Pekarová Adamová se v Británii setkala s šéfy obou komor parlamentu i "Wintonovými" dětmi

26. 1. 2024

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová má za sebou dvoudenní pracovní cestu do Británie. Setkala se s předsedou Dolní sněmovny Lindsaym Hoylem, předsedou Sněmovny lordů Johnem McFallem i českými studenty a některými z takzvaných Wintonových dětí.

„Naše země mají dlouhodobě velmi podobný názor na řadu zahraničněpolitických témat. Jde jak o situaci na Ukrajině, roli Ruska, ale i o oblast kybernetické kriminality a hybridních hrozeb či dodržování základních lidských práv a svobod ve světě,“ uvedla Pekarová Adamová po setkání s Hoylem.

Česká delegace navštívila také Porchester Gate, bývalé sídlo československého vojenského zpravodajství v Londýně, kde mimo jiné za druhé světové války vznikly plány operace Anthropoid, jejímž cílem byl atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Do Británie se v roce 1939 těsně před vypuknutím druhé světové války podařilo britskému humanistovi Nicholasi Wintonovi převézt 669 židovských dětí z okupovaného Československa a velice pravděpodobně jim tak zachránit život. Pekarová Adamová se se dvěma z nich setkala - Alfredem Dubsem, nyní 91letým labouristickým členem Sněmovny lordů, a Milenou Grenfellovou-Bainesovou, která v Británii díky šlechtickému stavu svého zesnulého manžela používá titul Lady.

„Česko-britské vztahy jsou skutečně vynikající. Nejen na politické úrovni, ale i v oblasti investic a vzájemného obchodu, kde vzájemná bilance dosahuje opět předcovidových hodnot. Naše spolupráce vzkvétá i na poli vědy a výzkumu či kulturního života. Neméně důležité je, že se daří i vzájemným mezilidským kontaktům,“ uzavřela Pekarová Adamová s tím, že v Británii žije kolem 80 tisíc Čechů a v Česku kolem 9 tisíc Britů.

ČTK, 25. 1. 2024

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme