Niedermayer: Rezoluce o Babišově střetu zájmů bude mít reálný dopad. Státní orgány by se měly zamyslet

Poslanci Evropského parlamentu v pátek schválili usnesení kritické k možnému střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Rezoluce měla velkou podporu i v politické skupině, do které patří sám Andrej Babiš. Ve dvaceti minutách Radiožurnálu to připomíná europoslanec z TOP09 a bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer. „Něco to o té situací říká,“ konstatuje.

23. 6. 2020

„Jediná politická uskupení, která se vyjádřila proti rezoluci – v kromě většiny poslanců hnutí ANO – byli zástupci Fidesu a zástupci Kaczinského Práva a spravedlnosti. Zrovna tito političtí lídři jsou v Evropě vnímáni velmi kontroverzně,“ upozorňuje Niedermayer.

Moderátor Tomáš Pancíř poukazuje na první bod rezoluce, který vítá obnovení vyšetřování českého premiéra v souvislosti s jeho účastí na projektu Čapí hnízdo. Nejde o vytváření tlaku na české státní zastupitelství?

„Parlament přijímá rezoluce, což jsou politická stanoviska, a jejich cílem je vytvářet politický tlak a formulovat politický názor,“ konstatuje europoslanec, podle kterého ale první bod v rezoluci být neměl.  

„Namítali jsme, že to není správná věc. Ale vznikla na konci minulého roku a bohužel se nám nepodařilo prosadit, aby formulace byla změněna,“ říká s tím, že stále to nebyl dostatečný důvod hlasovat proti rezoluci.

Rychlé obnovy

Niedemayer také předpokládá, že rezoluce bude mít reálný dopad. „Byl bych rád, kdyby si rezoluci přečetly české orgány, které rozhodují o poskytování dotací. Jsou tady státní orgány, které poskytují dotace firmám skupiny Agrofertu, a mám pocit, že by se měly zamyslet nad tím, zda postupují podle unijního práva,“ zdůrazňuje.

Andrej Babiš v pátek absolvoval jednání s šéfy dalších států EU o podobě unijního rozpočtu a o evropském fondu obnovy, který má pomoci překlenout krizi způsobenou epidemií koronaviru. Ve fondu obnovy má být 750 miliard eur, které si chce EU půjčit a rozdělit mezi členské státy.

Podle Niedermayera se ale nerýsuje v souvislosti s fondem obnovy rychlá dohoda, což je špatná zpráva. „Evropské ekonomiky jsou právě dnes velmi těžce zasaženy důsledky koronavirové krize, a pokud se dohoda potáhne mnoho měsíců, tak to pomůže mnohem méně, než kdyby se peníze začaly používat dříve,“ míní.

Poslechněte si celý rozhovor s europoslancem TOP 09 Luďkem Niedermayerem

Zdroj: Český Rozhlas, Dvacet minut Radiožurnálu, 22.6. 2020

Štítky
Osobnosti: Luděk Niedermayer
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme