Parkanovou odbourali Kalouskovi a Rathovi „odporní brouci“

4. 11. 2011

Sněmovna, noc druhá. Po chodbách se plouží pomačkaní poslanci i poslankyně, které ztratily již něco ze svého lesku. Někteří se k odpočinku uchýlili do svých kanceláří, jiní se nesnažili ani skrývat svůj spánek, který je jinak v sále „vyhrazen“ jen Karlu Schwarzenbergovi.

Na tvrdé spaní ale nebyl čas, každou hodinu soc. dem. vyvolávali hlasování o odkladu projednávaného zákona až na prosinec. Koalice se musela do sálu vrátit čtrnáctkrát.

Véčkaři rozbili svůj stan v kanceláři u místopředsedkyně Kateřiny Klasnové. Jejich rozjařená skupinka pádící do sálu připomínala školáky po zvonění. Poslanci topky se scházeli v jedné ze zasedaček.

Sociální demokraté rozdávali sodovku, šéf klubu VV Vít Bárta svým lidem donesl do sálu náruč Red Bullu. Energetickým nápojem nepohrdl ani virózou oslabený premiér. „Trochu znervózněli, když jsme vyhlásili, že budeme mít fůru ovoce i maséra,“ bavil se jeden ze soc. dem.

Parkoviště na Malostranském náměstí se bleskově vyprázdnilo až ve čtvrtek po poledni, kdy po více než čtyřiceti hodinách měli poslanci před sebou delší pauzu.

Debata se málem nedala poslouchat. Karolína Peake (VV) dala přednost hudbě ze sluchátek. Jiní se vybavili romány. Petr Gazdík (TOP 09) nabídl soc. dem. bibli, aby z ní četli něco „skutečně moudrého“.

Rejting či ráthing

S rostoucí únavou a nervozitou ale přibývalo i humoru a sarkasmu. U toho nechyběl již tradičně ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Objektem jeho ironie se tentokrát stal soc. dem. Pavel Ploc, který hovořil o ratingu, avšak vyslovil ho pěkně česky, jak se píše, a nikoli po anglicku – rejting. Pobavený Kalousek, který předstíral, že neví, co tím Ploc myslí, si po nějaké chvíli rýpl: „Chci se vám, pane poslanče Ploci, omluvit. Já už jsem totiž pochopil, co je to ten ráting a jakou má souvislost s těmi odpornými brouky,“ a dal si záležet, aby vyslovil v inkriminovaném slově dlouhé á. Mířil tím na Plocova kolegu Davida Ratha.

Ten předtím z Gazdíkovy bible vybral citát, kterým se obrátil k vládě: „Zatroubil pátý anděl. Z dýmu se vyrojily kobylky na zem. Byla jim dána moc, jakou mají pozemští škorpióni. A nebyla jim dána moc, aby lidi zabíjely, nýbrž aby je po pět měsíců trýznily. Takže myslím si, že tohle je věc, kterou vládní koalice dělá velmi ráda. Bohužel ne jenom pět měsíců, ale čeká nás nejspíš trýznění čtyř let, kdy budou trýzněni občané této země.“

Co kdyby zamňoukala

Kalouskova reakce o „odporných broucích“ a rátingu vyvolala tak bouřlivé veselí, že Vlasta Parkanová (TOP 09), která právě jednání řídila, nebyla pro smích schopna promluvit.

„To už byla taková euforie, že už jsme nepotřebovali moc. Kdyby někde mňoukla kočka, tak bychom se smáli také,“ popsala své odbourání Parkanová. V té chvíli ztratila glanc i vedle ní sedící předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS), která se smíchy „válela“ po lavici.

Rath, který se noc předtím nazval „vůdcem třetí úderné směny“, útočil i včera: vládní styl nazval „stachanovsko-nečasovským“, za který by vláda byla jistě v 50. letech oceněna „řádem srpu a kladiva“, zatímco dnes by si zasloužila „řád rozkradené banky“.

Pustil se i do premiéra, kterého podezíral, že za jeho zády dělá „opičky“. Nazval ho kašpárkem, infantilním děckem i chovancem ústavu. Kalousek opáčil, že spojení „infantilní děcko“ je stejný intelektuální výron jako „gerontologický stařec“.

ada, nig

Právo, 4. 11. 2011, Rubrika: Zpravodajství, str. 4

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme