Paukrtová: Prezident nic nezmůže, nebude mít zákonodárné pravomoce

Rozhovor se senátorkou Soňou Pakrtovou

8. 2. 2012

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Tak, v horní komoře parlamentu, tedy v Senátu, který dnes rozhodoval o tomto ústavním zákonu, se také našlo samozřejmě dost kritiků tohoto ústavního zákona. Mezi nimi rozhodně senátorka Soňa Paukrtová. Dobrý večer, paní senátorko.

Soňa PAUKRTOVÁ, předsedkyně senátorského klubu TOP 09 a STAN /nestr./

Dobrý večer.

Martin VESELOVSKÝ

Rezignujeme, teď cituji: "Rezignujeme na svoji roli strážců demokracie a ignorujeme varování a doporučení významných českých právníků." To jsou, paní senátorko, vaše slova z dnešního jednání Senátu a popravdě řečeno, znějí poněkud apokalypticky. Co tak strašného nastane s přímou volbou?

Soňa PAUKRTOVÁ

Tak já nevím, zdali zní apokalypticky. V každém případě se mění poměrně významně Ústava České republiky. Mění se v tom smyslu, že přímo volený prezident bude muset jít do voleb se svým volebním programem. A protože současně není vyzbrojen příslušnými kompetencemi, tak on nebude moct ten volební program, s kterým vyhraje ty volby, plnit. Bude k jeho naplnění mít pouze negaci, vetování zákonů, nepodpis smluv, které projdou parlamentem. A to je podle mého názoru vážná hrozba, která se samozřejmě nemusí naplnit, ale naplnit může.

Martin VESELOVSKÝ

Co to znamená, že se může nebo nemusí naplnit? Tak faktem zůstává, že jaksi přímo volený prezident v této variantě bude mít o něco menší pravomoci, tak jak stojí v zákoně, než ten stávající. Tak vy nedokážete odhadnout, jestli k tomu, co říkáte, dojde či ne?

Soňa PAUKRTOVÁ

No, víte co, já si myslím, že záleží na toho prezidenta, kterého občané vyberou. Protože jestli to bude silná osobnost a bude chtít plnit volební program, tak znova říkám, on k tomu nemá žádné zvláštní kompetence. Ale zato má silný mandát od občanů. Současný prezident, který byl volen nepřímo, tak byl jakýmsi moderátorem a rozhodně nebyl politickým hráčem. Zatímco přímo volený prezident se svým vlastním volebním programem, který v žádném případě nemusí korespondovat s volebním programem vlády, ten bude politickým hráčem, nebude to nadstranický prezident, rozhodně to nebude prezident-moderátor.

Martin VESELOVSKÝ

Pane senátore Škromachu, ta výhrada, že v předvolební kampani ten budoucí prezident něco slíbí, ale nebude mít nástroje, jak splnit svoje volební sliby, je to platný argument?

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda Senátu, místopředseda strany /ČSSD/

Já myslím, že ne, protože i každý svéprávný a já předpokládám, že kandidát na prezidenta bude svéprávný, ví, jaké má pravomoci, co může slíbit a o čem může hovořit. Přece prezident má významnou pozici v otázce zahraniční politiky, obrany, demokracie. To si myslím, že jsou věci, které prostě k tomu patří a o kterých by měla být v té souvislosti řeč. Nakonec ani pan prezident Havel, pan prezident Klaus nebyli žádní jenom pokladači věnců. Vždyť to byli lidi, kteří výrazně ovlivňovali politiku ...

Martin VESELOVSKÝ

Paní senátorka říká, že minimálně mluvila teď o Václavu Klausovi, že to nebyl politický a není politický prezident, říká.

Zdeněk ŠKROMACH

Podívejme se jenom, jakým způsobem probíhalo třeba sestavování vlád. Vždyť tam byly poměrně silné pozice, které už zavedl Václav Havel v době, kdy byl prezidentem, a některé zvyklosti, které potom i Václav Klaus přejal. Například, že nepověřil hnedka třeba vítěze voleb, ale že začal vyjednávat, začal do toho nějakým způsobem vstupovat a určitým způsobem ovlivňoval politiku a samozřejmě i některé věci, pokud jde o zahraniční politiku. Já myslím, že nebudeme pochybovat, že Václav Klaus výrazným způsobem ovlivňuje politiku Českou republiku navenek.

Martin VESELOVSKÝ

To je názor pana senátora Zdeňka Škromacha. Jakou logiku má, pane ministře spravedlnosti, mít přímo zvoleného prezidenta, tedy s jasným přímým mandátem od svých voličů a který má zároveň o něco více ořezané jaksi pravomoci a ten prostor, ve kterém se bude pohybovat?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti, místopředseda strany /ODS/

Pouze jednu malou pravomoc v oblasti abolice, v zásadě to postavení prezidenta z hlediska pravomocí zůstává stejné. Ale já chci trošičku tady reagovat na ty apokalyptické vize. No, my samozřejmě nevíme, co se přesně bude dít, ale můžeme se podívat k sousedům, které takto voleného prezidenta mají, to znamená, přímo voleného prezidenta. Mají ho v Rakousku, mají ho na Slovensku a v obou těchto případech ten prezident má menší pravomoce než v České republice. To znamená, to bude trošku jiný způsob volby. Lidé budou možná méně volit politika s politickým programem, ale více třeba budou volit zajímavou osobnost, vědce, akademika, člověka, který v životě něco dokázal, má za sebou hodnověrný život, je mravní autoritou a toho třeba budou volit právě proto, co v životě dokázal. To znamená, já si myslím, že to nemusí mít ...

Martin VESELOVSKÝ

Pardon, pane ministře, případně člověka, který má hodně peněz, aby si zaplatil opravdu velkou předvolební kampaň?

Jiří POSPÍŠIL

No, tak to máte pravdu. Může si platit volební kampaň. Ale tam také dneska byly jaksi debaty na půdě Senátu, které vedly k tomu, jedna věc je platit volební kampaň, ale vy se neubráníte, že můžete nějakým způsobem poskytnout určité benefity i zákonodárcům, kteří volí. Takže ono je to o morálce, o charakteru lidí. Já se nedomnívám, že naši voliči jsou lidé, kteří podlehnou nějakým billboardům. A stejně se ukázalo i z poslední parlamentní volby, že příliš mnoho billboardů naopak škodí. Takže já jsem přesvědčen, že tyto volby umožní, že občané budou moci volit osobnosti, které by třeba politické strany v té nepřímé volbě nikdy nenavrhly. Takže to může mít u občana větší možnost výběru v této rovině.

Martin VESELOVSKÝ

Dobrá. Paní senátorko Paukrtová, vy také tvrdíte, že přímou volbou prezidenta bude rozkolísán ústavní systém České republiky. Jak konkrétně?

Soňa PAUKRTOVÁ

No, to netvrdím já, to tvrdí všichni významní ústavní právníci České republiky. Je to v podstatě to, co jsem říkala, prostě měníme roli prezidenta z moderujícího prezidenta, jehož význam stoupá v době krizí, na prezidenta, který je jasně politicky vyhraněnou osobností, protože musí s volebním programem před občany. A samozřejmě, že nevyhraje člověk, který bude říkat: Já budu dobrým prezidentem. To je jeden problém. Za druhé, ústava má spoustu judikátů, protože samozřejmě všecko nelze napsat do ústavy a ten přímo volený prezident ..., ústava neříká, kdo vlastně je nositelem třeba zahraniční politiky České republiky, čili ono těch problémů je tam celá řada a já si myslím, že ten ústavní systém samozřejmě rozkolísán býti nemusí. A na druhou stranu, ústava musí pamatovat spíše na ty problémy, nikoliv na to, když se celkem nic moc neděje. Ale ten prezident ...

Martin VESELOVSKÝ

Paní senátorko, prosím, řekněte mi, abych tomu o něco lépe rozuměl, v čem může být podle vašeho názoru problém, když se prezident ukáže jako politická osoba, když zcela jasně na začátku řekne: Je mi příjemnější pravé či levé spektrum politiky České republiky a z hlavy to nijakým způsobem nedostanu. V čem tedy může potom nastat problém?

Soňa PAUKRTOVÁ

No, problém nastane v tom, že on bude mít třeba úplně jiný program, než má vláda. Dneska by prezident měl jednat jakoby v zákrytu s vládou, měl by se s ní dohodnout a být tím moderátorem. A teď si představte, že prezident bude mít úplně jiný názor na vládní program, na to, co vláda prosazuje a co myslíte, že udělá? Protože má k dispozici pouze negace, tak bude všecky zákony vracet Poslanecké sněmovně, bude posílat zákony k Ústavnímu soudu a celý ten proces se jaksi mimořádně protáhne. To je jeden důvod. A ten druhý, on bude volen někdy v mezidobí a ta vláda samozřejmě nebude vědět, jaký ten prezident bude, nebude to ten moderátor, ale politický hráč. No a samozřejmě, že třeba omezí některé své nutné kroky, které jsou třeba nepopulární právě proto, že se blíží zase další volby. A já v tom teda osobně vidím problém.

Martin VESELOVSKÝ

Dobře. Pane senátore Škromachu, tak čistě modelový případ, příští volby může vyhrát Česká strana sociálně demokratická, v nějaké podobě složí vládu, prezident může být výrazně pravicově orientovaný. Není to na překážku tak, jak o tom paní senátorka mluví, potom, aby vůbec věci nějak běžely?

Zdeněk ŠKROMACH

Vycházejme z praxe, která už tady je. Já myslím, že Václava Klause nikdo nepovažuje za levicového sociála a přesto i za jeho prezidentování tady byla vláda, ve které byla většina sociální demokracie. Takže tady já myslím, že pokud je ten člověk prostě nějakým způsobem příčetný, tak určitě si dokáže najít způsob komunikace s různými typy vlády. Já bych v tomto nějaký velký problém neviděl a nemyslím si, že občané by zvolili do funkce prezidenta nějakého extremistu.

Martin VESELOVSKÝ

Ještě na dnešním zasedání Senátu padalo mnoho různých vět a různých názorů, tak ještě jedna citace, tentokrát od místopředsedy Senátu Petra Pitharta, pane ministře: "Pokud to Senát," myšleno tím tento zákon o přímé volbě, "odsouhlasí, udělá nad sebou kříž a řekne tak, že je k ničemu." Víte, na co se ptám, je možné v dalším gardu uvažovat o tom, že horní komora parlamentu možná bude zbytečná?

Jiří POSPÍŠIL

Podívejte se, já si to nemyslím. Když vznikala ústava, tak druhá komora parlamentu zde vznikla hlavně proto, aby zde bylo druhé těleso, které bude garantem kvality zákonů a budou jím procházet zákony a ve chvíli, kdy se objeví chyba v zákoně, tak ten zákon bude vrácen Poslanecké sněmovně k opětovnému projednání. Já zase budu kontrovat tím, co tam také dneska padlo, jako přece Senát zde nemáme jenom k tomu, aby jednou za 5 let 2 dny volil prezidenta na Pražském hradě. Senát je významná pojistka ústavnosti a zákonnosti a garantuje kvalitu zákonů. A dovolte mi ještě jednu poznámku k té negaci, jo. Já si toto vůbec nemyslím, že přímo zvolený prezident bude muset mít negativní program, protože lidé nemají rádi někoho, kdo je pouze destruktivní. Proč by to mělo být? To znamená, že my čekáme, že pouze negativní voliči budou volit prezidenta? Naopak si myslím, že bude volit spíše větší část voličů, 30 až 50 procent. Jsou to lidé, které jaksi politika zajímá, kteří chtějí aktivní pozitivní kroky a prezidenta, který bude permanentně negativní, jak říkala paní senátorka, všechno bude napadat účelově, všechno dávat k Ústavnímu soudu, tak to se obávám, že takový prezident podruhé zvolený nebude. Takže já se nebojím ...

Martin VESELOVSKÝ

Já se omlouvám, pane ministře, jak to poznáte před tím, než vejde do funkce, že toto bude dělat?

Jiří POSPÍŠIL

Dobře, ale tady jsou spekulace, které jsou podle mě postavené úplně z vody. Zahraniční zkušenosti nic takového neukazují, že přímo volený prezident bude negativní. Ukažte mi teda, prosím, kde v zahraničí tato spekulace nastala? Na Slovensku byla vládní krize ...

Martin VESELOVSKÝ

Jinak, pane ministře, já se zeptám jinak, co může, protože o tom paní senátorka Paukrtová několikrát mluvila, co může člověk, který bude chtít být v roce 2013 prezidentem České republiky, slibovat ve volební kampani, aby to potom ještě mohl splnit?

Jiří POSPÍŠIL

No, tak například, půjde-li do volební kampaně s tím, že bude přispívat ke kultivaci politiky, že bude moderátorem politických sporů, bude mít za sebou život vědce, akademika, umělce, něco v životě dokázal, tak takový člověk bude slibovat to samé, co slibují kandidáti na prezidenta, když stojí před poslanci a senátory a na základě jejich programu, v uvozovkách, je ti zákonodárci volí. Já se domnívám, že to taky ...

Martin VESELOVSKÝ

Teď jsem možná se minul někde, v jaké jsme zemi. Zákonodárci volili na základě programu jakéhokoliv prezidenta?

Jiří POSPÍŠIL

No tak zákonodárci také volili na základě programu. Jestli jste si všiml, tak každý kandidát tam vystoupil a řekl svoji vizi výkonu té funkce a předpokládám, že nemalá část zákonodárců se rozhodovala i na základě těchto programů. Já se domnívám, že některé projevy některých kandidátů byly během té volby velmi klíčové. Ale to je spíš otázka, podívejme se, jak vypadají volby v Rakousku, na Slovensku, tam ti kandidáti mají ještě slabší pozici a já furt si myslím, pořád si myslím, že klíčová bude kvalita toho kandidáta, jeho historie, jeho život, co dokázal, co prosadil, proč je důležitý. A proto by ho lidé podle mého názoru měli volit.

Martin VESELOVSKÝ

Paní senátorko Paukrtová, to vás nepřesvědčuje, to, o čem mluví místopředseda ODS Jiří Pospíšil, že v předvolební kampani se dá i v případě přímé volby prezidenta slibovat to, co je potom bez jakýmkoliv problémů možno splnit?

Soňa PAUKRTOVÁ

Víte, já si myslím, že mám zkušenost s volbami do Senátu a vím, že kolegové kolikrát splní věci, které v Senátu nelze prosadit. Ale já bych ještě ráda vyjádřila k té negaci. Pokud bychom mysleli vážně to, že prezident může mít svůj vlastní politický program, tak proč mu potom nedáme zákonodárnou iniciativu. Já jsem říkala, ne, že bude všechno negovat, ale že má k dispozici pouze negace, to znamená, jestliže slíbí občanům nějaký konkrétní krok, tak on nemá zákonodárnou iniciativu v tomto uspořádání a tudíž může používat pouze ty negativní nástroje. A já si myslím, že bude-li chtít program splnit, tak to učiní.

Martin VESELOVSKÝ

, vy jste tu za Českou stranu sociálně demokratickou, máte už vymyšleného jednoho či více kandidátů?

Zdeněk ŠKROMACH

Tak jenom poznámka, mě trošku překvapuje, že paní senátorka za vládní TOP 09, která by byla jedním z motorů přímé volby prezidenta, takovýmto způsobem prostě prezentuje tuhle záležitost ...

Martin VESELOVSKÝ

To si pravděpodobně paní senátorka vyřídí ve své politické straně, pane místopředsedo.

Zdeněk ŠKROMACH

Já věřím, ale říkám, trošku mě to překvapilo.

Martin VESELOVSKÝ

Tak, řekněte mi o sociálnědemokratických kandidátech, zdali jsou už nějací?

Zdeněk ŠKROMACH

Určitě o kandidátech se hovoří a nemělo smysl s kandidáty přicházet do chvíle, než bude jasné, jaký způsob volby bude. A sociální demokracie během několika týdnů, možná že nějakého měsíce s návrhy kandidátů přijde. Bude to určitě předmětem vnitrostranické diskuse, ale svého kandidáta ...

Martin VESELOVSKÝ

Jakým systémem k nim budete docházet? Přestože z minulých voleb prezidenta známe institut vnitrostranického referenda, něco takového použijete?

Zdeněk ŠKROMACH

Určitě, určitě způsob referenda ne, ale vnitrostranické diskuse. Protože nakonec to rozhodnutí a pokud to je stranický kandidát nebo s podporou politické strany, tak musí rozhodnout orgán té politické strany, takže ...

Martin VESELOVSKÝ

Máte představu, do kdy rozhodnete?

Zdeněk ŠKROMACH

Budeme o tom hovořit, bude záležet taky, jakým způsobem budou vypsány volby. Ale vzhledem k tomu, že zřejmě volby proběhnou příští rok, někdy možná v únoru, v březnu, podle toho, kdy bude vyhlášen termín, takže na to máme docela dost času. Ale jsme přesvědčeni o tom, že náš kandidát už se aktivně zúčastní i voleb do krajů a do Senátu na podzim letošního roku.

Martin VESELOVSKÝ

Pane místopředsedo Pospíšile, ta stejná otázka na vás. Má občanská demokratická strana připraveny své kandidáty, nebo kandidáta?

Jiří POSPÍŠIL

ODS má celou řadu potenciálních kandidátů, máme mnoho kvalitních lidí, kteří by tu funkci mohli vykonávat. Zatím jsme se nebavili o způsobu výběru, předpokládám, že během jara se ODS o tom bude bavit.

Martin VESELOVSKÝ

To znamená, že na konci jara bude jasno?

Jiří POSPÍŠIL

Ne, to já nevím. Tak my se budeme bavit během jara o tom, jakou formou ODS vybere svého kandidáta. Určitě máme několik potenciálních kandidátů, ale zatím se o tom žádný stranický orgán ještě nebavil.

Martin VESELOVSKÝ

Kteří to jsou, ti potencionální kandidáti?

Jiří POSPÍŠIL

Já nechci nikoho jmenovat, je jich celá řada. Kdybych je tu jmenoval, tak bych na někoho třeba zapomněl, někomu ublížil, takže nechci tu jmenovat.

Martin VESELOVSKÝ

Mimochodem, ta forma, uvažujete o něčem, jako je referendum vnitrostranické?

Jiří POSPÍŠIL

Ne, jak říkám, my jsme se o tom ještě vůbec nebavili, takže ...

Martin VESELOVSKÝ

Já vím, ale vy jste tady jako místopředseda strany také.

Jiří POSPÍŠIL

No, tak já osobně, tak chcete slyšet můj názor ...

Martin VESELOVSKÝ

Ano.

Jiří POSPÍŠIL

Já osobně se spíše přikláním k tomu, že by měla tuto volbu provést třeba výkonná rada, jako nejvyšší orgán strany mezi kongresy.

Martin VESELOVSKÝ

Rozumím. Paní senátorko, chápu, že k vám teď mluvím jako k nestraničce, která v současnosti funguje jako šéfka klubu TOP 09 a Starostů, ...

Soňa PAUKRTOVÁ

Ano.

Martin VESELOVSKÝ

... i přesto, víte něco o tom, jakým způsobem k tomu přistoupí TOP 09, jestli má už svého kandidáta?

Soňa PAUKRTOVÁ

Ano, TOP 09 má schváleného svého kandidáta, pana předsedu Schwarzenberga a já mu velmi přeji, aby vyhrál i v přímejch volbách.

Martin VESELOVSKÝ

To znamená, že ten fakt, že dneska byl zákon schválen o přímé volbě, v tomto rozhodnutí nic nemění?

Soňa PAUKRTOVÁ

Ne, to se, podle mého názoru se nic měnit nebude.

Martin VESELOVSKÝ

Od podzimu roku 2012, tedy od tohoto podzimu, do podzimu roku 2014 proběhnou v Česku o tom dnešním rozhodnutí sedmery volby. Myslíte si, pánové, že to je dobrý vzkaz pro voliče? Pane ministře? Dobrý dárek pro voliče.

Jiří POSPÍŠIL

Tak výkon demokracie je náročný, já se domnívám, že má-li volič šanci ovlivnit více orgánů veřejné moci, tak je to správné. Je to o kvalitě demokracie v té zemi. Kdybychom měli pouze jedny volby, třeba pouze do parlamentu jednokolového a ostatní orgány by byly odvozené od parlamentu, tak by systém výkonu veřejné moci v této zemi příliš demokratický nebyl.

Martin VESELOVSKÝ

Znovu opakuji, během 2 let sedmery volby, pane místopředsedo Škromachu, je to správně, je to dobrý vzkaz voličům?

Zdeněk ŠKROMACH

Ona ta informace není zcela přesná, protože některé volby probíhají společně, třeba volby do Senátu a komunální volby, nebo volby krajské a senátní volby. Naše ...

Martin VESELOVSKÝ

Ta informace je poměrně přesná, sedmery volby.

Zdeněk ŠKROMACH

Naše představa byla, že i prezidentská volba by mohla být spojena například s krajskými nebo senátními volbami. A určitě dobrá zpráva pro každého, kdo uznává principy demokracie, je, že může rozhodovat o tom, co se v této zemi děje. To znamená, že si může zvolit své zastupitele na obecní, na krajské úrovni, na centrální úrovni, že se tady střídají vlády, což se v diktaturách nestává. Tam ta změna není možná. A myslím si, že i ten krok dneska znamenal, že vlastně prezident byl v této zemi jediným vlastně vysokým politikem, funkcionářem, ústavním činitelem, který nebyl zvolen přímo občany. Protože ať už komunální zastupitelé, krajští, ale i členové parlamentu jsou voleni občany. A pouze funkce prezidenta do této chvíle vlastně byla nevolená občany.

Martin VESELOVSKÝ

Tak, paní senátorko, pane senátore, pane ministře, díky za vaše komentáře. Přeji hezký večer. Na shledanou.

Soňa PAUKRTOVÁ

Hezký večer.

Jiří POSPÍŠIL

Hezký večer. Na shledanou.

Zdeněk ŠKROMACH

Hezký večer.

ČT 24, 8. 2. 2012, Pořad: Události, komentáře

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme