Nováková: Na našich školách musíme posilovat identitu evropanství

17. 5. 2016

Identitu evropanství je třeba posilovat. Důležitá je práce učitelů, ne formální dokument, namítá Štech v duelu na téma, zda patří do školních učebnic speciální výuka o evropských hodnotách. Jak je učit a co všechno vlastně do evropské tradice patří?

Nina Nováková z TOP 09 požaduje, aby na našem území nepůsobily školy, které by se nepřihlásili ke kultuře humanismu, která pramení z antiky a křesťanství.  

„V současné situaci, ať už vnitrostátní či mezinárodní, je nesmírně důležité uvědomit si svou vlastní identitu. My v poslanecké sněmovně neustále slyšíme strachy a obavy, dokonce i strašení z toho, že cizí kultury zlikvidují kulturu naši. Ale já se domnívám, že ten první krok, který musíme udělat, je říci, že na našich školách posilujeme identitu evropanství, resp. příslušnost k evropské kultuře. Evropská kultura není totéž, co Evropská unie,“ říká Nina Nováková z TOP 09. 

Poslechněte si celý rozhovor poslankyní Ninou Novákovou (TOP 09).

„My tady reagujeme na aktuální situaci, kdy jsme zaskočeni a vyděšení. Chceme na ty aktuální problémy reagovat tím, že bychom měli najednou upravit nějak ty formální dokumenty. A já si myslím, že tam ten problém není. Je spíš v tom, jak budeme naplňovat to, co máme v těch Rámcových vzdělávacích programech a Školních vzdělávacích programech máme a jak zcela konkrétní učitelé budou ty věci předkládat,“ říká Stanislav Štech, náměstek ministryně školství. 

Ve formální podobě toho, jak je téma evropské identity a kultury zastoupeno v českých školách podle Stanislava Štecha, náměstka ministryně školství, problém není. Jiný názor má Nina Nováková (TOP 09), která upozorňuje na to, že je třeba brát v potaz, jaké obecné vzdělávací cíle máme stanoveny. 

„Dnes když řekneme evropská kultura, tak lidé říkají: vy snad chcete upevnit ty věci, které jsou dnes v západní Evropě? To znamená úplně ztrácení hodnoty, relativizace hodnoty rodiny?,“ vyjmenovává Nováková a požaduje návrat k hodnotám humanismu, antice a křesťanství. „Je důležité, abychom si znovu řekli, co ta evropská kultura je. Není totiž to, co dnes nabírá plné obrátky. Vůbec to nesouvisí s migrací v Evropě.“ 

Martina Spěváčková, Jan Bartoněk

zdroj: ČRo Plus, 17. 5. 2016

Štítky
Osobnosti: Nina Nováková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme