Pekarová Adamová: Není hrdinství vytápět na 25 stupňů

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová v pořadu Epicentrum Blesk Zpráv okomentovala současnou vládní komunikaci s Čechy. Uznala, že by na tom měla zapracovat, ale zopakovala, že se občané nemusí ničeho bát. Podle ní je mnohdy celý kontext problému složitý. A pozastavila se nad tím, že není hrdinstvím ignorovat krizi a vytápět na 25 stupňů.

30. 9. 2022

Podle Pekarové Adamové není potřeba se na klesající pozitivní náladu ve společnosti dívat nějak defétisticky. „Měli bychom vždycky vnímat i ten kontext, ve kterém žijeme. A doba je těžká. My jsme říkali, že v těžkých dobách musíme držet spolu, a já za tím stojím. V těžkých dobách právě poznáme, jaké jsou naše mezilidské vazby a vztahy a jestli jsme schopni si vzájemně pomoci a být vůči sobě solidární. A Češi jsou solidární,“ podotkla na dotaz moderátorky, jestli nejde nálada voličů tak trochu z kopce.

Následně uznala, že vláda, tedy kabinet premiéra Petra Fialy (ODS), má co dohánět v komunikaci s občany. I na příkladu toho, jak se v posledních dnech převrací vyjádření ministra Jozefa Síkely (za STAN), který začal hovořit o jiných podmínkách u zastropování cen, ale chvíli poté už se toto vyjádření začalo upravovat a vlastně i vyvracet.

„Rozumím, že ten kontext toho, co všechno řešíme, je velmi komplexní a celá řada věcí je na sebe navázaná. Není jednoduché to celé vždycky vysvětlit. Ale určitě máte pravdu, že můžeme dělat i víc pro to, abychom se právě nedopouštěli nějakých takovýchto chybných nebo nejasných vyjádření. Snažíme se určitě o to, aby tady ty informace byly pro lidi jednoduše k dispozici,“ okomentovala vládní komunikaci Pekarová Adamová, jež dodala, že mnoho informací mají občané i na stránkách Deštník proti drahotě.

Podle ní by měli lidé být solidární a prostě zacházet šetrně s tím, že tu máme krizi. „Každý by měl hledat tu možnost úspor. Není hrdinství to, že někdo bude dál vytápět na 25 stupňů. Pro mě je ocenění hodné, když si někdo ten komfort naopak sníží,“ uzavřela.

Zdroj: Blesk.cz, Epicentrum, 28.9.2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme