Nováková: Proč komplikujeme život většině?

26. 3. 2015

Nosit omluvenku do školky? Mít prázdniny jen, když je vyhlásí stát? Jak jednoduše je možné vzít dětem i rodičům jeden z nejhezčích roků života, když jste právě ministr.

Návrh ministra Chládka přikázat rodičům, aby posílali do mateřské školy pětileté děti povinně, k tomu jednoznačně spěje. A ani deklarovaná „pomoc" těm dětem, které nemají to štěstí, aby žily v prostředí, co by je pečlivě připravilo na budoucnost, tento přístup neomlouvá.

Chceme-li těmto dětem opravdu pomoci, musíme přesvědčit alespoň jednoho z rodičů, že se jim chodit do mateřské školy vyplatí. Že je ve prospěch rodičů i dítěte, aby jejich potomek byl mezi dalšími dětmi nebo v přípravné třídě, kde má nejen zajištěno místo, ale i pečlivé a citlivé vedení. A v neposlední řadě také teplý oběd. Účinnou pomocí by byly také například kurzy pro maminky či otce. V kultivovaném prostředí by se měli možnost učit sami nebo s dětmi všemu, co je potřeba k úspěšnému zvládnutí základní školy. Chce-li si některý pečlivý a odpovědný rodič přece jen užít ve svobodě poslední předškolní rok, musí zvolit individuální vzdělávání. Přesněji řečeno, musí se nechat kontrolovat: Máte správné pomůcky? Dodržujete hygienické normy? A co bezpečnost? Musíte se nechat v průběhu roku několikrát přezkoušet!

Až do tohoto momentu je to možná jen nepříjemný zásah do rodinného života. Možnost domácího vzdělávání ale platí pouze pro rodiče s maturitou. Vyučená matka či otec, nebo dokonce rodiče se základním vzděláním, stát nehodlá uznat za kompetentní, aby vychovali své dítě plnohodnotně pro první třídu.

Dnes stát každému dítěti garantuje bezplatně poslední předškolní rok. Mnoho základních škol provozuje přípravné třídy, které zajišťují individuální přístup. Pro plánovanou povinnost tedy neexistuje rozumný důvod. Proč nedůstojně kontrolovat rodiny, které fungují, namísto skutečné pomoci těm, kteří to potřebují?

Nina Nováková, poslankyně TOP 09

Zdroj: Lidové noviny, 26. 3. 2015, str. 11

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme