Niedermayer: Vyjednávání o TTIP běží dál

30. 8. 2016

(editovaný přepis hlavních bodů debaty s europoslancem Luďkem Niedermayrem)

David BOREK, moderátor

Jednání o zóně volného obchodu mezi USA a Evropskou unií nezkrachovalo, řekl vysoce postavený vyjednavač, který odmítl výroky německého ministra hospodářství Sigmara Gabriela. Tak či onak dohoda budí značný rozruch a protichůdné interpretace. Pane Niedermayere, zkrachovalo nebo nezkrachovalo to jednání? Teď se neptám na názor na dohodu, ale spíše na názor na stav, v jakém se nacházejí vyjednávání.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/

Myslím, že jednání nezkrachovalo. Probíhají další a další kola. Nic se ale nemění na tom, že TTIP má spoustu ideologických odpůrců, Určitá část reprezentuje antiamerickou část evropské veřejnosti, stejně tak není TTIPu nakloněná levice. Ti si přejí, aby to jednání bylo ukončeno. Teď proběhlo čtrnácté kolo. Není nijak překvapivé, že to není tak, že by byla dojednána třeba půlka smlouvy a půlka otevřená. V každých kapitolách mají své zájmy jak naši vyjednávači, tak vyjednávači američtí. Dokud není uzavřeno všechno, tak není uzavřeno nic, protože budeme muset nakonec najít nějaký vyvážený kompromis. Ke krachu smlouvy by došlo v okamžiku, kdy byla dojednána a nebyla by odsouhlasena radou a poté ratifikována zeměmi.

David BOREK, moderátor

Paní poslankyně Konečná, ptám je váš názor na tu dohodu jednoznačně negativní, nebo je tam nějaké kdyby nebo nějaké ale, které by pro KSČM znamenalo, že je taková dohoda možná, a dokonce vhodná?

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/

Tam není žádné kdyby, ani žádné ale. My jsme obecně proti dohodám o volném obchodu, protože se domnívám, a máme na to historická data a zkušenosti, že jsou nesmyslnými. Vždycky je to o dvou hráčích, o silnějším a slabším. Jeden z těch hráčů vždy ztratí. Myslím, že už je to nemoderní, neoliberální koncept, který se tady prosazuje. Řada mých kolegů mi vyčítá, že jsem pouze proti smlouvě se Spojenými státy. Musím říci, že mi stejně tak vadí smlouva s Kanadou, které doufám, že se Česká televize bude také věnovat ve chvíli, kdy bude v září schvalována nebo o ní bude jednáno velmi vážně na summitu v Bratislavě. Ty smlouvy jsou velmi podobné a jsou totožné především v tom, že chtějí liberalizovat veřejné služby. To je věc, která si myslím, je velmi nebezpečná. Stejně tak se v obou těch smlouvách vyskytuje arbitrážní doložka. To je věc, kdy se budou moci nadnárodní korporace moct soudit s členskými státy a ty de facto přestaneou mít jakoukoliv pravomoc rozhodovat o tom, co ve svých státech chtějí dělat. Dnes to vidíme na zcela konkrétních příkladech. Dohoda NAFTA, což je dohoda o zóně volného obchodu mezi Spojenými státy a Kanadou, nám dnes ukazuje a americké firmy nám ukazují, jak zažalovaly kanadskou za to, že chtěla zakázat ve své provincii frakování. Nedovedu si představit, že se rozhodneme netěžit břidlicový plyn a budeme zažalováni o stovky milionů eur za to, že jsme si dovolili někomu překazit investici. Tohle by mělo zůstat v právu národních politiků, rozhodnout se, co tady chceme a nechceme. Dohody tohoto typu prostě obsahují takové položky, obsahují arbitrážní řízení a ukazuje se, že je to zpátečnické a že je to špatně.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/

To je prostě beznadějné. Odpůrci TTIPu opakují stále ty samé věci, které byly stokrát vyvráceny v datech, která jsou o jednání o TTIPu, opakují mýty o postupu jednání zveřejněného na internetových stránkách. Tady musím opravit kolegyni - dobře vyjednané obchodní smlouvy jsou jedny z mála ekonomických mechanismů, které jsou prospěšné pro obě strany. Shodnou okolností jsme ve vztahu Evropské unie a Spojených států tou větší my. Nebudeme menší hráč do té doby, než nás opustí Británie. To je stále dokola. Na část veřejnosti to zabírá, lidi se na internet nedívají a věří těmto mystifikacím a zkreslování.

David BOREK, moderátor

Je to možné redukovat na mystifikace, popřípadě na antiamerikanismus. Je opravdu možné tvrdit, že volný obchod a nadnárodní ekonomická integrace jsou jednoznačným pozitivem vždy a všude?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/

Podívejme se na Českou republiku. Kde by Česká republika byla, kdyby neměla volný obchod s Evropskou unií? Naše životní úroveň by byla někde úplně jinde, naše mzdy by byly někde úplně jinde, naše zaměstnanost by byla někde úplně jinde. A v případě Ameriky samozřejmě nejsme my sami klíčovým hráčem. Jakkoliv náš obchod do Ameriky roste, je klíčové, že některé evropské korporace byly schopny mnohem lépe konkurovat v Americe. Šlo třeba o některé zemědělské produkty. Zároveň v případě, že některé evropské firmy nejsou dostatečně efektivní a jejich američtí konkurenti jsou lepší, tak dají možnost evropským spotřebitelům si vybrat.

David BOREK, moderátor

Jak mi vysvětlíte, že Spojené státy americké od devatenáctého století praktikovaly protekcionistickou politiku právě v době, kdy se staly průmyslovou velmocí, ne-li supervelmocí?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/

Protekcionistickou politiku země samozřejmě používají i v moderní době na jednotlivé výrobky. Nyní je to například debata o čínské oceli. Jako celková politika to ale není. Také se nedá říct, že kdyby tam tehdy bylo méně protekcionismu, rostla by ekonomika pomaleji. Rostla by spíše rychleji.

David BOREK, moderátor

Od lidí, kteří byli zastánci vstupu Česka do Evropské unie jsme 10, možná 15 let slyšeli, že Česko bude mít díky vstupu do Unie za sebou sílu obrovského ekonomicky vlivného bloku. Já teď vidím trochu jinou interpretaci. Vidím interpretaci, že Česko je nyní odkázáno na právo veta a na mimořádný vliv Německa a kohokoliv jiného v západní Evropě, kterému se ta smlouva nelíbí. I kdyby Česko chtělo mít dohodu s USA, protože má historicky vstřícnější politiku vůči USA, tak ji prostě mít nemůže, protože je nuceno držet basu s Evropskou unií.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/

To je trochu divoká interpretace. Když se na to dívám z hlediska své práce v Evropském parlamentu, tak zrovna naše skupina, ve které je strana kancléřky Merkelové, je tím hlavním zastáncem TTIPu. Vynaložili jsme docela velké úsilí, aby se nám podařilo socialisty přesvědčit, aby tu smlouvu podporovali. Čili jakkoliv, je to opravdu otázka pár kliků, aby člověk věděl, co všechno je o té smlouvě zveřejněno, a je zveřejněno dokonce víc, než by bylo racionální, tak je stejně většina lidí přesvědčena, že je to netransparentní.

David BOREK, moderátor

Dobře, naformuluji to jinak, Česko prožívá debatu o této smlouvě daleko méně emotivně než Španělsko, Británie, státy západní Evropy. Zároveň je ale Česko nuceno v rámci onoho navenek jednotně vystupujícího obchodního bloku jménem Evropská unie sledovat nejmenší společný jmenovatel Evropské unie.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/

Ano, ale tak to je v celé řadě jiných politik. Je třeba dojít k takové smlouvě, která bude přijatelná pro všechny členy, a proto je třeba v případě dohody s Kanadou nešťastné, že komise se nakonec rozhodla projednávat tuto smlouvu jako smíšenou. To znamená, že hlasovací kvórum je mnohem silnější, ale tak to platí u každých politik. Někdy jsme na té silnější straně my, někdy na té slabší. Oceňuji tady však pozici naší vlády, která je k TTIPu zatím velmi silně pozitivní.

zdroj: Události, komentáře, ČT24, 29. 8. 2016

Štítky
Osobnosti: Luděk Niedermayer
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme