Nový web srovnává čekací lhůty na operace

21. 11. 2011

Internetový portál www.cekacidoby.cz nabízí možnost porovnat stejné operace ve fakultních nemocnicích a dalších organizacích, které řídí ministerstvo zdravotnictví.

„Jde o první službu svého druhu na českém webu a reaguje na radikální změny, které v českém zdravotnictví vede reformní ruka ministra Leoše Hegera. Zatímco dosud byly čekací doby tajné, nyní je může znát každý a podle toho se také rozhodnout, kam vyrazí. Čekací doby na jednotlivé výkony totiž s ohledem na polohu nemocnice nevypovídají o kvalitě. Všechny nemocnice, jež nyní začaly zveřejňovat data, jsou totiž fakultní, což znamená, že jsou medicínsky srovnatelné. Rozdíl je však v tom, že na každém pracovišti upřednostňují jiný typ výkonů a jiný naopak odsouvají tak, aby vyšly s rozpočtem, který jim nastavují zdravotní pojišťovny,“ říká manažer projektu Tomáš Haškovec, který zároveň zdůraznil, že projekt nefinancují nemocnice ani zdravotní pojišťovny nebo profesní sdružení zdravotníků. Zveřejněná data tedy nejsou nikým ovlivněna. Projekt je navíc hrazen z komerčních zdrojů, které se zdravotnictvím nesouvisejí.

Ministr zdravotnictví požádal fakultní nemocnice, Institut klinické a experimentální medicíny, Nemocnici Na Homolce a brněnský Masarykův onkologický ústav, aby čekací lhůty zveřejnily k 1. listopadu. Informace o časových údajích mají sloužit jako protikorupční krok, který by měl zamezit úplatkům vztahujícím se k urychlení čekací doby na operaci.

Dva měsíce i dva roky

Webová stránka přehledně srovnává jednotlivé zákroky, které si uživatel jednoduše zvolí. Ten zde najde i souhrnné informace o všech čekacích dobách vybrané nemocnice. Přehled lze zadat v rámci kraje či celé ČR. „Na stejnou operaci ve srovnatelné nemocnici lze čekat několikanásobně delší dobu. Záleží, kam se pacient vydá. Příkladem je výměna kyčelního kloubu. Tu v Praze, jmenovitě Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, udělají do 2 měsíců, naopak v Ostravě si pacient počká 2,5 roku,“ podotýká Haškovec.

Nemocnice v textu k seznamům čekacích dob upozorňují, že jsou orientační, délka může být ovlivněna různými faktory, například množstvím akutních a neodkladných operací a diagnostických výkonů, které mají absolutní přednost. Seznamy čekacích dob budou na webu průběžně aktualizovány.

S příchodem platby v režimu DRG se budou nemocnice v tomto ohledu snažit přizpůsobit požadavkům zvenčí, protože zdravotní pojišťovny budou prostředky směrovat za pacientem.

(klu)

Zdravotnické noviny, 21. 11. 2011, Rubrika: Z domova, str. 5

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme