Památkáři se staví proti točně v Krumlově

Jihočeští památkáři požádali v úterý v parlamentu politiky o pomoc s řešením problému divadelní točny v areálu zámku v Českém Krumlově.

4. 4. 2012

Točnu v její současné podobě výbor UNESCO považuje za necitlivé porušení památkové hodnoty města a kvůli její existenci hrozí, že v roce 2013 by byl Český Krumlov zařazen mezi tzv. ohrožené památky a poté by došlo i k jeho vyškrtnutí z prestižního Seznamu světového kulturního dědictví.

Michal Beneš z ministerstva kultury uvedl, že současné zprávy z UNESCO působí jako poslední výstraha. „Točna tam, kde je, nemá co dělat, a není tu nadále prostor, jak by se to dalo z naší strany ještě diplomaticky řešit,“ řekl.

Petr Pavelec, ředitel Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích, označil divadelní točnu za prakticky nelegální provizorium, jehož existence porušuje nejen český památkový zákon, ale také mezinárodní dohody.

Podle jihočeských památkářů se objevují zcela zkreslené názory, jež záměrně matou veřejnost a staví historiky do pozice barbarů, kteří chtějí ničit divadelní tradici v Českém Krumlově.

Mnoho času na řešení nezbývá

„Nechceme, aby otáčivé hlediště skončilo. Řešením přijatelným pro památkáře i divadelníky je prodloužení stávající zámecké zahrady o nový divadelní trakt, což by vyhovovalo také požadavkům UNESCO. K tomu je potřeba ale politické vůle a hlavně rozhodnosti. Mnoho času na řešení nám však nezbývá a už se zbytečně promarnilo mnoho času,“ shrnul názory jihočeských památkářů Zdeněk Troup, náměstek pro správu památkových objektů v Českých Budějovicích.

Jednou z iniciátorek setkání byla poslankyně Gabriela Pecková (TOP 09), která uvedla, že by byla ráda, kdyby se předešlo situaci, kdy se z točny jako odborného památkářského problému stane politikum nastávajících voleb do krajských zastupitelstev.

„Zachování Českého Krumlova v seznamu UNESCO by mělo být pro všechny prioritou,“ řekla Právu.

Peter Kováč

Právo, 4. 4. 2012, strana: 10, rubrika: Zpravodajství

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme