Pecková: Slova o důchodcích a válce byla nešťastná

Rozhovor s poslankyní Gabrielou Peckovou

5. 5. 2012

V pátek seniorům vzkázala, že nižší důchody zvládnou, protože se narodili za války a ani poté nemohli dvakrát zbohatnout. Opozice se do ní okamžitě pustila, že ztělesňuje dno koaliční žumpy. Dnes Gabriela Pecková z TOP 09 svých slov už lituje. Alespoň to tvrdí v rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ.

S denním odstupem, nepřijde vám to vaše páteční prohlášení přehnané?

Určitě si dnes říkám, že ta formulace byla nešťastná. Čeština je velmi bohatá a zrovna ta formulace, kterou jsem zvolila, mohla být vyložena různými způsoby - od toho, že mohla být vnímána pejorativně, až po to, že šlo vlastně o ocenění důchodců. Za tu formulaci bych se chtěla všem omluvit. Za to, že jsem dopustila, aby byla vysvětlovaná, dezinterpretovaná.

Ale obsah byl v pořádku?

Mě na celé té věci nemrzí poškození mého obrazu, mě nejvíce štve, že zapadlo poselství celého toho projevu. Se seniory pracuji celý svůj život, řeším chronická onemocnění jejich pohybového aparátu, takže myslím, že do komplexu jejich problémů mám náhled velmi realistický a objektivní. V pátek jsem chtěla akcentovat, že problém seniorského věku není jen to hmotné, materiální zabezpečení, ale že je to přístup společnosti k seniorům. Je potřeba tuhle stále větší skupinu respektovat jako rovnocenného partnera a vést s ní dialog. Je také třeba zapracovat i v problematice trhu práce nebo finanční gramotnosti - dluhy, exekuce, to je také stále větší problém u seniorů. Chtěla jsem otevřít také téma mezigenerační solidarity.

Ale ta věta zněla tak, že se senioři dokážou přizpůsobit nižší valorizaci, protože prožili větší život v horších poměrech.

Ano, bylo to řečeno nešťastně. Ale skutečně to bylo myšlené spíše s pokorou.

Když jste mluvila o mezigenerační solidaritě - ta vám z důchodové reformy přeci vypadla...

Ano, vypadla, ale budeme se snažit ji tam ještě zapracovat. Ovšem nepůjde to do tohoto zákona z dílny ministerstva práce a sociálních věcí, je třeba, aby na tom pracoval ministr financí Miroslav Kalousek.

Už jste obdržela na to své vystoupení nějaké reakce?

Psal mi třeba pan docent Jaroslav Šebek z Historického ústavu Akademie věd, napsal mi i jeden starší manželský pár, že chápou, co jsem tím chtěla říct. Ale těchto pozitivních reakcí je samozřejmě méně, většina reakcí je negativních.

Jakub Kalenský

tyden.cz, 5. 5. 2012, Rubrika: Domácí

Štítky
Osobnosti: Gabriela Pecková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme