Niedermayer: EU musí důkladně hlídat vnější hranice

29. 6. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s europoslancem TOP 09 Luďkem Niedermayerem)

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka

V Bruselu začal klíčový summit Evropské unie o migraci. Itálie na něm zablokovala schválení už dohodnutých závěrů schůzky k tématům, jako je třeba bezpečnost. Chce totiž prosadit své požadavky týkající se právě migrace, o které se státníci baví u neformální večeře. Německá kancléřka Merkelová ještě před začátkem jednání vyzvala ke vzájemné dohodě, která podle ní bude určovat budoucnost Unie.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Vidíte nějakou šanci, že se Evropa dohodne, když jsme byli svědky toho, že Itálie zablokovala už dohodnuté věci právě kvůli migraci? 

Jan SKOPEČEK, člen výboru pro evropské záležitosti, PS /ODS/

Mám obavu, že ta dohoda bude těžká, protože všechny členské státy Evropské unie si nepřipustí to, že byla v roce 2015 udělána obrovská chyba, kdy zejména Německo otevřelo dveře migrantům a de facto tak způsobilo potíže i ostatním zemím, které třeba tak vítačský přístup směrem k migrantům neměly. Když jezdím i do Evropského parlamentu, tak slyším od evropských poslanců, že migrace Evropě vlastně pomáhá, že může řešit demografický deficit, že vyřeší nedostatek pracovníků na trhu práce. Já si samozřejmě myslím, že je to naprostý nesmysl, protože většina migrantů podle mého názoru není schopna se zapojit na trh práce okamžitě a naopak bude evropské země stát obrovské peníze na to, aby se integrovali na sociálních dávkách a podobně.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Bude to těžké, pane europoslanče? 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/

Těžké to bude. Nevím, kam pan Skopeček do Evropského parlamentu jezdí, ale zejména v naší části parlamentu se od začátku akcentuje, že musíme velmi důsledně hlídat naši vnější hranici. Samozřejmě, že máme nějaké právní závazky. Musíme být realisti a musíme si uvědomit, že dokonce ani Donald Trump by neuměl na Středozemním moři postavit zeď, která zabrání pohybu migrantů. Myslím si ale, že je shoda na tom, že se musí minimalizovat primární migrace. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Pane europoslanče, Angela Merkelová mluví o tom, že země, které budou ochotné na nějaké dohodě, můžou uzavřít bilaterální dohody. Andrej Babiš něco takového odmítnul. Co se stane zemi, jako je Česká republika, když takové bilaterální dohody odmítne? Budeme za to biti v Evropské unii? Dostaneme se zase na chvost a budeme mít znova na stole dvourychlostní Evropu?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/

To je těžké říct. V každém případě, pokud by výsledkem bylo jiné ujednání v oblasti řešení migrace, tak by s tím asi šla změna schengenského prostoru, což by pro nás opravdu mělo zničující důsledky. Česká a Slovenská republika jsou země, které jsou nejvíc závislé na hladkém pohybu zboží přes hranice, čili pokud by to směřovalo tímto směrem, tak by to bylo opravdu velmi nebezpečné. Zatím ale vůbec není jasné, kam to směřuje. Ještě bych si dovolil říct jednu věc, Vy jste řekla, že jsme zpět v roce 2015 a tehdy přišlo přes milion migrantů. Jenomže tehdy byl problém ten, že tady byl milion lidí, kteří odcházeli z válkou sužované Sýrie a nyní přišlo necelých 50 tisíc lidí. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Angela Merkelová před začátkem summitu řekla, že pokud se Evropa nedohodne, může to být pro Evropskou unii osudové. Skutečně je to tak fatální? Cítí to tak ostatní členské země Evropské unie? 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/

Obávám se, že na tom něco může být. Reálný problém, jak ukazují čísla, je malý. Politický problém je nyní ale obrovský. Začátek může být na jedné straně obnovování schengenských hranic, nebo to může být humanitární katastrofa související s tím, že Italové nechají na moři kotvit lodě, na kterých budou stovky lidí, kteří byli zachráněni ze Středozemního moře a ti tam začnou umírat. To je, doufám, pro Evropu stále absolutně nepřijatelné. Čili rozbušky tam teď opravdu jsou a je to produktem domácí politiky, která směřuje více k populismu a nacionalismu. Konflikt v Evropě vlastně ale není, nejsou tady žádní vítači a ani tady nejsou žádní xenofobové. Jsou tady prostě ti, kteří volají po společném řešení, které udrží Evropu pohromadě. Anebo volají po národním řešení, které zdánlivě vyřeší národní problém. Po tom volá bavorská CSU: „My to vyřešíme. My ty, kteří mají razítko z Itálie, pošleme zpět do Itálie a budeme to hlídat na hranicích.“ Jenomže jak Angela Merkelová říká, tak výsledkem toho bude, že první den budou kontrolované hranice mezi Německem, Rakouskem a Českou republikou, druhý den mezi Itálií a Rakouskem a tak dále a bude to přesně to, že Italové přestanou migranty evidovat, ti se začnou bez jakýchkoliv dokladů a bez bezpečnostních prohlídek pohybovat po Evropě a to už jsme pak definitivně u opravdu tvrdých hranic, kde bude kontrolován každý.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Pane Niedermayere, je riziko nemít plnohodnotného ministra zahraničí právě v době, kdy se v Evropské unii řeší tak důležité věci, jako je migrace?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/

Nejenom nemít ministra zahraničí. Jsem docela šokován z toho, že v posledních dnech o tom neprobíhá intenzivní politická diskuse. Doufám, že to všechno dopadne dobře. Nedohoda, pokud vznikne, může ale opravdu otřást Evropou. To může mít velmi vážné následky a zdá se, že u nás to není považováno za téma, které je hodné diskuse. Když člověk slyší výroky pana premiéra, tak si vzájemně odporují. Diskuze by měla probíhat v Poslanecké sněmovně. Měla by být nějaká pozice na vládě, která zajistí chránění našeho zájmu. Náš zájem opravdu není, aby se Evropa začala dezintegrovat, abychom obnovovali vnitřní hranice, po kterých bychom nemohli očekávat, že další politiky, na kterých stojí naše bezpečnost a prosperita, se začnou drolit. To je vážná věc. Není to ale tak, že by Česká republika vstupovala do tohoto problému a do této velmi vážné diskuse s nějakými návrhy, které jí to pomůžou vyřešit. A to je velká chyba.

Zdroj: Události, komentáře, ČT24, 28. 6. 2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme