Pavera: Vláda těžkou energetickou situaci firem chápe

22. 9. 2022

(editovaný přepis rozhovoru pro ČRo)

Je vládní pomoc 30 miliard velkým podnikům dostatečná?

Pro začátek je určitě dostatečná. Vláda zvážila veškeré možnosti, které má, i finanční, a chápe těžkou situaci velkých firem. Věřím, že pokud tato pomoc dostatečná nebude, přijdou další kroky, které velkým firmám pomohou.

Nepřichází ale pomoc pozdě?

Nepřichází pozdě. Někdy do května, do června nebyla cena energií na burze tak vysoká, vyskočila potom v červenci. A připravit nějaké kompenzace nejde ze dne na den. Vláda se potřebovala domluvit i s Evropskou komisí, jak společně postupovat. Myslím si, že pomoc přišla včas, a že uklidnila jak velké a malé firmy, tak i občany naší republiky.

Do jaké výše by firmy měly samy nést dopady energetické krize a kdy by měl zasahovat stát?

Každý podnik to má jinak, podle toho, jak je energeticky náročný. Jsou třeba sklárny, keramické závody i další firmy, kterým narostla spotřeba energie a náklady na energii třeba i desetinásobně a opravdu nejsou schopné to utáhnout. Vláda připravuje pomoc těmto firmám do výše 50 % zvýšených nákladů, u některých výjimečně až 70 %. Nezapomíná ani na malé a střední firmy, i jim ještě připravuje pomoc. Oni tak mohou dosáhnout až na dalších 30 miliard korun, pokud to schválí Evropská komise.

Nebylo by vzhledem k možnostem napjatého státního rozpočtu úspornější, aby pomoc velkým firmám stát dělal prostřednictvím záruk na investiční úvěry? Čili, že by si firmy půjčovaly, stát by se jim zaručil, ale pak by ty finance byly návratné?

Samozřejmě firmy už dneska mají tu možnost, aby si vzaly půjčky se zárukou státu, ale to si myslím, že není to řešení. Oni se opravdu do takovýchto problémů nedostali vlastní vinou. A myslím si, že je dobré, když jim stát v této fázi aspoň částečně pomůže. Nemůže jim pokrýt veškeré ztráty, to samozřejmě nejde. Firmy to ale státu vrátí v tom, že budou vyrábět, že budou zaměstnávat lidi, vrátí tak podporu zpátky na daních, na výrobě, na prodeji. Myslím si, že v současné době stát hledá řešení, jak firmám pomoci, aby to příliš nebolelo rozpočet, ale aby to pomohlo i těm firmám. A já věřím, že se to stane.

30. září proběhne zasedání evropské rady o energetice. Jak by mělo vypadat celounijní řešení, které by pomohlo srovnat ceny pro podniky, aby nebyly tak rozdílné napříč státy?

Musí stanovit stejné podmínky pro všechny země. Nemůže to být tak, že jedna země bude svým zemědělcům vyplácet o sto procent víc a potom budou jejich potraviny mnohem levnější. Musí to být opravdu v souladu s evropským právem, rovnoprávné pro všechny země. Evropa to musí nastavit tak, aby to bylo jasné, srozumitelné a rovné pro všechny.

Myslíte, že bude nalezen konsenzus?

Musí být, situace je těžká. Ty státy se musí domluvit, protože nic jiného jim nezbývá, pokud chtějí svým firmám a své ekonomice pomoci, musí se domluvit. V Evropské unii jsou na jedné lodi. Už ukázali, i díky našemu předsednictví se to ukázalo, že spolupracovat umí, že jsou schopni se domluvit, tak věřím, že i 30. září se domluví.

Zdroj: Český rozhlas

Štítky
Osobnosti: Herbert Pavera
Témata: Energetika
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme