Pekarová Adamová letí na Tchaj-wan už za týden. Připojí se k ní zhruba stovka českých firem a institucí

19. 3. 2023

K cestě předsedkyně Poslanecké sněmovny na Tchaj-wan, která začne příští týden, se připojí hlavně lidé z oblastí nanotechnologií, umělé inteligence, inovací ve zdravotnictví a energetiky. Podnikatelskou část české výpravy na Tchaj-wan společně připravují Svaz průmyslu a dopravy ČR a Česko-tchajwanská obchodní komora.

Podle mluvčí Česko-tchajwanské hospodářské komory Lucie Šplíchalové byla účast doporučována jak firmám s již navázanými vztahy, tak i těm, které se chtějí s tchajwanským trhem seznámit.

„Co do počtu celkových přihlášených půjde o vůbec nejpočetnější výpravu Svazu průmyslu a dopravy od roku 2017. Tak velký ohlas jenom potvrzuje, že obě země jsou pro české podnikatele zajímavé a mají pro náš export obrovský potenciál,“ říká prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, který celou podnikatelskou delegaci povede.

Samotné návštěvě Tchaj-wanu bude předcházet ještě návštěva Korejské republiky. Tam na delegaci budou čekat hlavně byznysová jednání.

Jména všech společností, které se k cestě na Tchaj-wan připojí, nejsou známá. Sněmovna však na svých stránkách zveřejnila krátké medailonky některých zástupců z různých odvětví.

Je mezi nimi například ředitel Národního muzea Michal Lukeš, který jede na Tchaj-wan vyjednávat spolupráci s tamějšími muzei. „Nyní jednáme s Národním palácovým muzeem, o tom, že bychom do Prahy přivezli sbírku pokladů z jejich expozic,“ doplňuje.

„Cílem naší cesty na Tchaj-wan je najít nové partnery a rozvinout s nimi spolupráci v oblasti technologií a vývoje,“ říká Stanislav Cingroš ze společnosti IBG, která se připojí k delegaci předsedkyně sněmovny.

Byznys i vzdělávání 

Kromě byznysu se k výpravě připojí i lidé z oblasti vzdělávání. „ČVUT se bude snažit prohloubit spolupráci s tchajwanskými univerzitami. Budeme se taky snažit připravit nové studijní programy pro naše studenty,“ řekl o cestě na Tchaj-wan Radek Holý, prorektor ČVUT.

Podle Kanceláře Poslanecké sněmovny se k delegaci na Tchaj-wan mají připojit i zástupci dalších českých vysokých škol. Například z Univerzity Karlovy, Masarykovy univerzity nebo ze Západočeské univerzity v Plzni.

Sněmovnu budou na Tchj-wanu kromě Markéty Pekarové Adamové zastupovat ještě Marek Ženíšek (TOP09), Ivan Jáč (ANO), Ondřej Lochman (STAN), Marek Benda (ODS), Marek Výborný (KDU-ČSL) a Pavel Žáček (ODS).

„Mým cílem je rozšířit obchodní spolupráci mezi tchajwanskými firmami a Výzkumným ústavem textilních strojů v Libereckém kraji, který v této misi reprezentuji,“ vyjádřil se Ivan Jáč k cestě na Tchaj-wan.

Podle Pavla Žáčka je jednou z důležitých forem spolupráce i setkání na parlamentní úrovni. „To nadcházející návštěvou Čínské republiky naplňujeme,“ dodává. Ondřej Lochman si od cesty slibuje především vzájemné prozkoumání ekonomických možností.

zdroj: irozhlas.cz, 18.3.2023

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme