Pavera: Mléko do škol. Nezdravý program pro zdraví

8. 8. 2016

Někdy můžeme i v dobrém úmyslu podpořit ne právě zdravou věc. To se právě děje státu, který se rozhodl pro program „Mléko do škol“. U něj uvádí jako svůj hlavní cíl zlepšit stravovací návyky dětí. Pokud se však na jeho konkrétní podobu podíváme blíže, zjistíme, že stovky milionů z kapes daňových poplatníků podporují vznik dětské obezity.

A profituje z nich mimo jiné firma ministra financí.

Rozumím snaze podpořit české chovatele mléčného skotu i zpracovatele mléka, ale proč touto cestou? Ministru zemědělství kladu otázku, proč musí mléčné výrobky pro děti obsahovat spoustu přidaného cukru (např. uměle ochucená mléka) a přemíru tuku. Evropská unie tyto nezdravé potraviny dotuje minimálně, takže se na ně musí přidávat ze státního rozpočtu, tedy peníze daňových poplatníků. Opravdu už ministr Jurečka neví, co s penězi, že s nimi takto plýtvá?

Nemusíme zdůrazňovat, že obezita vede k vážným nemocem ohrožujícím život, nemluvě o nastavení nevhodných stravovacích návyků u dětí, které si pak přenesou do dospělosti. Na jednu stranu stát, vláda, ministerstvo zdravotnictví, zdravotní pojišťovny apod. financují programy a kampaně proti obezitě, na stranu druhou „Mléko do škol“ k obezitě přispívá. Což způsobuje, že i finance vyčleněné na boj proti obezitě přicházejí vniveč.

Ministr zemědělství by měl program co nejrychleji změnit, v opačném případě zrušit, jakmile to bude možné. Zvyšovat odbyt mlékárnám, z nich jedna patří ministru Babišovi, na úkor zdraví považuji za nemorální.

Herbert Pavera, poslanec TOP 09

zdroj: echo24.cz, 8. 8. 2016

Štítky
Osobnosti: Herbert Pavera
Témata: Zemědělství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme