paroubek. Za dvě minuty ťukání na dveře, babička otevře a venku stojí kráva a prase.

Ideál politika

Jak by měl vypadat politik?
Předně by neměl být na politice závislý. Neměl by politiku dělat kvůli penězům a moci. Měl by to být člověk, který je ochotný udělat něco zadarmo bez jakéhokoliv osobního prospěchu, prostě proto, že jsou ty věci potřeba. Měl by to být člověk, který drží slovo, který je čestný a chová se jako chlap a pokud v něčem neuspěje, umí se omluvit a odejít.

Přání pro TOP 09

TOP 09 bych popřál, aby měla tu možnost změnit Českou republiku, aby se dvacet let po revoluci skutečně vrátila k těm myšlenkám, kvůli kterým tehdy lidé bojovali, aby Česká republika nebyla státem, který ovládají různé nadnárodní skupiny, aby tady nebyla takzvaná privatizace politické moci, aby Česká republika prosperovala, abychom nezadlužovali budoucí generace, a aby morálka nebyla sprosté slovo, ale každodenní realita.

Význam názvu obce Suchá Loz

Slovo losus znamená suché vinné nebo vrbové proutí. V mnoha částech tady okolo, v mnoha městech a obcích, i samotné město Zlín má část Lazy a to je základ latinského slova losus.

Hroši proti komárům

Hroši, to je asi jeden z našich nejoblíbenějších spolků v obci. Hroši jsou muži, kteří mají víc jak sto kilogramů. Každoročně pořádají jarní, letní, podzimní a zimní hrošení. Je to fotbalové utkání hrochů proti komárům. To jsou zase ti, co mají míň než 80 kilo. Já teď momentálně nejsem ani hroch ani komár.

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme