Okamura mi zvedl publicitu víc, než jsem to já zvládl na ulicích za měsíc, raduje se senátor Růžička

Jedním ze tří přímo postupujících senátorů z prvního kola je 1. místopředseda Senátu Jiří Růžička (nestraník za TOP 09). Ten takto dominantní výsledek nečekal a považuje ho za velký úspěch. Podle něj mu pomohla i nepovedená sabotáž Tomia Okamury (SPD), který pro něj nechtěně hlasoval – před vhozením do urny na protest přeškrtal a natrhl volební lístek s Růžičkovým jménem. Takový lístek je ale podle zákona stále platný, pokud z něj lze vyčíst potřebné údaje.

26. 9. 2022

Jak hodnotíte svůj výsledek a čekal jste ho vůbec?

Jsem samozřejmě nadšený, a hlavně jsem rád za vysoký počet hlasů. 18 300 lidí z Prahy 6 mi neváhalo dát svůj hlas, to mě těší a jsem na to moc hrdý. Popravdě řečeno jsem takto jednoznačný výsledek nečekal. Vlastně do posledního vyhodnoceného okrsku nebylo jasné, že to takto šťastně dopadne.

Myslíte, že vám pomohla ne zrovna povedená sabotáž předsedy SPD Tomia Okamury? A co si o ní myslíte?

Co si o tom myslím? Snad lepší je raději to nekomentovat a nehodlám pana Okamuru nějakým způsobem zesměšňovat. Myslím si, že on sám byl tak trošku pro smích. Zajímavé ale je, že to mělo velkou odezvu. Říkali jsme si, že my měsíc běháme před volbami po ulicích, přesvědčujeme voliče a on nám pak tímhle kouskem zvedne publicitu o mnoho víc.

Čím si myslíte, že jste své voliče nejvíce oslovil?

Jednak jsem člověk, který na Praze 6 žije 52 let, jednak jsem tu byl zastupitelem a jednak jsem tady vedl desítky let velice dobrou školu. Ale hlavně – kampaň netrvá čtyři týdny, ale šest let. Prostě jsem měl možnost říct nahlas své názory, které byly hodně jednoznačné. Říkal jsem věci tak, jak je považuji za správné, a ne se populisticky podbízet. Musel jsem se ale i smířit s tím, že jsem se stal terčem nenávistných názorů.

Jaké nenávistné ohlasy jste zaznamenal?

Vzhledem k tomu, že jsem byl jedním z těch, kteří jeli na Tchaj-wan, tak jsem si za to vysloužil některé nelichotivé názory. Stejně tak i proto, že jsem byl za poslední rok třikrát na Ukrajině. Těch momentů by se našlo víc, ale to je věc především sociálních sítí. Naživo se to stalo jen zřídkakdy.

Co chcete v následujících šesti letech v Senátu změnit, případně v čem chcete pokračovat?

Chci pokračovat ve vzdělávání a jsem přesvědčen o tom, že máme co dělat na takové vyšší individualizaci vzdělávacího procesu a věnovat větší péči předpokladům a nadáním jednotlivých studentů. To je můj velký cíl v oblasti vzdělávání. S mou funkcí 1. místopředsedy Senátu bylo spojeno něco jako parlamentní diplomacie, proto jsem jezdil do zahraničí a navštěvoval hlavně posttotalitní státy. Pokud bych měl tedy tu možnost, tak bych v tom velice rád pokračoval i v následujícím období. O tom, jestli budu na svém postu pokračovat, rozhodnou až v polovině října senátoři, nicméně by mě to velmi těšilo.

Jak hodnotíte výsledky svých koaličních kolegů?

Určitě se na nich projevila současná napjatá vnitrostátní politika. Když jsem si prohlížel výsledky, tak to bude zase ten souboj idejí koalice a populistického hnutí ANO. Mezi těmito tábory se bude většinou rozhodovat ve druhém kole. Nicméně v Senátu je přínosné se na věci dívat ze dvou stran, takže věřím, že nadále v něm bude platit slušné chování bez vulgarit. Myslím si nicméně, že to bude nyní hodně zajímavé, ale v našich táborech panuje i mírně optimistická nálada.

Má podle vás pan Miloš Vystrčil šanci ve 2. kole uspět proti Janě Nagyové (ANO)?

Jsem naprosto přesvědčený, že druhé kolo Miloš Vystrčil dotáhne do vítězného konce, a budu za to nesmírně rád.

Nepřekvapilo vás, že nepostoupil rovnou z 1. kola?

Rozhodně tu volbu ovlivnila takřka odpuzující antikampaň pana Babiše. Ale i to, že pan Vystrčil získal přes 45 procent, považuji za výborný výsledek.

Sčítání hlasů ve vašem okrsku bylo velmi dlouhé. Do poslední chvíle se nevědělo, zda přesáhnete hranici 50 procent a dostanete se do Senátu hned. Jak jste toto dlouhé čekání zvládal a jak jste si krátil dlouhé chvíle?

Já jsem byl odpoledne na zahradě a sekal trávu, pak jsem šel na houby. Rozhodně jsem nečekal, že to bude trvat tak dlouho. Považoval jsem také za správné navštívit volební štáby těch stran, které mě nominovaly. Takže jsem postupně navštívil štáby TOP 09, ODS a Starostů a vždy jsme aktuální výsledky hodnotili. To všechno uteklo rychle až do druhé hodiny ráno, pak už to bylo pomalejší.

Při nedělní Partii na CNN Prima News se nechal prezident Miloš Zeman slyšet, že je Senát odpadliště neúspěšných politiků, a označil ho za zbytečný, částečně i škodlivý. Co si o jeho výroku myslíte?

To není vůbec nic překvapivého. Jsem v Senátu už šest let, tady je mimo jiné prezidentský salonek, a prezident sem ani jednou za celé mé volební období nepřišel. Když už s námi potřeboval mluvit, tak sem poslal někoho ze své povedené partičky, a ten tam vždy povídal něco jeho jménem. On se nikdy netajil tím, že Senát nemá rád, protože mu nikdy nešel na ruku a nikdy taky nepůjde. Navíc s jeho názory nesouhlasíme a já obzvláště.

Zdroj: Lidovky.cz, 25.9.2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme