Pecková: Ministryně Hanáková nechtěla utíkat od rozdělané práce

Rozhovor s poslankyní Gabrielou Peckovou

12. 6. 2013

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Náš host, poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková, členka sněmovního podvýboru pro kulturu. Dobrý večer.

Gabriela PECKOVÁ, poslankyně, členka sněmovního výboru pro kulturu /TOP 09/

Dobrý večer vám i divákům České televize.

Bohumil KLEPETKO

Po schůzce s Karlem Schwarzenbergem a Petrem Gazdíkem dnes ministryně kultury Alena Hanáková oznámila, že rezignuje, protože necítí podporu svých stran, Starostů a nezávislých a TOP 09 a jejich předsedů. Proč tu podporu ztratila?

Gabriela PECKOVÁ

Takhle, paní ministryně mluvila o pocitu. Pocit je něco velmi subjektivního ...

Bohumil KLEPETKO

No pocit je něco, ale to, že necítí podporu, tak to prostě řekla.

Gabriela PECKOVÁ

... za to, ano, řekla to, mluvila o pocitu. Já bych si netroufla pocity paní ministryně, protože jsou tolik subjektivní, nijak dál interpretovat. Já sama jsem neměla po celou tu dobu pocit té ztráty podpory, nikdy přede mnou nic takového nezaznělo, takže ...

Bohumil KLEPETKO

Chcete tím říct, že kdyby dnes sama po té schůzce s Karlem Schwarzenbergem a Petrem Gazdíkem, kdyby sama neoznámila svou rezignaci, že by na postu zůstala?

Gabriela PECKOVÁ

Víte, já nevidím žádný zásadní důvod, proč by tak nemělo být. Skutečně jestliže ale paní ministryně tu podporu necítila, pak nezbylo nic jiného. Co by bylo, kdyby bylo, to jsou spekulace, do kterých bych se nechtěla pouštět.

Bohumil KLEPETKO

Ono je totiž zajímavé, že ještě v únoru, kdy čelila kritice a kdy se o jejím odchodu z úřadu nejenom mluvilo, ale také vlastně už jednalo, tak tehdy tu podporu Karla Schwarzenberga i Petra Gazdíka měla. Tehdy jí podpořili, dokonce jí tehdy nic nevytkli a teď, kdy ta kritika na ministerstvo kultury není až taková, tak ministryně oznámí, že podporu ztratila. Takže ta kritika, ta se nashromáždila, nebo ta nedůvěra ta se nashromáždila od února?

Gabriela PECKOVÁ

Já vám rozumím. Ono by bylo asi srozumitelnější, kdyby byla paní ministryně tento krok udělala v tom únoru. To by ale, myslím, vůbec nebylo v jejím stylu, protože ona je člověk, který nechce utíkat od rozdělané práce a právě proto až nyní v tom období relativního klidu a stabilizace, kdy má pocit, že je schopna ten resort předat v jakémsi klidném období, myslím, že především její nástupce jí za tento krok, který udělala až nyní, bude velmi vděčný. Jak dlouho se ten pocit nedostatečné podpory v ní hromadil, neumím říct.

Bohumil KLEPETKO

Když říkáte, že by bylo logické, kdyby odstoupila už v únoru, tak jinými slovy je to dobře, že Alena Hanáková post ministryně kultury opouští?

Gabriela PECKOVÁ

Ne, ne. My jsme si nerozuměli. Já jsem neříkala, že by to bylo logické, že by to bylo srozumitelnější možná pro média a možná pro veřejnost. Nemluvila jsem o logice té věci, protože v politice příliš logiky ...

Bohumil KLEPETKO

Abychom neslovíčkařili. Je to dobře nebo špatně, že Alena Hanáková post ministryně kultury opouští?

Gabriela PECKOVÁ

Já ten důvod nevidím, nemyslím si, že to je dobře z hlediska práce, kterou odvedla. Jestli to je dobře pro ni osobně, to posoudí nejspíš ona sama. Myslím, že ta zátěž na ni byla veliká, že se cítí paní ministryně velmi unavená a z toho pohledu, já k ním mám velmi blízko jako k člověku, z toho pohledu bych řekla, že jí se velmi uleví.

Bohumil KLEPETKO

No, další věc je, jestli je ta výměna, vy tedy říkáte, že nutná není, ale jestli je vůbec vhodné, pokud říkáte, že nebyla nutná ta výměna, jestli je vhodné ji provádět rok a s volební kampaní vlastně necelý rok před volbami? Protože, co nový ministr kultury, než se seznámí, než se do funkce vpraví, co za necelý rok do voleb nový ministr může stihnout nebo zachránit?

Gabriela PECKOVÁ

Takhle, určitě před novým ministrem, ať to bude kdokoli, jistě hnutí Starostů a nezávislých sáhne po dobrém, vhodném kandidátovi, jak už jsme s nimi byli ostatně seznámeni, před novým ministrem budou úkoly jistě krátkodobé a pak ty dlouhodobé. Je pravděpodobné, že ty krátkodobé jako je jmenování ředitele Národní galerie, předložení nového zákona o památkové péči, je třeba také sehnat politickou podporu pro to, aby ten zákon prošel sněmovnou, to jsou úkoly, které se jistě stihnout dají. Co se týče těch dlouhodobějších úkolů, samozřejmě ty je možné nastartovat, protože určitě bude ještě úkolem další politické reprezentace na nich pracovat.

Bohumil KLEPETKO

Ještě k těm důvodům, proč teď Alena Hanáková post ministryně kultury opouští nebo třeba musí opustit. Není tím hlavním důvodem to, že vadí lidem z kultury, umělcům, že dráždí takzvanou kulturní frontu, tedy lidi, kteří v prezidentských volbách podpořili Karla Schwarzenberga a kteří mohou TOP 09 podpořit, kteří mohou TOP 09 podpořit před sněmovními volbami v příštím roce,  protože to třeba vaší strana od nich očekává? Není to ten vstřícný krok vůči těmto lidem? Není to ten hlavní důvod?

Gabriela PECKOVÁ

Já si to nemyslím, ale samozřejmě vnímám tu objednávku nebo poptávku od umělecké obce, že oni dlouhodobě volají po tom, že by chtěli člověka ze svého středu, ze svých řad, který by, mají pocit, že takový člověk bude tomu resortu ...

Bohumil KLEPETKO

Oni ten pocit mají, to se ví, ale jde o to, jestli vaše strana tento krok dělá proto, aby jim vyšla vstříc, protože jejich podporu třeba bude potřebovat, třeba s ní počítat?

Gabriela PECKOVÁ

Tento krok ale udělala paní ministryně sama o své vůli.

Bohumil KLEPETKO

Po schůzce s Karlem Schwarzenbergem a předsedou hnutí Starostů s nezávislých Petrem Gazdíkem

Gabriela PECKOVÁ

Ano, to je pravda, ale byl to její krok, bylo to její rozhodnutí.

Bohumil KLEPETKO

Paní poslankyně, já vám zatím děkuji. Do naší diskuse se teď zapojí místopředseda poslaneckého klubu sociální demokracie Milan Urban. Dobrý večer.

Milan URBAN, předseda sněmovního hospodářského výboru /ČSSD/

Dobrý večer.

Bohumil KLEPETKO

Pane poslanče, rozumíte tomu, proč zrovna teď koaliční uskupení TOP 09 a Starostů a nezávislých mění osobu ministra kultury? Je to dobrá zpráva pro českou kulturu, že Alena Hanáková ve funkci končí?

Milan URBAN

Já myslím, že to je vynikající zpráva pro českou kulturu, protože český národ historicky měl a má i v současnosti mnoho vynikajících osobností v kultuře. Bohužel kultura se stala popelkou a podle toho vypadaly i personální rozhodnutí výběr ministra nebo ministryně kultury. Mám na mysli současnou odcházející ministryně i možná některé její předchůdce a to tak, že prostě nehní na ministerstvu kultury vynikají česká osobnost kultury a myslím, že to je klíčové, protože paní ministryně, to bylo jasné ...

Bohumil KLEPETKO

Počkejte, pane poslanče, chcete říct, že ministrem kultury musí být osobnost z kulturního prostředí, že to nemůže být politik?

Milan URBAN

Já si myslím, že by to neměl být politik, který není zároveň velkou osobností v kultuře, protože to si česká kultura a český národ zaslouží. Když budeme pokračovat podle jakýchsi stranických klíčů, tak to bude vypadat pořád stejně. Tady bylo přeci jasné, že paní ministryně Hanáková, jako ženy se jí nechci dotknout, na tuto funkci v podstatě neměla od začátku. Za to není odpovědna jen paní ministryně, je za to odpovědný předseda Starostů a nezávislých pan Gazdík, je za to zodpovědná TOP 09, tedy její předseda a myslím si, že nechali tu situaci vyhnít až do chvíle, kdy se stala absolutně neúnosnou. Já bych si přál, aby ten výběr byl pečlivější a přestože ten budoucí ministr bude mít pravděpodobně jenom rok, tak aby to byl opravdu člověk, který má velký respekt v kultuře a má respekt těch velkých vynikajících osobností české kultury.

Bohumil KLEPETKO

Poslechněme si teď, jak Alena Hanáková sama rekapituluje, co se jí v úřadu povedlo a v jakém stavu resort předá.

Alena HANÁKOVÁ, ministryně kultury /TOP 09/

Svému nástupci či nástupkyni zanechávám resort ministerstva kultury v dobré kondici. Za rok a půl se nám podařilo dokončit schvalování historicky snad nejdůležitějšího zákona této vlády vyrovnání státu s církvemi, kterého nebyla Česká republika na rozdíl od jiných postkomunistických států 20 let schopna dosáhnout. S novým šéfdirigentem se výrazně zlepšilo postavení České filharmonie a k výrazným posunům došlo i v letitých kauzách z oblasti památkové péče.

Bohumil KLEPETKO

Pane poslanče Urbane, tyto zásluhy Aleně Hanákové přiznáte? Posun v památkové péči, zklidnění situace v České filharmonii, dotažení majetkového vyrovnání státu s církvemi, byť samozřejmě proti vůli sociální demokracie, nicméně?

Milan URBAN

Pane redaktore, já myslím, že každý si udělá obrázek sám. I toto poslední vystoupení paní ministryně bylo takovým úřednickým vystoupením, které podle mého názoru nikoho zaujmout nemohlo. Určitě paní ministryně Hanáková bohužel bude mít ten zápis černým písmem za to své funkční období a to myslím na ty církevní restituce, protože tohle určitě v dějinách historie české země bude zapsáno. Já jsem si jist, že tam bude napsáno u toho nespravedlivé vypořádání se s církvemi a to jde na vrub paní ministryně Hanákové. Ale pro českou kulturu ve své podstatě neudělala a nemohla udělat nic.

Bohumil KLEPETKO

Sociální demokracie se připojila i ke kritice toho, jak několikanásobně klesla podpora takzvané živé kultury, ale jak by si s tím vaše strana poradila? Kde a na úkor čeho byste peníze na živou kulturu sehnal vy?

Milan URBAN

My budeme hledat peníze v rámci rozpočtu, nikoli na dluh, ale chceme výrazným způsobem změnit strukturu rozpočtu a to nejenom tak, abychom nastartovali hospodářský růst, což je tak trochu více moje téma, ale v každém případě chceme posílit kulturu, aby tradice, kulturní tradice České republiky mohly pokračovat i v těchto, řekněme, ekonomicky trochu složitějších dobách.

Bohumil KLEPETKO

Pane poslanče, já vám děkuji, na shledanou.

Milan URBAN

Hezký večer.

Bohumil KLEPETKO

A paní poslankyně, ještě to mi řekněte. Proč vaše strana hledá kandidáty mezi, mezi umělci? Nemáte snad na post ministra kultury dost vlastních lidí? Pravda, mluví se i o Stanislavu Polčákovi, mluví se o senátoru Šestákovi, ale favoritem je Jiří Hlaváč. Nemáte vlastní lidi?

Gabriela PECKOVÁ

Podívejte, jednak já jsem poslanec za stranu TOP 09 a obsazení resortu kultury je podle nějakých našich vnitřních úmluv v kompetenci nebo přísluší hnutí Starostů a nezávislých.

Bohumil KLEPETKO

To je pravda, ale klíčové slovo má předseda vaší strany.

Gabriela PECKOVÁ

Ano, ano, klíčové slovo má pan předseda Schwarzenberg, samozřejmě.

Bohumil KLEPETKO

A proč nehledá ve vaší straně?

Gabriela PECKOVÁ

Je to samozřejmě i reakce na tu dlouhodobou poptávku, kdy, jak už jsem říkala, ta kulturní obec si žádá právě někoho ze svého v uvozovkách středu, který by eventuálně některé ty problémy vnímal příznivěji pro kulturní obec, nebo by do nich nějakým způsobem snadněji pronikal.

Bohumil KLEPETKO

Paní poslankyně, já vám děkuji, na shledanou.

Gabriela PECKOVÁ

Prosím, na shledanou a dobrou noc.

ČT 24, 12. 6. 2013

Štítky
Osobnosti: Gabriela Pecková
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme