Noc s Karlem rozburácela kluby

Jedeme v tom s Karlem. V duchu tohoto hesla se nesl včerejší večer v šesti desítkách klubů a divadel. Na podporu prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga se odehrála série koncertů.

21. 1. 2013

Necelý týden před finálovým volebním kláním ožily brněnská Fléda, karlovarský Lidový dům, ostravská Stará aréna nebo třeba Baráčnická rychta na pražské Malé Straně. Tam „slušného prezidenta“ propagovaly čtyři kapely - Pohlavní nádraží, Gott Revival, Toyen a Garage.

„Pro dnešní koncertní večer jste si vybrali místo, které je k Hradu nejblíže,“ přivítal přeplněnou rychtu její provozovatel David Meixner. Když osazenstvu vybavenému odznáčky se Schwarzenbergovou „pankáčskou“ podobiznou poděkoval za účast, rozezněl se sálem kandidátův přátelský hlas. „Pokud mě budete volit, budu z tohomít opravdu radost,“ nabádal v reprodukované zdravici jejich favorit, který byl včera v Olomouci.

Publikum, zpravidla popíjející pivo, reagovalo nadšeně. Tleskalo, pokřikovalo. Nerozhodily ho ani zmatky kolem začátku akce. Schwarzenbergův web hlásil jinou hodinu než stránky restaurace, kvůli čemuž se řada lidí do sálu přihrnula s výrazným předstihem. „Je fakt, že tu čekám už dvě hodiny, ale nevadí mi to. Nikam nespěchám, pohoda,“ svěřoval se už mírně podroušený student Tomáš. Na rychtu přišel s přáteli. A přiznal, že nejen kvůli volbám. „Samozřejmě mě hnala i představa dobré hudby zadarmo,“ dodal s úsměvem.

Koncertní večer zahájilo rockové Pohlavní nádraží. „Tahle skladba se jmenuje Ekelhaft. Podporujeme Karla Schwarzenberga, budeme tudíž slušní a neřekneme, o kom si myslíme, že ekelhaft je,“ rýpnul si frontman kapely Jakub Kožíšek. V přátelsky naladěném davu - lidé, kteří se nevešli do sálu, postávali až u vchodových dveří -se debata točila jen kolem mírumilovných „prokarlovských“ pokřiků. Schwarzenbergův výrok zpochybňující Benešovy dekrety, osazenstvo rychty nezajímal.

V metropoli se včera „knížeti“ fandilo ve třiadvaceti klubech a divadlech. V Lucerna Music Baru vystoupila například skupina Olympic, v holešovické La Fabrice legendární Vladimír Mišík, Meet Factory hostila Tata Bojs.

Koncertem a uměleckými hlasy se Schwarzenberg snažil voliče „obměkčit“ už před prvním kolem prezidentské volby. A povedlo se mu to. Na pražské náměstí Jiřího z Poděbrad přišly tisíce lidí.

Veronika Berná

Lidové noviny, 21. 1. 2013, rubrika: Téma, str. 2