Niedermayer: Brexit bez dohody by znamenal chaos

Jednání na summitu evropských lídrů o posunutí termínu brexitu, které se protáhlo do nočních hodin, nepřekvapilo bývalého ministra zahraničí a obrany za ODS Alexandra Vondru. Vysvětlil, že diplomatickou tradicí světových mocností je tvrdě vyjednávat až do poslední vteřiny. Europoslanec za TOP 09 Luděk Nidermayer v Událostech, komentářích takový postup označil za politicky nezodpovědný. Británii se podle něj vymstí.

22. 3. 2019

Původně plánované datum odchodu Británie z Evropské unie bylo 29. března. Britská premiérka Theresa Mayová požádala o odklad na 30. června. Ostatní členské země navrhují datum 22. května v případě, že britský parlament schválí dohodu o odchodu, nebo 12. dubna, pokud ji neschválí.

Europoslanec Luděk Niedermayer kritizoval, že Britové se stále nejsou schopni shodnout, co vlastně chtějí. Zdůraznil, že brexit bez dohody by byl nepředstavitelný chaos, a tomu je podle něj třeba zabránit.

„Lídři zemí ztrácejí trpělivost. Na pořadu je příprava evropsko-čínského summitu. Máme spoustu problémů s Čínou, potřebujeme si nastavit velmi jasnou, tvrdou agendu pro tento summit, a místo toho trávíme další desítky hodin jednáním, abychom pochopili, co Britové vlastně chtějí a co jsou schopni zajistit,“ řekl Niedermayer.

Právní problémy

Niedermayer upozornil, že odklad brexitu musí jednomyslně schválit všech 27 členských zemí a není jisté, že tak všechny učiní. Některé mohou mít s odsunutím termínu brexitu problém, právě kvůli volbám do Evropského parlamentu, jež se uskuteční 23. května. Také připomenul, že s odchodem Británie z Evropské unie se síla některých zemí vzhledem k celkovému počtu obyvatel Unie proporčně zvýší, a proto měly získat více poslanců v europarlamentu. Nyní se podle europoslance obávají, aby o ně s posunutím termínu brexitu nepřišly.

Podívejte se na celé video.

Zdroj: ČT24, Události a komentáře, 21.3.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme