Pavera: Stát má převzít OKD pomocí podniku DIAMO

3. 4. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Herbertem Paverou)

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Zdá se, že se rýsuje kompromis, kdo by měl odkoupit společnost OKD. Je to ústupek ministerstva průmyslu a obchodu ministerstvu financí? Tento týden budoucí pan ministr Havlíček kopal za státní podnik DIAMO a to, aby právě tento podnik koupil OKD. Teď je to trochu jinak. Jak to vidíte?

Herbert PAVERA, poslanec /TOP 09/

Nejlepší by bylo, kdyby OKD opět vlastnil privátní sektor s tím, že by stát pouze dohlížel, aby firma, která převezme OKD, měla dostatek financí na případnou likvidaci dolu. Pokud mám říci, jestli firma Prisko nebo DIAMO, tak jsem určitě pro DIAMO. Tato firma má obrovské zkušenosti jak s likvidací dolu, tak s likvidací lagun. Je velká chyba budoucího ministra průmyslu, že ustupuje ministru financí.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Nevidíte v tom tedy zárodek rozumného kompromisu? Nosičem bude firma Prisko pod ministerstvem financí, nicméně za silného dohledu lidí z ministerstva průmyslu a obchodu a určitého angažmá firmy DIAMO, která má zkušenost právě s likvidací důlní činnosti.

Herbert PAVERA, poslanec /TOP 09/

To, že firma Prisko zapůjčila 700 milionů korun firmě OKD, neznamená, že už firmu řídí a ví, jak funguje. Jak řekl pan ministr Babiš, že by uměl řídit OKD od 7 do 8 hodin ráno, a že by to zvládl levou zadní, tak myslím, že tak jednoduché řídit tuto složitou firmu určitě není. Vzhledem k tomu, že DIAMO má spoustu zaměstnanců, kteří mají obrovské zkušenosti s prací v dolech a s likvidací dolů, tak by podle mě byla mnohem lepší volba jít přes firmu DIAMO.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Pane poslanče, divák Aleš se ptá: „Pokud stát odkoupí Důl Paskov, v čem se liší nabídka ministra financí, odkup za 80 milionů, a nabídka ministerstva průmyslu a obchodu, odkup za 1 korunu? V obou případech by byl důl spravován státní firmou. Proč takový rozptyl?“ 

Herbert PAVERA, poslanec /TOP 09/

Pokud by měl stát převzít Důl Paskov, tak samozřejmě bezplatně. Už tak bude investovat do útlumu spoustu peněz. Státu stejně zůstane Černý Petr, když bude muset do budoucna zabezpečit všechny doly, které jednou skončí. Jestliže bude soukromá firma zlikvidována, půjde do konkurzu, tak někdo bude muset zajistit bezpečnost v této oblasti Karvinska i Frýdecko-Místecka. Myslím, že to může udělat jedině stát prostřednictvím DIAMA.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

V únoru řekl ministr financí Andrej Babiš: "Stát tady není na to, aby zachraňoval privátní firmy. Je to mrhání peněz daňových poplatníků. Prodej OKD je určen primárně pro soukromé investory. Vstup státu by prodej poškodil." Teď přišel se státní firmou Prisko a téměř 80 miliony. Máte pro to nějaké vysvětlení? 

Herbert PAVERA, poslanec /TOP 09/

Chtěl bych věřit, že v záměru pana ministra je zájem zachránit zaměstnanost a doly pro budoucnost. Vzhledem k tomu, že letošní rok je volební, tak myslím, že to bude dobrý krok a záměr pana ministra financí pro to, aby zpopularizoval svůj zájem o oblast našeho Ostravska.

Zdroj: 90', ČT24, 31. 3. 2017

Štítky
Osobnosti: Herbert Pavera
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme