Oslovím malé podnikatele

Rozhovor s 1. místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

10. 5. 2010
Miroslav Kalousek vede středočeskou kandidátku TOP 09. „Udělám vše, aby se Česko nedostalo do řecké situace," vzkazuje voličům v kraji.

* Vaši političtí oponenti se do vás s oblibou strefují přes alkohol. Vy se přesto netajíte, že hospodu považujete za jeden z nejdůležitějších objektů v každé obci. Jakou roli hrají pohostinství v kampani TOP 09?

Zažil jsem v politické praxi spoustu pomluv, jedna z nich je ta, že jsem byl někde opilý. Upřímně řečeno, já si to nepamatuji a dám sto tisíc každému, kdo mě uvidí opilého. Já jsem člověk z venkova, a ne produkt pražských kaváren. A tam platí, že hospoda je kulturní instituce. Lidé se tam nescházejí proto, aby se opili, ale aby se potkali, domluvili něco. Hospoda je součást veřejného života. Který politik to nechápe, toho je mi líto. Například náš předseda pořádá velmi úspěšné Hospody s Karlem, kde přesně dochází k tomuto setkávání.

* Máte trvalé bydliště v Bechyni na Táborsku, proč tedy kandidujete ve středních Čechách?

Myslím, že pro ty největší výzvy, jako je boj s nezaměstnaností, hospodářská politika, je tu velký potenciál, zejména v komunitě malých a středních podnikatelů, s kterými bych hrozně rád komunikoval. Koneckonců, tohle nejsou volby do krajského zastupitelstva, ale do Poslanecké sněmovny, kde se řeší celostátní témata. Střední Čechy jsou velmi netypický region. Je složité být středočeským patriotem. Nemyslím, že někdo z Nymburka je patriot Benešovska a někdo z Berouna je patriot Milovic. Řešíte tedy systémová témata, ne témata jednoho místa.

* Říkáte, že jsme v Česku mnoho let zakrývali pod duchnou problémy státního rozpočtu, až krize je odhalila v plné nahotě. Jak se to projevilo ve středních Čechách, tedy ve vašem volebním kraji?

V každém kraji se to projevilo. V devadesátých letech byl strukturální deficit zakrýván tím, že nedostatečné příjmy byly dotovány z privatizačních zdrojů. Po roce 2003 přišlo období mimořádného hospodářského růstu, které se dlouho nebude opakovat. A tento přebytek částečně překryl deficit z let předchozích. Nyní musíme snížit výdaje vlády, ke kterým se stát zavázal zákony. A ty musí být změněny. Akorát, že to bolí, protože řada míst si na ně zvykla. Když si to nepřiznáme, bude to bolet víc.

* Máte konkrétní příklad ze Středočeského kraje?

Promiňte, já nekandiduji na středočeského hejtmana, za tento kraj kandiduji do Sněmovny. Svým voličům ve středních Čechách chci říct, že udělám všechno pro to, aby se Česko nedostalo do řecké situace.

* ODS si do čela středočeské kandidátky zvolila Petra Bendla, který ale prohrál krajské volby v roce 2008. Neprošlapala tím sama cestu vaší TOP 09 do Sněmovny?

Já si soupeře nevybírám. Program ODS nenabízí cestu k vyrovnaným veřejným rozpočtům. Jde stejnou cestou zadlužování jako ČSSD, pouze jinou strukturou. Sice pomaleji, ale i tak je to nepřijatelné. Doufám, že při jednání by se nám podařilo je přesvědčit, ať ze svých socialistických návrhů ustoupí.

Pavel Eicher
MF Dnes, 10. 5. 2010, Rubrika: Střední Čechy, Strana: 2
Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme