Otys: Maláčová chce opět zvyšovat minimální mzdu a důchody. Kde na to vezme, ji nezajímá

26. 5. 2021

Paní ministryně Maláčová hrdě připravuje další potenciální úder pod pás naší ekonomice. Prosím pěkně, zvyšování minimální mzdy lidem v tuhle chvíli opravdu nepomůže a jen je to z dlouhodobého hlediska dostane do ještě větších problémů – když si firmy nebudou moci dovolit platit své zaměstnance, ti skončí nakonec na dlažbě. Bohužel.  

Návrh ministryně Maláčové počítá s tím, že minimální mzda by se měla zvýšit z nějakých 15 200 korun na 16 000 Kč. Šéf odborových svazů Josef Středula požaduje ještě víc, kolik přesně, už ale nezmínil. Nicméně oba mají společné jedno stanovisko – věří v ekonomiku nadcházejících let. Přeci nemohu být sám, komu toto jednání připomíná spíše počty čtyřkaře na základní škole a absolutní odklon od reality. Copak firmy po drakonických opatřeních vlády už tak nekrvácí dost? 

Eskapády ministryně práce a sociálních věcí a jejího úřadu by si opravdu za posledních pár měsíců zasloužily zpracování do televizního seriálu. Akorát se nedokážu rozhodnout, zda by k tomu více seděl model sitkomu s umělým smíchem devadesátek, nebo temná Twin Peaks atmosféra. Shrneme-li si události posledních několika měsíců, tak jde již o několikátý pokus týmu ČSSD (a KSČM) prosadit ekonomicky naprosto nesystematické zákony, které nás dostanou do ještě většího průšvihu, než v jakém jsme dnes. A že v průšvihu opravdu jsme. 

Dříve jsem si myslel, že jde o jakési chabé pokusy dvou dinosauřích stran nahnat si pár bodů pro nerozhodnuté voliče. Teď už si ale myslím, že jim jde spíše o podrývání naší země v době velkého vypětí státního aparátu. Pokud si někdo myslí, že přeháním, pojďme si v pár větách shrnout, co všechno do sněmovny od ministryně Maláčové za poslední dobu mířilo.

ČSSD před časem přišla například s návrhem zavedení šikanózních opatření, podle kterých by stát získal okamžitý přehled o všech zaměstnancích podniků, kteří u daného zaměstnavatele pracují na dohodu. Dalším smrtícím nápadem pak byla změna výpočtu minimální mzdy. Ta by se nově měla počítat z aktuální průměrné mzdy v ČR a tvořit 50 % z její výše. 

Chápu, že když styčným důstojníkem v oboru ekonomiky je ve vládě Alena Schillerová, je těžké dostat relevantní rady, nicméně ani to paní ministryni Maláčovou neopravňuje k tomu vystupovat do veřejného prostoru s takovými nesmysly a zatěžovat jimi státní správu i občany v době krize. Peníze opravdu nerostou na stromech, to by paní ministryně už mohla vědět. Je pravda, že tentokrát se s Alenou Schillerovou Maláčová neshodla, nicméně bych od ministryně financí čekal proti takovému nesmyslu trochu razantnější ohrazení.

Posledním výstřelkem byla nedělní Partie, kde se ministryně nechala slyšet, že nově bude také třeba zvýšit důchody. Z čeho? Z digitální daně a zvýšení dalších daní? 

Náš důchodový systém volá po celkové reformě už několik let. Současná vláda však toto letadlo padající do dluhové propasti neřídí, ale jen se veze a doufá, že ještě nabere nějaké ty politické body před volbami. Z úst paní ministryně také zaznělo, že z „přerozdělování vzniká bohatství“ – kde jen jsem už tohle jednou slyšel? Otočme rychle kormidlem dějin zpět k tradici řádného hospodáře. Volby nám tu šanci dávají, tak ji spolu využijme.  Prosím, už konec této (hrůzo)vlády.

Lukáš Otys, místopředseda TOP 09 

Zdroj: Forum24.cz, 25.5.2021

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme