Pavera: Schwarzenberg je zárukou slušnosti a čestnosti nejen v politice

Rozhovor s poslancem Herbertem Paverou

5. 12. 2014

V komunálních volbách jste jako lídr top 09 získal v Bolaticích téměř 50 % hlasů. Očekával jste takový výsledek? Čemu jej přičítáte?

Přiznám se, že jsem až tak dobrý volební výsledek neočekával. Přece jen jsem kandidoval za méně populární stranu (neprávem neoblíbenou), vykonávám i funkci poslance, jejichž práce není rovněž mezi občany oblíbená. A navíc kandidovalo i více stran. Přesto občané v obci ocenili naši dlouholetou práci pro rozvoj obce, naši snahu o otevřenost a dobrou komunikaci s veřejností.

V zastupitelstvu má díky výsledku voleb T09 09 devět mandátů ze sedmnácti, což je pro Vás obrovskou výhodu. Plánujete nějaké zásadní změny?

U nás jsme nikdy v minulosti, ani v současnosti neřešili v zastupitelstvu obce, zda má někdo převahu a jakou.  Proto se žádné velké změny nechystají. Snažili jsme se vždy přistupovat k rozvoji v obci tak, aby každý z nás mohl hlasovat podle svého nejlepšího svědomí a vědomí.  Rada obce není navíc jednobarevná, členem je i mladý zástupce jednoho z dalších sdružení v zastupitelstvu… A také jsme zvolili do komisí a výborů min. jednoho až dva mladé lidi. I s ohledem na budoucnost obce. 

Ačkoliv se Vám osobně podařilo obhájit mandát starosty, strana ztratila v řadě měst počet křesel v zastupitelstvech a v Horní komoře nezískala jediný mandát.  Co je podle vás důvodem takového výsledku?

Ano, máte pravdu, že volební výsledek TOP09 v komunálních volbách nebyl takový, jak bychom si přáli. Udělaly se určité chyby, zklamali i někteří kandidáti svými vystoupeními, projevy, chováním.

Nyní je potřeba rozebrat příčiny neúspěchu. I díky tomu, že by neměly být dva roky žádné volby, máme dostatek času na to, abychom je hledali s klidnou hlavou.

Jsem přesvědčen, že v TOP09 je hned několik už dnes více viditelných politiků i nových tváří, kteří jsou schopni zaujmout voliče a přesvědčit je o tom, že jim TOP 09 má co nabídnout.

A předseda Karel Schwarzenberg se těší stále dobrému zdraví, je plný sil, elánu i odhodlání, a tak věřím, že bude stát nadále v čele strany. Jeho osoba je také zárukou slušnosti a čestnosti nejen v politice. I přes tyto pozitiva budeme muset také hledat další osobnosti ochotné prezentovat konzervativní politiku TOP09 a pracovat ve prospěch České republiky a jejich občanů.

Co by mohla TOP 09 změnit? A věříte tomu, že získáte do budoucna více voličů?

Já bych toho moc neměnil. TOP09 je stranou konzervativní, pravicovou, založenou na demokratických a křesťanských základech. A to by mělo být společně se slušností a pracovitostí  zárukou pro voliče. A jsem přesvědčen, že se k nám i díky předchozím popsaným důvodům voliči zase vrátí. 

Jste nejen starosta, nýbrž také poslanec. Poslední dobou sílí hlasy, které kritizují spojení práci senátora či poslance s prací v komunální politice. Co vy na to? Nemyslíte si, že kdo má trvalý souběh funkcí, nemůže jednu kvůli druhé vykonávat tak dobře a s takovým nasazením?

Kritické hlasy vycházejí z úst především premiéra Sobotky, který si dal jako kandidáty do poslanecké sněmovny úspěšné hejtmany a pak je po volbách vyštval. Pravděpodobně proto, že jsou oblíbení.  Pracovat ve dvou funkcích není jednoduché. Je to obrovský nápor na čas, na psychiku apod. Ale jsem přesvědčen, že díky tomu, že jsem starostou, mohu přenášet zkušenosti z komunální politiky do poslanecké sněmovny a naopak. V práci poslance i starosty vidím obrovskou příležitost k prosazování zájmů obcí a občanů. I díky zkušenostem ze setkávání s lidmi, s podnikateli apod. a řešením jejich problémů, což mnozí vysoce postavení politici nemohou říci.

Těmto politikům je občas vyčítáno, že sedí na dvou místech kvůli zdvojenému platu. Jak se z tohoto pohledu na zdvojené politické funkce díváte Vy?

Možná jsou lidé, kteří dělají dvě práce kvůli penězům. Ale řada to dělá i proto, že svou práci milují nebo že dostali velkou důvěru voličů. Málokdo však už bere na vědomí, že tito lidé nemají téměř volný čas, že o víkendech i v době, kdy jiní relaxují nebo jsou s rodinami, dělají svou práci. A i v běžném životě existují tisíce lidí, kteří vykonávají více prací či funkcí.

Pokud se pozastavíme u platu. Sněmovní rozpočtový výbor sice jednomyslně schválil nárůst platů o 14 procent, vedení ČSSD ale tento návrh zpochybnilo. Chce, aby se poslanci vrátili k původnímu záměru zvýšit platy nanejvýš o 3,5 procenta. Jednoznačnou podporu však taková úprava nemá ani u všech sociálních demokratů. Jak se stavíte k navýšení mezd Vy sám? Jste pro navýšení? A pokud ano, o kolik?

Ať jsem pracoval jako učitel, ředitel školy, starosta či poslanec, výše mého platu nikdy nebyla hlavní motiv mé práce. I když jsou peníze pochopitelně důležité pro život člověka. Ale ze způsobu, jak se o platech jedná mezi politiky na veřejnosti, je mi hlavně smutno. Jednou říkají tak, podruhé onak a nakonec je vše změněno úplně jinak. 

Ve sněmovně jste člen zemědělského výboru. Ministr zemědělství se nedávno na jednání Rady ministrů zemědělství v Bruselu rozzlobil a konstatoval, že se mu nelíbí současná dotační politika EU. Co vy na to? Jak je možné, že máme Ve srovnání se zemědělci jiných zemí EU rozdílné podmínky? Kdo za to může? A lze to nějak napravit?

Podmínky v zemědělství by měly mít všechny státy v EU stejné. Za naše špatné podmínky pro zemědělce mohou vyjednávači ČR před vstupem naší země do EU.  Myslím si, že nyní jsou podmínky pro zemědělce i díky různým tlakům ze stran ČR lepší.

Na druhou stranu navýšení dotací zemědělcům se nesetkalo s úplným pochopením. „Na co potřebují zemědělci dotace, když lidí, kteří MUSÍ jíst, je stále víc? Kdo z podnikatelů má zajištěn takový trvalý odběr? Zemědělská politika EU je zvrácená a zasloužila by osekat na minimum… Znám spoustu zemědělců, co žijí jen z dotací," uvedl Jan Merta na FB ministra v reakci na jeho prohlášení. Jak se na to díváte Vy sám? 

Osobně si také myslím, že dotace křiví nejen charakter člověka, ale i podnikání. A nejlepší by bylo, kdyby nebyly žádné dotace. Ale to by muselo platit v celé Evropě. A to asi tak brzy nebude, protože v EU by měli obavy z úspěchů a schopností českých zemědělců.

Jak hodnotíte opatření proti dovozu nekvalitních potravin, které v uplynulém týdnu představila vláda?

Toto opatření, i když bylo prezentováno jako opatření proti dovozu nekvalitních potravin, tak je mířeno především na podporu českých producentů potravin. Já sám i naše rodina kupujeme ty výrobky, které jsou kvalitní a jsou za příznivou cenu.  A samozřejmě rádi sáhneme především po českém výrobku. Ale i ten musí být kvalitní, jinak si koupíme u konkurence. A neplatí, že dovážené potraviny jsou jen nekvalitní. Na jedné straně může opatření pomoci našim producentům potravin, na druhé straně však jim může i uškodit. Mohou přestat na sobě pracovat! 

Kateřina Synková

parlamentnilisty.cz, 5. 12. 2014

Štítky
Osobnosti: Herbert Pavera
Témata: Zemědělství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme