Pekarová: Horké léto mám hlavně ve Sněmovně nad balíčkem. Snad se dostanu i na kolo

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) prožívá horké léto. Podle jejích slov však nejde o tropické teploty, nýbrž o práci kolem „ozdravného balíčku“. Jeho prosazení je pro koaliční vládu stěžejní, jak zdůraznila v letním speciálu pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Svěřila se, že pokud si najde chvíli volna, ráda by si vyjela na svém oblíbeném kole.

3. 8. 2023

Největší výzvou, která v tuto chvíli stojí před současnou koaliční vládou, je prosazení konsolidačního balíčku v obou komorách parlamentu. „To je předpoklad, abychom byli v dalších letech schopni prosperovat a nehrozil nám černý scénář bankrotu, který by dopadl na všechny občany, zejména na ty slabší. Protože těch, kteří nemají úspory či možnost si více vydělat, by se takový scénář dotkl fatálně,“ vysvětlila předsedkyně Sněmovny.

Ozdravení veřejných financí bylo podle ní jednou z hlavních priorit, s nimiž šla koalice do voleb. Podle Pekarové se ukázalo, že musí být v tomto ohledu ještě razantnější. Úspory se dotknou i dnešních penzistů. „Máme připravenou důchodovou reformu, aby bylo na penze i v budoucnu, aby se alespoň nějakého důchodu dočkali i ti, kteří dnes pracují a odvádějí na současné penzisty. Bylo by nefér, kdyby oni potom neměli důchody od státu,“ zdůraznila.

Hlavním cílem vlády je podle jejích slov šlapající ekonomika. „Je třeba, abychom tím balíčkem ekonomiku nastartovali, a ne ji uškrtili,“ řekla.

Ošemetné dotace

Ve spojitosti s ozdravným balíčkem se také často diskutuje o smyslu dotací. Velký rozruch způsobil nový dotační program Oprav dům po babičce, který v polovině července představil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Program získal mnoho odpůrců, exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ho dokonce označil za nemravný.

Podle Pekarové je třeba dotace hodnotit na základě konkrétních případů. „Dotace vždy sloužily k vyrovnávání rozdílů mezi regiony. V podnikatelském sektoru pak k tomu, aby ti velicí a silní, nebyli nedotknutelní. Protože jsou tu i menší podnikatelé, kteří jim tak mohou efektivně konkurovat, v tom jim nějaké dotace pomohly,“ vysvětlila.

V České republice už se to však podle Pekarové s dotacemi začalo přehánět. „Častokrát jsme ztratili ten správný záměr a už se vymýšlí spíše dotace pro dotace,“ přiznala a doplnila, že tento druh podpory bude nutné „prosekat“.

Přestože předsedkyni Sněmovny čeká především pracovní léto, doufá, že si najde chvíli času a vyrazí začátkem srpna na kolo v blízkém zahraničí.

zdroj: cnn.iprima.cz, 3.8.2023

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme