Pecková: Alkohol je špatný řidič

Komentář poslankyně Gabriely Peckové

2. 5. 2011

Velikonoční pondělí nám přineslo smutnou statistiku z našich silnic. Pro letošní rok to je 18 mrtvých! Podrobnější analýza příčin těchto nehod sice odkrojí sváteční řidiče, přesuny za příbuznými a riskující motocyklisty, zůstává ale to podstatné – alkohol.

Český venkov a lidové zvyky dnes křísí hlavně „přespolní“. Opravují chaloupky a plní kostelíky. Domů to mají autem mnoho kilometrů, ale ne všichni si pondělní kolednickou skleničku odpustí. Nejsou bohužel sami. I místní, kteří to mají domů jenom kousek, navíc po rozbitých silnicích plných zatáček, stromů a nezpevněných krajnic, štědře nalévají sobě i sousedům. Výsledkem je ona bilance, která mění veselé Velikonoce v mnoha pozůstalých rodinách v doživotní tragédii.

V úterý 3. května se po drobných úpravách vrací ze Senátu do Poslanecké sněmovny zákon o prolomení takzvané nulové tolerance alkoholu při řízení motorových vozidel. Podaný prst, ve formě byť minimální tolerance k alkoholu, bude jistě okamžitě „ukousnut“ a už tak špatná situace na našich silnicích se ještě zhorší. Policejní statistiky sice hovoří o mírně pozitivním vývoji v údajích o nehodovosti a úmrtnosti zaviněné alkoholem, ale při srovnání se zahraničím je situace stále tristní. V některých evropských zemích sice není norma tak přísná, ale respektování pravidel je na mnohem vyšší úrovni a vysoké jsou i exemplární tresty za jejich porušení.

Co je tím největším problémem na českých silnicích? Je to podle mne právě nedostatek ohleduplnosti a disciplíny, respektu k platným předpisům a zákonům. To u řady řidičů chybí a povolení řídit pod vlivem alkoholu by tento stav jen zhoršilo. Poslední velikonoční víkend budiž nám mementem.

Váhajícím poslancům bych nabídla exkurzi na jednotku intenzivní péče vinohradské traumatologie. Kdyby nezabrala, prakticky přes ulici jsou hřbitovy, kde jarní sluníčko září na čerstvě zlacených nápisech, kde prosté porovnání hvězdičky a křížku nám sevře hrdlo.

Vidím jedinou možnost v zachování velmi restriktivního přístupu k alkoholu za volantem. Doufám, že tak bezprostředně po letošních Velikonocích žádný z poslanců při hlasování nezaváhá ani na vteřinu.

Gabriela Pecková,
poslankyně