Nový: Je čas na diskuzi, zda by jmenování členů rady ČNB neměl schvalovat i premiér

12. 5. 2022

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedou Rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Milošem Novým)

Nově jmenovaný guvernér České národní banky Aleš Michl nebude v létě navrhovat zvyšování základní úrokové sazby. Michl je odpůrcem takového postupu podle něj do dvou let vysoká inflace zmizí. Jaká máte Vy osobně očekávání od nového guvernéra národní banky?

Se jménem Aleš Michl jsem se poprvé setkal zhruba před 12 - 13 lety, kdy v pozici analytika Raiffeisenbank založil webové stránky veřejnýdluh.cz a rozklikávacírozpočet.cz. Poměrně silně propagoval myšlenku zodpovědného přístupu k veřejným financím ve smyslu vyrovnaných a transparentních státních rozpočtů. Domnívám se, že tehdy tím způsobem vykonal poměrně velký kus prospěšné práce. Pak jsem se s ním setkával jako s autorem populárně naučných knih, kde vysvětloval základní principy fungování tržní ekonomiky pro laickou veřejnost. Osobně jsem se s ním setkal na společném zasedání Rozpočtového výboru parlamentu České republiky a České národní banky, kde jsme společně probírali nejrůznější možnosti, jak přistoupit ke zvládnutí inflace. Ta v tuto chvíli, jak všichni víme, patří k velkým problémům české ekonomiky.

Jak hodnotíte Michlovy kroky a výroky, které naznačují, že nebude chtít zvyšovat úrokové sazby?

Byl bych opatrný s jeho hodnocením, protože on v pozici guvernéra ještě není. Z osobní zkušenosti vím, že je velký rozdíl být třeba členem nějakého uskupení nebo řadovým členem a poté stát na té úplně nejvyšší pozici. Ale právě vzhledem k mé zprostředkované zkušenosti s jeho zodpovědným přístupem k veřejným rozpočtům, nejsou má očekávání v tuto chvíli úplně negativní.

Je problém vazba Aleše Michla na bývalého premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše.

Abych byl úplně upřímný, domnívám se, že v tuto chvíli nikoliv. Například i předchozí guvernér pan Rusnok měl poměrně silné vazby zase na ČSSD a na pana prezidenta Zemana. Jak dobře víme, guvernér Rusnok byl svého času i předsedou tzv. Zemanovy vlády, takže se nedomnívám, že by toto mělo být překážkou. Ocitne-li se člověk v nějaké vrcholové funkci, má pochopitelně za sebou nějakou historii, ale od té historie je třeba se odstřihnout.

Nakolik sledujete s obavami nebo s napětím to, kdo bude jmenován do rady České národní banky prezidentem Zemanem?

To je samozřejmě poměrně důležitá kompetence pana prezidenta. Možná by stálo za úvahu při debatách o úpravách ústavy dát i tuto kompetenci pod kontrasignované kompetence, protože postavení bankovní rady v ekonomice je velmi silné. Musíme si uvědomit, že fiskální politika, za kterou je zodpovědná vláda, a monetární politika, za kterou je zodpovědná centrální banka, patří k nejsilnějším nástrojům hospodářské politiky. A pochopitelně personální složení bankovní rady má v ekonomice obrovský vliv.

Zdroj: Radio Zet, 12. 5. 2022

Štítky
Osobnosti: Miloš Nový
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme