Niedermayer: „Tvrdý“ brexit by přinesl chaos

9. 6. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s europoslancem Luďkem Niedermayerem)

moderátor

Jak moc výsledek voleb v Británii zkomplikuje vyjednávání o brexitu? 

Luděk Niedermayer, europoslanec

Myslím, že na evropské straně úplně zásadně ne, protože Evropská unie bude bezesporu vyjednávat s tím, kdo bude britským premiérem. Současné vedení jednání o brexitu bylo rozhodnutím premiérky Mayové, kdy šla po linii velmi tvrdého brexitu. To ale není preference Evropské unie. Evropská unie je připravena jednat i o jiných alternativách, pokud to bude splňovat podmínky, které jsme měli. Aby to nebyla snaha čerpat výhody na úkor Evropské unie. Pro Evropskou unii toto příliš neznamená. Znamená to hodně pro Británii. Volby ale přinesly otřes nejen v otázce brexitu, ale vůbec směřování a rozdělení tamní společnosti. To je ale navýsost záležitost Britů. 

moderátor

Rozhovory o brexitu mají začít 19. června. Slyšeli jsme, že se premiérka Mayová pokusí sestavit koalici nebo formu spolupráce se Severoirskými Unionisty. Ti už jí podle posledních informací vyslovili podporu, i když to nemusí být na bázi koalice. Čekáte, že rozhovory opravdu 19. června začnou bez ohledu na to, jaká jednání budou na britské politické scéně?

Luděk Niedermayer, europoslanec

Nejde určitě ani o dny ani o hodiny. Rámec jednání o brexitu je naprosto jasně daný. Jsou to 2 roky od momentu, kdy Britové žádost poslali. To znamená, že musíme skončit za rok a půl. Vzhledem k tomu, jak komplikované jednání bude, by bylo nešťastné, kdybychom ztráceli dlouhé týdny nebo měsíce času. Jednání bude technicky velmi komplikované.

moderátor

Čekáte, že ty rozhovory opravdu začnou 19. června?

Luděk Niedermayer, europoslanec

Možná na technické úrovni. Mám ale pocit, že celý kontext tvrdého brexitu, který premiérka razila, a o kterém si část Britů myslí, že k němu v referendu mandát nedostala, možná bude v Anglii předmětem diskuzí. Vyjednavači Evropské unie jsou připraveni na různé scénáře. Nebyla naše preference, aby se Británie vydala cestou tvrdého brexitu. Je to opravdu na nich. My jsme připraveni na všechno. Bohužel čas se začíná velmi krátit.

moderátor

Myslíte si, že tvrdý brexit nebo žádná dohoda Británie s Evropskou unii je stále ve hře po těchto volbách?

Luděk Niedermayer, europoslanec

Od britských kolegů jsem zaznamenal, že rčení, že žádná dohoda je lepší než špatná dohoda, začali Toryové opouštět. Uvědomují si, že to je cesta k velkému chaosu, na který by doplatila velkou měrou Velká Británie. Celkově by to znamenalo nestabilitu globální ekonomiky. Tvrdý brexit je velmi náročný právě na vyjednávání jednotlivých kapitol. Kdyby došlo k nejtvrdšímu brexitu, to znamená opuštění na základě žádné obchodní dohody, tak by to přineslo chaos a velký ekonomický problém na straně Britů. Spíš si dovedu představit, že začne v Británii růst tlak na to, přemýšlet o měkčí formě brexitu. Například zapojení do společného trhu, což by bylo pravděpodobně jednodušší jednání a dopad na ekonomiku by byl menší. To je ale opravdu ryzí spekulace. Uvidíme, co přinesou následující týdny. Theresa Mayová předčasnými volbami chtěla posílit svojí pozici, ale hodně se liší názory k čemu. Někteří říkají, že proto, aby měla zastání pro velmi silnou radikální vyjednávací taktiku. Jiní zase říkali, že i její osobní snaha by byla přesouvat se od tvrdého brexitu k něčemu volnějšímu. Uvidíme. 

Moderátor

Londýn zatím příliš nemluvil o prioritách, které by pro nadcházející vyjednávání měl. Co očekáváte?

Luděk Niedermayer, europoslanec

Myslím, že základním předpokladem Londýna opravdu je, že to bude tvrdý brexit, že opustí společný trh. Zároveň ale ekonomické priority Londýna jsou docela zřejmé. Pro ekonomiku Spojeného království je klíčové, aby finanční sektor Londýna zůstal finančním centrem Evropského kontinentu. Stejně tak mají Britové velký podíl na automobilovém průmyslu, což je průmysl, ve kterém probíhají obrovské toky zboží a výrobků oběma směry. Myslím, že za fasádou tvrdého brexitu mají Britové velký zájem o zachování obchodních vazeb tam, kde je to pro ně výhodně. To už tak trochu ale naráží na to, co ostatní země unie odmítají. To je koncept vyzobat si výhodné věci a od ostatních se odvrátit. V našem pojetí je Evropská unie takový díl, který se skládá ze všeho a není možné ho parcelovat na jednotlivé kusy. Ale dneska je opravdu otevřeno tolik témat, jak se sestaví vláda, jaké budou její priority, jakým směrem jednání o brexitu povede, že je to všechno čirá spekulace. 

Zdroj: ČT24, 9. 6. 2017

Štítky
Osobnosti: Luděk Niedermayer
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme