Pekarová Adamová: K čínské odvetě za návštěvu Tchaj-wanu nevidím důvod

27. 2. 2023

S předsedkyní Poslanecké sněmovny o březnové návštěvě ostrova, nebezpečí ze strany Pekingu, podpoře Ukrajiny i chystaných vládních reformách

Na konci března se chystáte na Tchaj-wan. Před vámi tam byl předseda Senátu Miloš Vystrčil a ostrov proti Číně, která dlouhodobě hrozí jeho anexí, podpořil nově zvolený prezident Petr Pavel. Proč je nutné, abyste tam jela vy?

Tahle cesta má několik rozměrů. Nejen politický, který je samozřejmě významný, ale i ekonomický. Jde mi o rozvoj našich vztahů právě v oblasti vzájemného obchodu, fyzická přítomnost umožňuje otevřít dveře zástupcům firem. V naší delegaci jich bude zhruba stovka. Také s námi budou cestovat zástupci univerzit, vědy a výzkumu a řady dalších oblastí, například ředitel Národního muzea, protože budeme jednat o zapůjčení sbírek.

S jakými politiky budete mluvit?

Samozřejmě se svým protějškem, předsedou legislativního Juanu, tedy tamního parlamentu, který mě pozval. Ale také s ministrem zahraničních věcí, premiérem nebo prezidentkou.

Proč je pro vás důležité být tam přímo? S tchajwanskými politiky se setkáváte i v Praze. To nestačí?

Myslím, že je na místě, abychom navázali na cesty, které už náš parlament na Tchaj-wan uspořádal. Ostatně programové prohlášení vlády hovoří v oblasti Indopacifiku zcela jasně o tom, že chceme rozvíjet vztahy a vazby s Tchaj-wanem. Osobní přítomnost na místě to podtrhne.

Očekáváte, že se Čína, která ostrov považuje za svoji  odštěpeneckou provincii, se kvůli cestě bude mstít českým firmám? Jaké je riziko?

Nevidím k odvetě vůbec důvod.

Vy ne, jde o Čínu.

Pokud vím, české firmy, ale i jiné firmy se z Číny stahují i bez toho, že by taková cesta proběhla. Nejsem naivní, dá se nepochybně očekávat odmítavá reakce Pekingu. S tím počítáme, myslím však, že zůstane jenom u těchto hrozeb a dál to nepůjde. Tak tomu bylo ostatně i po návštěvě Miloše Vystrčila.

Čína může český firmám škodit v dalších zemích, na které má vliv.

Kdybychom se na to dívali vždycky prizmatem toho, co udělá Čína, nemůžeme dělat vůbec nic. Máme svoji sebevědomou zahraniční politiku a moje cesta je její součástí. Děláme, co chceme a považujeme za správné my, ne to, co by si přál někdo jiný.

TENTO ČLÁNEK JE V PLNÉM ZNĚNÍ DOSTUPNÝ PŘEDPLATITELŮM. NALEZNETE JEJ NA WWW.RESPEKT.CZ

zdroj: respekt.cz, 23.2.2023