Otys: Stát už nesmí házet podnikatelům klacky pod nohy

Stát přistupuje k podnikatelům jako ke zlodějům. Neřeší jejich prohřešky konstruktivně, ale rovnou je popravuje. Chová se tak jako šlechta, i když je v pozici poddaného. To si myslí o současné vládní reprezentaci Lukáš Otys, místopředseda TOP 09 a podnikatel, který chce od nového volebního období svobodu podnikání bránit ve sněmovně.

13. 9. 2021

Vaší hlavní odborností je podnikání. Co podle vás stát v současnosti u této problematiky dělá špatně?

Tím nejhorším je to, že podle mého názoru stát přistupuje k podnikatelům jako ke zlodějům. Nejvíce patrné je to u podnikatelů malých, živnostníků. Ti mnohdy musí čelit pokutám v takové výši, která je pro ně zdrcující. Jednoduše řečeno - stát trestá všechny stejně, ale zapomíná na to, že zatímco některou firmu případná pokuta v nějaké výši nevyvede z míry, malého živnostníka to může zničit. Další brzdou v českém podnikání je velký rozsah byrokracie. Obrovské míry administrativy, kterou musí podnikatelé vykonávat, aby vyhověli všem institucím. Například během covidové krize jsem si toto na vlastní kůži zažil při žádání o státní kompenzaci. Z důvodu nařízení vlády jsem musel nejdříve zavřít, pak omezit provoz cukrárny. Vláda na svých tiskovkách opakovaně říkala, jak ekonomiku podrží, že bude vše kompenzovat. Tak jsem si to zkusil…

A výsledek?

Žádat si o pomoc státu bylo jen pro lidi s opravdu silnými nervy. Musel jsem si udělat zvláštní elektronickou identitu, byť jsem už předtím měl zřízenu datovou schránku. Následně jsem vyplňoval několik formulářů, kdy několik z nich se v požadovaných údajích opakovalo. A když jsem vším tímto prošel v elektronické podobě, muselo se zajít osobně na Czechpoint kvůli ověření podpisu. Pokud vláda tímto chtěla podnikatele podpořit, tak podle mého názoru spíše řadu z nich znechutila.

V digitalizaci tedy ještě máme mezery?

O digitalizaci státní správy hovoříme už roky. Problém je, že jsme ji pojali jen jako přesunutí papíru do elektronického nosiče. Pokud je naším cílem zjednodušení komunikace se státní správou, tak nemůžeme jen měnit nosič, ale musí to jít ruku v ruce se zjednodušením celého procesu. Stačí si vzít příklad z některých bank. Pokud chcete platební kartu a nepotřebujete ji ve fyzické podobě, pak ji dnes můžete mít do půl hodiny. Často stačí jen vyplnění několika málo údajů, celý proces není obtěžující ani zbytečně zdlouhavý. Proč tohle nepraktikovat ve státní správě? Přesně takový přístup by podnikatelé uvítali.

Co daně a kontroly?

I tam vidím spoustu věcí k řešení. Často řeším s podnikateli jejich potíže. Tím, že sám podnikám, tak mi spousta z nich věří a svěřuje se s tím, jaké nesmysly musí v Česku často absolvovat. Čemu se nedá vyhnout. A jsou to právě daně a různé kontroly, které jsou jednou z oblastí, kde by si taktéž zasloužilo škrtat. A opět u státního aparátu. Úplně by stačilo, kdyby tu existovalo jednotné kontrolní a inkasní místo. Jediný point, kde mohou podnikatelé platit daně a kde budou mít jistotu, že jde o jediný kontrolní orgán, s nímž je možné řešit případné problémy, pokud něco udělám špatně nebo na něco zapomenu. Hodně by to pomohlo. Bohužel dosud se stále občas děje, že několik orgánů státní správy kontroluje to samé… To je samozřejmě absolutně neefektivní.

Frázi „obíhat mají data, nikoli občané", už od politiků slýcháme několikáté volební období. A stále mi ta komunikace s úřady nepřijde zásadně lepší…

Máte pravdu. Proto v našem volebním programu hovoříme, že zlepšíme paměť státu. Spočívá v tom, že pokud státu poskytnete nějaký údaj, tak úřady si jej v budoucnu už samy dokážou mezi sebou dohledat, aby neobtěžovaly občana. Na příkladu podnikatelů je to účetní uzávěrka. Tu musíte posílat soudu do sbírky listin, stejnou pak zasíláte ještě na finanční správu s daňovým přiznáním. Nesmysl. Ať si to pošlou mezi sebou a občana nechají podnikat.

Co EET? Vláda si od evidence hodně slibovala. Vzali jste tento systém už na milost?

Teď je EET kvůli koronavirové krizi pozastavena do 1. 1. 2023. Rád bych, aby se už vůbec nespustila.

Vy ve svých internetových komentářích často kritizujete vládu. Kritizujete ji ale i za věci, které se těší všeobecné podpoře - například za to, že uvolnila peníze na záchranu venkovských obchodů. Proč?

Byl to ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, kdo s velkou pompou oznámil, že teď vláda podpoří malé obchody na vesnicích, které mají existenční potíže, přitom jejich význam pro kvalitu života na obci je nezpochybnitelný. Hospodářská komora ČR a další organizace sdružující tyto obchody přišly s návrhem systémové podpory. Ta byla obsáhlá, nemyslela jen na současný okamžik, ale počítala i s budoucností. Ministr ale nakonec přišel s tím, že podpora spočívá v tom, že obchodům pošle každému 100 tisíc korun. Neříkám, že ta částka podnikatelům nějak nepomůže. Ale není to systémové. A teď, v předvolebním období, tím vláda prakticky uplácí potenciální voliče. To je ale obecný problém této vlády. Ona vždy jen hasí požár. Ale nesnaží se mu předcházet. Hrozí obchodům na vesnicích konec? Tak jim rychle pošlou nějaké peníze… Ale co bude za měsíc? Za půl roku? To je ministrům jedno.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová začala objíždět velké podniky s kontrolou inspektorátu práce. Co na to říkáte?

Že je to zneužívání jejího postu k volební kampani. To, že se producíruje po firmách i její poradce Matěj Stropnický a shodou okolností dvojka na pražské kandidátce ČSSD, určitě není jen shoda náhod. Konkrétně účast poradce při kontrole je už za hranou zákona. A pokud jde k samotnému obsahu inspekce, o kterém se paní ministryně vždy rozpovídá v médiích… Tak nevím, co na ministerstvu ty čtyři roky dělala. Měla spoustu času to řešit. Teď je to pro ni jen volební téma, nesleduje za tím žádný užitek pro občany.

V jednom z komentářů jste uvedl, že Maláčová „zaklekává" na podnikatele. Není to už trochu přes čáru

Není. Jana Maláčová je jen vyvrcholením osmi let marasmu v naší vrcholové politice. Předtím to byl Andrej Babiš, kdo na každého oponenta měl složky a jako ministr financí hovořil o zaklekávání na lidi. Vždyť Babiš chtěl zaklekávat na firmu, kterou chtěl koupit! Současná ministryně Alena Schillerová měla informace o tom, jak finanční správa pod jejím vedením dávala likvidační pokuty za to, že někdo omylem nedostal účtenku EET při nákupu oběda… Stejně tak Maláčová teď zaklekává na podnikatele a vyrábí kauzy v okamžiku, kdy skoro každý podnik má spoustu starostí s dopady koronavirové krize. Tohle už nejde dál tolerovat. Vláda a úředníci se nemohou chovat jako šlechta, která při jakémkoli prohřešku lidi nevede k nápravě, ale rovnou je popravuje.

Uskupení SPOLU, za které kandidujete, je podle předvolebních průzkumů jedním z favoritů voleb. Česko už ale mělo pravicovou vládu. A taktéž to nebyla žádná sláva. Proč myslíte, že další pravicová vláda může být úspěšnější

Podívejte se, čemu ve volbách čelíme. Reálně tu hrozí pokračování vlády ANO s dalšími podivnými uskupeními, jako je SPD Tomia Okamury nebo s komunisty. Každý den nás všechny vláda Andreje Babiše ANO a ČSSD přesvědčuje, že je to ve skutečnosti banda diletantů, kterou si tato země nezaslouží. Alenka Schillerová, kterou prezident Miloš Zeman označil za „božský dar". Tak se podívejte na jí navržený rozpočet s rekordním schodkem. Podívejte se na Karla Havlíčka a jeho „robustní podporu" podnikům, které dodnes čelí existenční krizi. Podívejte se na stav školství, zdravotnictví… A pak se podívejte na program SPOLU. Najdete tam konkrétní kroky, jak chceme tuto zemi opět pozvednout. Zaslouží si mnohem víc než Andreje Babiše. A my přinášíme změnu, které můžete věřit.

Zdroj: Innovation, Vladimír Barák, 13.9.2021

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme