Opakuji, od roku 2006 se nestýkáme

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

7. 9. 2010

* Vypadá to, že všichni, kteří se s bývalým náměstkem Kopřivou znali a spolupracovali s ním, se k němu nyní vůbec nehlásí. Jaký postoj k němu máte vy?

Jednání pana Kopřivy je skandální a neomluvitelné. Já ho neumím nijak hájit, ale necítím se za něj jakkoli politicky odpovědný.

* Oba jste byli několik let ve vedení lidovců. Asi tedy nemůžete tvrdit, že jste se vůbec neznali a neměli nic společného.

Pan Kopřiva je dlouholetý člen KDU-ČSL, já jsem s ním spolupracoval v rámci strany, nikdy jsem s ním nespolupracoval v problematice ministerstva obrany. Co bych tam dělal? Když jsem byl v devadesátých letech náměstkem na obraně, tak on byl náměstkem na vnitru, takže ani tenkrát jsme toho moc společného neměli. Od roku 2006 se s ním nestýkám, tudíž nevím, co bych o něm měl říct.

* Náměstkem na obraně se však stal, když jste byl předsedou KDU-ČSL. Je pravda, že jste o tom rozhodl vy?

Ano, tenkrát moje strana trvala na koaličních náměstcích, dnes jsem k tomu mnohem vlažnější. Znovu říkám: S panem Kopřivou se od roku 2006 nestýkám.

* To vám neberu. Proč jste se tenkrát rozhodl pro Kopřivu?

Neměl jsem jakýkoli důvod se domnívat, že by nám tam dělal ostudu. Že bych vůči němu zrovna hořel důvěrou, tak to nebylo nikdy, ale tehdy jsem neměl důvod ho z něčeho podezřívat. Nicméně znovu říkám, že se s ním od roku 2006 nestýkám; a není náhodou, že on zůstal členem KDU-ČSL, když jsme s mými přáteli zakládali topku.

* Proč jste s ním před čtyřmi roky přerušil styky?

To by asi nebylo fér, tohle komentovat. Jen opakuji: od roku 2006 se s ním nestýkám.

* Ministr Alexandr Vondra prohlásil, že v korupci při nákupech pro armádu panuje systém, který vznikl už v devadesátých letech...

Pokládám to za nefér a účelové. Ke všem těm kecům, co nyní zní veřejnou sférou, mám jedinou odpověď: Já už třináct let na tom ministerstvu nejsem.

* Pravda ovšem je, že lidovci měli téměř vždy kontrolu nad těmito zakázkami. Známé jsou také vazby mezi vámi a zbrojařským magnátem Richardem Hávou.

Richard Háva je můj přítel, k tomu jsem se vždycky hlásil. Před dvěma lety se zbavil veškerých akcií firmy Omnipol a nijak nezasahuje do tohoto byznysu. To, že se teď ministr Vondra snaží toho přátelství zneužít k politickým útokům, je hnusné a sprosté. Ze všeho nejvíc to poškozuje mého kamaráda, který se veškerého majetkového podílu v Omnipolu vzdal také kvůli té mediální dehonestaci a vlastně i kvůli mně.

Antonín Viktora

Mf Dnes, 7. 9. 2010, Rubrika: Publicistika, Strana: 10

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme