Pekarová Adamová: Vlastním kandidátem na Hrad bychom štěpili síly

6. 10. 2022

Koalice Spolu nepostavila svého kandidáta na prezidenta, protože by tím podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové štěpila síly. Předsedkyně Sněmovny v rozhovoru vysvětluje, proč s ODS a KDU-ČSL podpořili Pavla Fischera, Danuši Nerudovou a Petra Pavla a v čem podle ní Josef Středula zneužívá odbory.

Proč koalice Spolu nedokázala najít vlastního kandidáta?

Zvažovali jsme několik variant, jednou z nich byl i vlastní kandidát. Určitě bychom měli kvalitní osobnosti, které by o post prezidenta mohly usilovat. V celkové strategii je ale důležité sledovat samotný výsledek voleb. Ve chvíli, kdy už několik demokratických kandidátů o pozici prezidenta usiluje, bychom dalším kandidátem jen štěpili síly.

Převážila tedy úvaha je neštěpit. Díky tomu snáze dosáhneme základního společného cíle a tím je mít skutečně demokratického prezidenta, který ctí ústavu, zákony, který je prozápadní a proevropský, který nezpochybňuje naše ukotvení v západních strukturách a ani nebude ještě více rozdělovat společnost.

Podstatnější tedy pro Spolu je, aby se po Miloši Zemanovi stal hlavou státu někdo, kdo bude vyznávat hodnoty vám blízké, než aby to byl vyloženě člověk od vás?

Přesně tak.

Vy jste ale dlouho mluvili o tom, že chcete postavit vlastního kandidáta.

Nesmíte zapomínat, že jsme museli řešit spoustu důležitých věcí, které nikdo na začátku naší vlády nečekal. Nikdo nevěděl, že kousek od nás bude válka, že bude energetická nebo uprchlická krize. Ty pochopitelně ovlivnily i společenskou atmosféru, kterou vnímáme.

V klidnějších časech by to vypadalo jinak. Nynější situace ale hodně nahrává těm, kteří nepojmenovávají příčiny, ale hází vinu za ceny energií na českou vládu. Pro nás bylo důležité vnímat, v jaké atmosféře se volby uskuteční. Už nyní můžeme myslím říct, že kampaň bude velmi vyhrocená a ani nepůjde o prezidentské pravomoci.

Kdyby do toho vstupoval čistě vládní kandidát, zejména opoziční kandidáti nebo šéf odborů Josef Středula by to využili pro úplně jiný střet, než jakým je otázka toho, co prezident vůbec může ovlivnit a řešit.

Oznámili jste podporu tří kandidátů. Bylo ve hře, že byste podpořili i senátora Marka Hilšera?

Prakticky jsme o tomto kandidátovi nevedli debatu. Vím ale, že někteří naši členové jej podporují. Je jich ale naprostá menšina oproti těm, kteří podporují jiné kandidáty. Má zanedbatelnou podporu.

Nemá tedy podporu ve strukturách vašich stran, nikdo jeho jméno nezvedal?

Ne.

Vstupovalo do vašeho rozhodování, že jste se museli dohadovat jako tři strany? Někteří kandidáti mohou mít blíž k některé z koaličních stran – museli jste vyvažovat?

Důležité je, že u všech platí, že jsou kandidáti se slušnou šancí a také s kvalitami a schopnostmi, které prezident má mít. Máme důvěru ve vlastní voliče, že si budou vybírat z kandidátů, kteří takové kvality mají, že jsou skutečnými demokraty. Pro mě je to mnohem důležitější než se dohodnout na jednom jménu.

Budete podporovaným kandidátům nějak pomáhat v kampani? Organizačně, se sběrem podpisů nebo finančně?

V některých případech se to už spontánně děje. Naši členové v regionech už svým favoritům pomáhají třeba se sběrem podpisů nebo propagací. Vím, že někteří naši členové pomáhají se sběrem podpisů paní Nerudové, někteří zase podporují pana Pavla.

Na této úrovni pomoc běží a je rozdělena mezi více osobností. Celostátně ale naše kapacity nebo peníze kandidátům nabízet nebudeme.

Zmínila jste opozici. Po vašem dnešním oznámení se čeká zejména na rozhodnutí hnutí ANO. Myslíte si, že bude kandidovat Andrej Babiš?

Vzhledem k výsledkům senátních voleb je jeho kandidatura čím dál méně pravděpodobná. V mém případě ale tato úvaha vychází z racionálních pozic, v jeho případě to rozhodování může být o něčem jiném. Podle mě byly prezidentské volby jedním z hlavních důvodů, proč se osobně tolik angažoval v senátním obvodu Jihlava.

Aby otestoval, jak moc účinná je jeho strategie, jeho kampaň a její vedení. Dobrý výsledek ale nezaznamenal. Pokud by zvolil strategii, že bude podporovat všechny kandidáty, kteří postoupili do druhého kola, mohl mít o několik mandátů navíc. On ale upřel veškerou svou energii do dvou obvodů: šel proti Tomáši Czerninovi a Miloši Vystrčilovi. 

Mně by z jeho pohledu dávalo větší logiku podpořit Josefa Středulu. Měl by větší šanci, aby se prezidentem stal někdo, koho podpořil. 

V sobotu se v Praze koná velká demonstrace, kterou vyhlásily odbory v čele se Středulou. Berete ho nyní jako opozičního kandidáta?

On se chová velmi neférově. Využívá své pozice pro prezidentskou kandidaturu. Z odborářů si dělá de facto svůj tým a bázi podporovatelů. Oproti jiným kandidátům může manipulovat poměrně velkým počtem lidí, kteří jsou možná motivováni přijít na sobotní demonstraci z jiného důvodu.

Jemu to určitě hraje do karet a pomáhá mu to. Je to nefér nejen kvůli dalším kandidátům, ale i vůči samotným odborům. Ty mají své místo ve fungování ekonomiky, ale tohle je jejich zneužití pro vlastní politickou ambici. Hodně to o něm vypovídá.

Středulova rétorika je výrazně protivládní, snaží se hrotit atmosféru. Jeho facebookový status, že samoživitelky musí krást kvůli tomu, jak jsou na tom špatně, je za hranicí vkusu. Řekla bych, že právě tohle značí, že se rozhodl oslovit tu část společnosti, kterou oslovuje Andrej Babiš.

I on v posledních měsících přitvrzoval například vůči Ukrajině. Tito dva se tedy docela doplňují a bylo by pro mě poměrně překvapivé, kdyby se z toho Andrej Babiš nepokusil něco vytěžit i pro sebe.

Jak moc jsou podle vás prezidentské volby zásadní?

Miloš Zeman svým fungováním v obou volebních obdobích vyvrátil představu, že prezident je pouze ceremoniální funkce. Že nemá pravomoci a šanci ovlivňovat politiku i společnost. Naopak je vidět, že pokud se rozhodne překračovat své pravomoci nebo i porušovat zákon, což se v jeho případě dle rozhodnutí soudu stalo, může společnost ovlivňovat velmi negativně.

Potřebujeme se vrátit do normálu a prezidentské volby jsou v tom klíčové. Prezident se musí chovat v souladu s ústavou i zákony, nemá se pokoušet vytvářet poloprezidentský systém jako Miloš Zeman. Navíc čelíme válce, klimatické změně a dalším věcem. Je důležité, aby prezidentem byl člověk, který nebude společnost štěpit a vystupovat například proti menšinám.

Vámi podporovaná trojice to bezezbytku splňuje?

Všechno jsou to vyzrálé osobnosti. Jak jsem je sama měla možnost poznat, u nikoho z nich nevidím tendence inspirovat se působením prezidenta Zemana.

Přímo s nimi jste o podpoře mluvili?

Samozřejmě bychom nic nedělali na vlastní pěst, náš krok jsme řešili i s nimi.

Myslíte, že někdo z tria Fischer, Nerudová nebo Pavel volby nakonec vyhraje?

Určitě ano.

Deník N, Jan Tvrdoň, 4. 10. 2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme