ODS? Zodpovědná ČSSD light

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem

31. 3. 2010
* LN Volební lídr ODS Petr Nečas tvrdí, že jste došli na hranu pravicového populismu. Nesnažíte se za každou cenu vymezit radikálními návrhy?

Když se podíváte na množství fiskálních impulzů, zvyšujících deficit v hospodářské politice ODS, když pozorujete apetit strany k zásahům do ekonomiky, vidíte program zdrženlivé sociální demokracie. Máme tady vlastně dvě sociální demokracie. Jednu zdivočelou, neokomunistickou sociální demokracii Jiřího Paroubka, s níž je jakákoliv koalice nemožná. A jednu umírněnou, odpovědnou sociální demokracii Petra Nečase, s níž je koalice představitelná.

* LN Státní rozpočet se podle vás dostává do hlubokých schodků, protože nejrůznější sociální dávky pobírá každý druhý Čech. Chcete je nechat jen těm skutečně potřebným. Kolik lidí by mělo na dávky nárok?

Chceme, aby žádné dávky nebyly plošné. U všech by se měl posuzovat příjem. I třeba u příspěvků na sociální péči, které dostávají zdravotně postižení. Je absurdní, aby stát vyplácel příspěvek člověku se zdravotním postižením, který bude třeba tak bohatý jako Petr Kellner. Platit mu třeba sedm tisíc měsíčně je nesmysl.

* LN Kolik lidí by mělo od státu nějaké dávky dostávat?

Hodně vám jich odpadne, když zrušíte přídavky na děti a nahradíte je slevami na dani, které budou moci využít jen ti, kdo pracují. Celkově by ale dávky nemělo dostávat víc než nějakých 10 až 15 procent lidí. Když slyším ty výkřiky, jak jsme asociálové a ničíme solidaritu, dovoluji si jen upozornit, že i po kompletním zavedení našeho programu by Česká republika zůstala jednou z nejrovnostářštějších zemí v Evropě.

* LN Nedovolujete si tak razantní program, protože moc dobře víte, že nikdy nebudete hlavní vládní stranou a nebudete ho muset plnit?

Strukturální deficit je 80 miliard korun. Tohle je náš poctivý plán, jak ho během tří let zlikvidovat. Jsem připraven se s kýmkoliv bavit o jiných návrzích na úspory, které povedou ke stejnému cíli.

* LN Kolik lidí se dá takovým nepopulárním programem získat?

Odmítám narážky, že jsme strana pro pár bohatých vzdělaných voličů. Obecně mi vadí to dělení: bohatí, chudí. My chceme oslovit lidi odpovědné a takových je i mnoho lidí s nízkými příjmy. Můžete mít dvě rodiny se stejnými příjmy. Jedna bude žít skromně a rozumně, druhá vyrazí do Homecreditu, zadluží se po uši a skončí v rukou exekutora. Mezi prvními mohou být naši voliči, ti druzí jsou spíš voliči Jiřího Paroubka.

Lenka Zlámalová
Lidové noviny, 31. 3. 2010, rubrika: Téma, strana: 2
Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme