Niedermayer: Státem placená místa nezaměstnanost nevyřeší

23. 5. 2014

Lídr kandidátky TOP 09 a Starostů pro volby do Evropského parlamentu Luděk Niedermayer diskutoval s občany v Brně, odkud pochází. Setkal se s nimi společně s 1. místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem a dalšími kandidáty při jízdě brněnskou šalinou, při diskusi v sále Břetislava Bakaly a v rámci akce Politika se dělá u piva.

Bývalý viceguvernér České národní banky Niedermayer v diskusi s médii komentoval snahu české vlády snížit nezaměstnanost podporou nových pracovních míst u státních podniků. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž žádá státní podniky, aby vytvořily nová pracovní místa. A za to jim chce zaplatit ze státního rozpočtu až 288 tisíc korun ročně za jednoho nového pracovníka.

„To je opravu špatný nápad. Roli státu vidím v tom, že kromě podpory lidí, kteří o práci přišli, by měl hlavně spoluutvářet prostředí, ve kterém vznikají pracovní místa – a to hlavně v soukromých podnicích či podnikáním lidí,“ říká lídr kandidátky TOP 09 a Starostů Luděk Niedermayer s tím, že úkolem státu by mělo být hledání cest, jak snížit vysoké odvody z mezd, které podstatně vznik nových míst komplikují.

Zástupci resortu ministerstva práce a sociálních věcí oslovili například Lesy ČR, povodí řek, Českou poštu, Ředitelství silnic a dálnic, ČEZ nebo České dráhy. „Přezaměstnané státní podniky znamenají tak či onak vyšší daně či horší služby pro nás všechny a stotisícové příspěvky na tvorbu nových míst vedou k neférové konkurenci v ekonomice,“ dodal Niedermayer.

inzerce

Deník, 23. 5. 2014, rubrika: Česká republika, str. 14