Niedermayer: Odchod Řecka by byla ekonomická katastrofa

27. 1. 2015

(editovaný přepis rozhovoru o vítězství řecké levice s Luďkem Niedermayerem na ČT 24)

Luděk Niedermayer, europoslanec za TOP 09

Ten míček je na straně Řeků. Prostě ta dohoda nebyla dohodou minulé vlády s Evropskou unií, ale byla to dohoda někoho, kdo reprezentoval Řecko a tato dohoda platí. Samozřejmě Syriza se může snažit vyjednat určité změny v tom záchranném balíčku, ale myslím si, že ta vstřícnost na straně věřitelů tu nebude. Na druhé straně, Řecká ekonomika, i když ta její situace se zlepšuje, je naprosto závislá na přístupu k penězům od těchto věřitelů, protože to činí zhruba polovinu řeckého dluhu. A také na vstřícnosti Evropské centrální banky, která je také založena na tom, že Řecko plní své závazky. Takže já nechci předjímat, co se stane, protože možné je, že tahle vláda se bude snažit pokračovat v mantinelech té předchozí dohody. Ale v každém případě, kdyby se jakkoli unilaterálně snažila tyto dohody porušovat, tak si myslím, že z toho může vzniknout velmi závažný problém, který nezaplatí nikdo jiný, než řečtí občané.

Reportér

Mluvíte o závažném problému. Jak velká je pravděpodobnost, že by Řecko také mohlo nakonec také odejít z eurozóny?

Luděk Niedermayer, europoslanec za TOP 09

To se opravdu nedá determinovat. Není to zdaleka nutnost. Řekům se dostalo té pomoci, kterou potřebovalo a zároveň ta ekonomika už se z toho postupně začíná dostávat. Čili pokud k tomu dojde, tak to bude naprosto zbytečné a bude to způsobeno extrémním populismem té strany, která s tímto programem vyhrála volby. Ale já bych ještě nepředjímal, jaké budou její kroky. Já doufám, že nebudou nikterak revoluční a dojde k jednání. K jednání, během kterého si řecká vláda uvědomí, jaké jsou její možnosti a této realitě se přizpůsobí.

Reportér

Na druhou stranu levicová Syriza věděla celou dobu, jaká je dohoda s Evropskou unií a slibovala řeckým voličům úplně něco jiného. Pokud by tedy došlo na ten nejčernější scénář. Jaký by to mělo dopad na Evropskou unii, na eurozónu takový odchod?

Luděk Niedermayer, europoslanec za TOP 09

K tomu, co jste zmínil jako první. Ano, Syriza věděla, jaké jsou ty dohody a podle mě, to co předvedla před volbami, byl cynický populismus. Je to o stupínek dál, než na co jsme v Evropě zvyklí, ale není to zas tak úplně šokující. Já se domnívám, že kdyby došlo opravdu k tomu nejhoršímu scénáři a Řecko se dostalo do izolace, tak se bavíme o jiné situaci než před nějakými pěti lety. Tehdy ta otázka stála, zdali je Evropská unie schopná a je ochotna pomoci zemím, které jsou v potížích. Máme nyní systém, který to umožňuje, a který funguje. Ovšem není možné zemím pomáhat v rozporu s vůlí jejich vlády. Pokud tato situace v Řecku nastane, tak nás to opravdu může dostat někam jinam. Může nás to dostat k eventuálnímu opuštění Řecka nějaké evropské struktury. Ale já doufám, že k tomu nedojde, protože by to byla ekonomická katastrofa. 

zdroj: ČT 24

Štítky
Osobnosti: Luděk Niedermayer
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme