Pecková: Rodiny chceme podporovat daňovými úlevami

27. 2. 2017

(editovaný přepis hlavních bodů diskuze s poslankyní TOP 09 Gabrielou Peckovou)

David BOREK, moderátor

Po narození potomka týden otcovské dovolené. Novinku schválila sněmovna. Je to náhodné, že tak učinila jen pár měsíců před volbami? Vrací se nám jako velké deja vu pastelkovné a rok 2006, anebo je volno pro otce po narození potomka správnou věcí, kterou ekonomika, obzvláště rostoucí ekonomika, utáhne? Paní Pecková, vysvětlete mi postoj TOP 09. Pravicová opozice s tímto návrhem nesouhlasila, ale ve finálním hlasování TOP 09 nehlasovala zdaleka jednotně proti, na rozdíl od ODS. Dokonce i vy, pokud tady mám správně sjetinu z finálního hlasování, jste se zdržela hlasování. Jaký je postoj TOP 09?

Gabriela PECKOVÁ, poslankyně /TOP 09/, místopředsedkyně výboru pro sociální politiku

Problémem toho návrhu bylo, že měl tři části, které byly naprosto nesouvisející. Jednalo se o dobrovolné hasiče. Posléze to bylo rozšířeno i na jiné složky integrovaného záchranného systému, tedy na dobrovolné složky, kde šlo o to, aby měli jejich členové stoprocentní nemocenskou, pokud dojde ke krátkodobé pracovní neschopnosti v souvislosti se zásahem. Pak tam byla ještě jedna část, ta se týkala sirotčích důchodů. Sirotčí důchody byly už sice změkčeny, nicméně tento návrh je změkčoval více. Pak tady byla otcovská. Dnes zaznívá pouze otcovská. Je to škoda, protože ten návrh se zdaleka netýkal jenom otcovské dovolené.

David BOREK, moderátor

Jestli to chápu správně, finální hlasování bylo takové, že jste měli výhrady k otcovské dovolené.

Gabriela PECKOVÁ, poslankyně /TOP 09/, místopředsedkyně výboru pro sociální politiku

Ano. Byli jsme jednoznačně pro podporu části, která se týkala dobrovolných složek.

David BOREK, moderátor

Vysvětlete mi jenom, co je na tom tam strašného v rostoucí ekonomice utratit stovky milionů? Nechci, aby to znělo cynicky, ale stovky milionů jsou nic v tom více než bilionovém rozpočtu. Co je tak strašného na tom utratit stovky milionů ročně za to, že otcové budou týden doma se svým čerstvě narozeným potomkem?

Gabriela PECKOVÁ, poslankyně /TOP 09/, místopředsedkyně výboru pro sociální politiku

Pane redaktore, v době, kdy se ekonomice daří, můžeme říct, že to je nic. Jenže ten stav samozřejmě nemusí, i když bychom si to jistě všichni přáli, trvat dlouho nebo navěky. Takové návrhy se velmi snadno podávají, ale velmi špatně se potom berou zpátky. Dávku snadno zavedete. Je pak ale velmi problematické ji potom škrtat. Co škrtnete? Paní ministryně má mnoho nápadů, které stojí v součtu spoustu peněz. My máme velký problém s vysokým podílem mandatorních výdajů. Otcovská dovolená je jeden z těch návrhů, který mandatorní výdaje navýší. Samozřejmě máte pravdu, v rostoucí ekonomice to až takový problém není, ale ekonomika neporoste pořád. Které dávky potom budeme škrtat? U TOP 09 samozřejmě je rodina na prvním místě, Jako pravicová konzervativní strana ale hledáme jiné cesty prorodinné politiky. Otcovská dovolená nemůže naplnit ambici, která je uváděná v důvodové zprávě tohoto návrhu. My jdeme jinou cestou.

David BOREK, moderátor

A tedy?

Gabriela PECKOVÁ, poslankyně /TOP 09/, místopředsedkyně výboru pro sociální politiku

Teď máme ve sněmovně návrh, kdy se snažíme udělat nebo nastavit spravedlivější mateřskou dovolenou. Zrovna tak by se především maminek týkal náš návrh na zkrácené pracovní úvazky. Naší politikou podporujeme ty aktivní. Daleko raději bychom šli cestou daňových úlev než dávek. Mluvím obecně o prorodinných opatřeních v rodinné politice TOP 09.

David BOREK, moderátor

Paní Kailová, něco z toho, co teď zmiňovala vaše konkurentka z TOP 09, byste podpořili? Bude sněmovna ještě schvalovat něco z agendy prorodinné politiky, a pokud ano, co? Myslím něco, co může být realisticky schváleno, jak se říká, napříč politickým spektrem.

Zuzana KAILOVÁ, poslankyně /ČSSD/

Pane redaktore, mě trošičku mrzí, že to, co říká paní poslankyně, předkládá TOP 09 nyní. Teď to vyzní zvláštně, jak to říkám, ale oni měli 8 let, kdy byli u vlády. TOP 09 měla dokonce ministra práce a sociálních věcí. Všechna tato opatření, které paní Pecková nyní zmiňovala, již dávno mohli uzákonit a již dávno mohly být v praxi. Takže my tady teďko de facto navazujeme na něco, co bylo v troskách, my se snažíme pomoci rodinám a já si myslím, že jdeme správným směrem. Nicméně vy jste se ptal, co nás ještě čeká, tak já zmíním například tříměsíční volno pro rodinného příslušníka, takzvané ošetřovné, když bude mít někoho těžce nemocného u sebe v rodině.

David BOREK, moderátor

Toto byste jako TOP 09 podpořili?

Gabriela PECKOVÁ, poslankyně /TOP 09/, místopředsedkyně výboru pro sociální politiku

Velmi dlouho se zabývám například domácí hospicovou péčí. Věnuji se tomu mnoho let. Na jedné straně je pomoc nějakého hospicu, na druhé straně ovšem musí být člověk, který je s tím pacientem doma. Nemusí to být vždy starý člověk, nakonec to může být i dítě, bohužel. Takovýto návrh by nám měl konvenovat. My si ale představujeme, že by to mělo být vždy se souhlasem zaměstnavatele, protože ty to samozřejmě velmi zatíží. Můžeme také diskutovat o délce, jak je tam navržena, protože tam jsou tři měsíce. Teď běží už druhé kolo pilotního projektu zdravotních pojišťoven, který má vyhodnotit ekonomické důsledky domácí hospicové péče. V prvním kole byla ta délka navržena právě na jeden měsíc. Někteří kolegové by si proto představovali to z těch tří měsíců zkrátit na ten jeden měsíc. Ale co mě na tomto návrhu jako lékaře nejvíce zarazilo a ráda bych s tím pomocí pozměňovacího návrhu něco udělala, je podmínka předchozí sedmidenní hospitalizace. Myslím si, že tato podmínka je zbytečná a drahá. Navíc jsou ti lidé vystaveni nosokomiálním infekcím, které mohou prodloužit a prodražit hospitalizaci. Každý ošetřující lékař, ať už to bude praktik nebo ambulantní specialista, je přece dost kompetentní na to, aby rozhodl, že bude pacient potřebovat dlouhodobou péči.

zdroj: Události, komentáře, ČT24, 24. 2. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme