Pecková: Nejčastější dotazy u „piva s Karlem“

Komentář čtyřky pražské kandidátky Gabriely Peckové

Nevím přesně, na co se lidé ptají Karla Schwarzenberga, já obvykle sedím u jiného stolu a mluvím s lidmi o tom, co je štve, co je zajímá, nebo se prostě jen chtějí někomu vypovídat.

18. 10. 2013

Když pominu dotazy typu „proč je fronta na poště?“, ptají se mne lidé nejčastěji na to, proč kandiduji, proč chci znovu do parlamentu. Odpověď je zcela jasná: „Mám tam rozdělanou práci.“ Následuje otázka: „Jakou práci? Vy, osobně nebo TOPka?“ Vysvětluji, že volební program je souhrn rámcových priorit, které strana bude prosazovat, ale potom jsou zde konkrétní témata ke kterým má každý kandidát profesně, nebo lidsky blízko a může se je snažit prosadit. Pokud se to nepodaří, mohou se pak stát součástí volebního programu v následujícím období. Proto jsem zde shrnula inventuru mých nepodařených, nebo nedokončených bodů, které mě tlačí, jako kamínek v botě a kvůli kterým se snažím obhájit svůj mandát.

Zákon o dlouhodobé péči – je třeba přivést k jednacímu stolu zástupce Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva práce a sociálních věcí a vymezit jasně jací pacienti potřebují dlouhodobou péči, která má jak složku zdravotní, tak sociální péče, kde má tato péče probíhat a kdo ji bude jakou měrou hradit.

Zákon o domácí hospicové péči – přestože většina lidí by si přála dožít své dny doma, mezi svými blízkými, ve velké většině se tak bohužel děje v anonymním prostředí nemocnice a to jen proto, že nejsou vytvořeny podmínky pro domácí péči o umírající. Je potřeba nastavit jasná pravidla financování takové péče z veřejného zdravotního pojištění, rozšiřování institutu mobilních hospiců a vytvořit tak pracovní prostředí pečujícím osobám.

Chci se zasadit o novelu živnostenského zákona ve smyslu koncesování živnosti půjčování peněz s jasně danými podmínkami pro udělení takové koncese, či licence a jasných sankcí při porušení některé z těchto podmínek. Je nutné jednou pro vždy zabránit nekalým praktikám některých nebankovních subjektů při poskytování spotřebitelských úvěrů, které přivádějí lidi v nouzi do náruče exekutorů a nakonec k nekontrolovanému pádu do sociální sítě. Současně je třeba stále pracovat na finanční a především dluhové gramotnosti všech věkových skupin. Protože vždy bude existovat nezodpovědná část populace, která finanční gramotnost nebere v potaz, musí stát k její ochraně nastavit mantinely korektního podnikání, aniž by umenšoval osobní odpovědnost každého jedince.

Zákon o korespondenční volbě – volit je základní ústavní právo každého občana demokratické republiky. Pokud v době voleb pobývá občan mimo území republiky, může se při stávající právní úpravě zúčastnit voleb jen na zastupitelském úřadě. Ten však může být v některých částech světa natolik vzdálen, že dopravit se na něj, při vícekolové volbě i opakovaně, je pro voliče prakticky nemožné. Volič je tak na svých právech krácen nikoli de jure, ale de facto.

Toto je tedy výčet mých „nedodělků“. I když tím mé ambice nekončí, chci nejprve dokončit započaté a pokud dostanu Vaší důvěru a vrátím se do poslanecké lavice, mám o intenzivní práci postaráno hned od prvního okamžiku. 

Gabriela Pecková
bývalá poslankyně

idnes.cz-blog, 17. 10. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme