Pecková: Německo své evropské partnery potřebuje

29. 8. 2016

(editovaný přepis hlavních bodů diskuze s poslankyní TOP 09 Gabrielou Peckovou)

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor

Nejmocnější žena Evropy Angela Merkelová zavítala do Prahy. Její, byť jenom několikahodinový program, sestával z rozhovoru s premiérem Sobotkou, z krátké tiskové konference, zastávky na ČVUT a návštěvy Pražského hradu, kde ji přivítal sám prezident Miloš Zeman. Nutno říci, že pobyt německé kancléřky vzbudil mnoho rozporuplných emocí. Jablkem sváru byla podle očekávání především azylová politika Angely Merkelové. Pokud jde o samotná jednání, zaznamenala jste nějaký konkrétní posun, nějaký konkrétní výrok, nějaký krok vpřed v té otázce uprchlické krize?

Gabriela PECKOVÁ, poslankyně, zástupkyně ČR v Radě Evropy /TOP 09/

Nic zásadně překvapivého jsem nezaznamenala. V podstatě celá návštěva měla sloužit asi dvěma zásadním otázkám. V první šlo o to zmapovat pozice České republiky, zda trvá náš odmítavý postoj k takzvaným kvótám. V té druhé se víceméně v dobré shodě jednalo o vzájemné spolupráci současné i budoucí.

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor

Mnozí se obávali a mnozí s napětím očekávali setkání Angely Merkelové s Milošem Zemanem. Jako podle vás nakonec dopadlo?

Gabriela PECKOVÁ, poslankyně, zástupkyně ČR v Radě Evropy /TOP 09/

Z toho setkání vím jenom to, co zaznělo v médiích. Málokdy souhlasím s panem prezidentem Zemanem a jeho názory a vystoupení i vůči Angele Merkelové mě nijak nepřekvapily. Tato významná dáma má navíc mnoho zdrojů, jak sledovat každý výrok, každý postoj našeho pana prezidenta, takže si myslím, že to nebylo nic překvapivého ani pro ni.

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor

Pane poslanče Bendo, zaregistroval jste více než jenom výměnu zdvořilostních frází?

Marek BENDA, poslanec /ODS/

Tak, upřímně řečeno, jediné co asi bylo k zaregistrování, bylo, že přivezla nějakou vědeckotechnickou spolupráci a výměnu asi třiceti dvou robotů, se kterými budeme moct pracovat my tam nebo oni tady. To je nepochybně důležité. Chtěl bych věřit, že cesta má jeden symbolický význam, a to, že se Angela Merkelová bude pokoušet napříč Evropou o svých záměrech bavit dříve, než tak učiní. Největší katastrofou loňského léta nebyla skutečnost, že řekla svoji větu, vítáme vás. Ale že porušila všechna pravidla. Na rozdíl od Orbána, který naopak všechna pravidla dodržel, tak porušila všechna pravidla a porušila je naprosto svévolně, ze svého vlastního rozhodnutí. Ostatní pak ještě začala vystavovat morálnímu nátlaku - já jsem ta spravedlivá a vy jste ti zlí. Aniž by proběhla jakákoliv konzultace. To si myslím, že způsobilo tolik zlé krve a neštěstí v Evropě. Věřme, že když nic jiného, tak by ta cesta mohla být signálem, že si kancléřka Merkelová uvědomila, že nemůže za Evropu vystupovat ona sama jediná.

Gabriela PECKOVÁ, poslankyně, zástupkyně ČR v Radě Evropy /TOP 09/

Jenom drobnou poznámku k vítací formulce, která nebyla až tak úplně správně interpretovaná a měla by zaznít. Angela Merkelová se v té době chovala ústavně. Německá ústava, a mám pocit, že je to článek šestnáct, jí k takovému postupu vlastně zavazoval. Byl to krok, který byl v souladu s německou ústavou. Pak je tady otázka interpretace. Vzhledem k tomu, že se dnes nastavuje návrh nové azylové politiky, resp. v Evropské radě už je, tak by bylo samozřejmě dobře, aby o něm diskutovaly všechny státy. Bez ohledu na to, jak jsou velké, jak starými členy Evropské unie jsou. Tak aby se nad tímto novým azylovým plánem rozvinula široká diskuse, aby nám nebyl bez diskuse předložen k podpisu.

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor

Není to tak, že paní kancléřka Merkelová objede všechny země, které má v plánu, aby potom řekla „já za vás teď budu rozhodovat“?.

Gabriela PECKOVÁ, poslankyně, zástupkyně ČR v Radě Evropy /TOP 09/

Nemyslím si. Ona objede všechny země, aby si vyjasnila jejich pozice. Kancléřka Merkelová, přestože je v současné chvíli představitelkou nejsilnější evropské ekonomiky, tak samotné Německo nemá sílu ty problémy řešit. Četla jsem velmi zajímavý článek v Lidovkách od britského analytika, kde píše, že Německo je takzvaným polohegemonem. Má to nejhorší, co to může přinést. Takovýto polohegemon na jedné straně není schopen problémy vyřešit sám a potřebuje k tomu partnery. Na druhé straně může být těmi menšími státy vnímán jako hegemon. Příliš velká síla může menší partnery vyděsit a může je to sjednotit.

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor

Možná jenom taková otázka. Hovoříme o hospodářské problematice?

Gabriela PECKOVÁ, poslankyně, zástupkyně ČR v Radě Evropy /TOP 09/

Nerada bych oddělovala čistě geoekonomickou a geopolitickou stránku. Mluvím o tom, že Německo to samo nezvládne. Ať už půjde o Brexit, uprchlickou krizi nebo přerozdělení migrantů. Na problémy, které Evropu čekají, nemá Německo samo o sobě sílu, byť je velmi silné. Německo své partnery potřebuje. A ty partnery nemůže odradit tím, že jim nebude naslouchat.

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor

Paní poslankyně Pecková. Kdo koho momentálně potřebuje víc? Evropská unie Turecko nebo naopak?

Gabriela PECKOVÁ, poslankyně, zástupkyně ČR v Radě Evropy /TOP 09/

Netroufám si odhadnout, kdo koho potřebuje víc. Samozřejmě je ale nešťastné od začátku založit řešení migrační krize na jedné smlouvě. A to řešení, ve kterém hraje roli Turecko, asi dobré řešení není. Co se týče Turecka, to má do jisté míry oprávněně pocit, že má velmi silnou vyjednávací pozici. Ale v Turecku po tom nezdařeném puči došlo k posunu směrem od demokratického vývoje. To, že se zavírají lidi, omezují se svobodná média, znamená, že je zcela zabráněno jakékoli společenské diskusi, která je základem demokracie. Navíc je tady trest smrti. Což je pro evropskou rodinu něco naprosto nepřijatelného.

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor

Byť si ale myslím, že k zavedení trestu v Turecku nedojde.

Gabriela PECKOVÁ, poslankyně, zástupkyně ČR v Radě Evropy /TOP 09/

Dojde, nedojde. Příšerná je už jenom ta diskuse. Kdyby k tomu došlo, tak evropskou legislativu máme nastavenu tak, že je možné vyvolat hlasování o ukončení veškerých přístupových jednání. Že se nebudou otvírat další kapitoly. A v podstatě si ty dveře Turci zavřou.

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor

Paní poslankyně Pecková, pokud jde o chybějící plán B. Tedy bez Turecka. Hovoří se v podstatě o dvou variantách, jak zabránit dalšímu přílivu uprchlíků do Evropy. Ta první je založena na informacích. A říká,,že musíme těm takzvaným ekonomickým imigrantům vysvětlit, že Německo nebo Švédsko nejsou země zaslíbené. Protože Evropa není "nafukovací". Musíme těmto lidem, a teď cituji: "Odebrat motivaci k cestě do Evropy". Druhá alternativa je podstatně radikálnější. Jde o projekt společné obrany hranic států Evropské unie. Tady se ovšem nabízí otázka, zda je Unie tak jednotná, tak semknutá, aby šli třeba Španělé bojovat za Slováky, nebo Rakušané za Italy a tak podobně. A zda vůbec je něco podobného možné, protože nehovoříme o NATO, ale hovoříme o Evropské unii.

Gabriela PECKOVÁ, poslankyně, zástupkyně ČR v Radě Evropy /TOP 09/

Zřejmě máte na mysli v posledních pár dnech diskutovanou evropskou armádu. Jakkoliv nejsem odborník na obranu, tak celkem logicky máme nějaké závazky vůči NATU, které nejsme schopni plnit.

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor

Teď hovoříte o naší republice, nikoli o Evropské unii.

Gabriela PECKOVÁ, poslankyně, zástupkyně ČR v Radě Evropy /TOP 09/

Mluvím o České republice, ale ono se to příliš neliší. Ta dvě procenta, která bychom měli vydávat na armádu. Neumím si představit, jak bychom mohli financovat další uskupení, které by bylo akceschopné, bojeschopné. Neumím. Dovedu si představit, že by vznikl nějaký evropský ministr obrany a určitě první, co by se udělalo, by bylo vypsání výběrového řízení na nové uniformy. Neumím si představit, že by byla tato jednotka bojeschopná. Vždyť přece v Evropě slušnou armádu, můžeme-li říkat v Evropě, když Turecko je v Evropě jenom kouskem, má Turecko a Británie. Přičemž Británie nám z Evropy odchází. Jsou to jediné akceschopné armády, které by byly použitelné. Proto si myslím, že je třeba dostát svým závazkům nebo doporučením v NATO a zvýšit objem peněz, které na armádu vydáváme. Co se týče státního rozpočtu, tak TOP 09 navrhovala pro rok 2016 zvýšit výdaje v kapitole ministerstva obrany o 2,3 %.

zdroj: ČRo Plus, 27. 8. 2016

Štítky
Osobnosti: Gabriela Pecková
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme