Oliva: Už je to tady

Komentář bývalého místopředsedy PS PČR Jiřího Olivy

Mimořádné volby jsou přede dveřmi a vyretušované tváře, shlížející na občany z výšin billboardů slibují nesplnitelné. Jedni prosadí fungující stát, druzí dají stát do pořádku. Možná je na místě otázka, proč to již dávno neudělali, protože ti první byli od roku 1993 ve vládě čtyřikrát a ti druzí dokonce sedmkrát.

25. 9. 2013

Do říše snů, pak můžeme zařadit mnoho slibů zcela konkrétních. Dovíme s e např. že bude zvýšen počet policistů, budou zvýšeny platy v armádě (zdroje jsou), posílíme fond dopravní infrastruktury, dáme další miliardy do životního prostředí, zafinancujeme zdravotnictví a zvýšíme důchody.

Novodobí spasitelé bohužel na billboardech neuvádí, kde na to vezmeme. V jejich volebních programech se dočteme že zdaníme bohaté, event. posbíráme majetek zlodějům. Z bohatých nedostaneme nic. Své výnosy budou daňově „optimalizovat“ a v krajním případě přesunou své firmy do zahraničí. Zlodějům by měla sbírat majetky Policie, nikoliv politická strana a navíc to po zdech píšou ti, kteří mají sami máslo na hlavě.

Nezbývá, než doufat, že ten jediný, kdo bude mít zdravý selský rozum je volič. Volič, který si uvědomí, že žádný důl na peníze nemáme, že tzv. zadarmo nic neexistuje nebo že každé město nemůže mít svoji nemocnici. Bude vědět, že důchodců bude přibývat exponenciální řadou a průběžný důchodový systém je odsouzen ke krachu, jestli nebudeme během života spořit sami. Ví, že nemůžeme mít armády úředníků, nesmíme posílat 30% léků do popelnic, trpět poškozování veřejného majetku a musíme chtít po těch, kteří pracovat nechtějí, aby za své dávky alespoň něco udělali.

Sám věřím, že volič si najde několik málo těch, kteří stejně jako on vědí, že jiná cesta neexistuje a bilboardové sliby znamenají jen další byrokracii, další dluhy a další, byť pomalé a plíživé, omezování svobody a demokracie, protože kdo se neustále zadlužuje, má ke svobodě velmi daleko.

Jiří Oliva
bývalý poslanec a lesník

idnes.cz - blog, 25. 9. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme