Niedermayer: Bankám škodí stagnující ekonomika

1. 8. 2016

Přestože jsou zátěžové testy jen jedním z nástrojů, kterak posoudit kondici bank, a jejich závěry nelze přeceňovat, oproti předkrizovému období si kontinentální bankovnictví stojí podstatně lépe, říká ekonom a poslanec Evropského parlamentu za TOP 09 Luděk Niedermayer.

Do jaké míry odrážejí výsledky zátěžových testů skutečnou kondici evropského bankovnictví?

Zátěžové testy jsou pouze jednou z cest, jak posoudit odolnost bank, a tedy jejich schopnost dobře fungovat i za horších podmínek. Zavedení tohoto nástroje vítám, neboť příliš sofistikovaný systém regulace Basel 2 se během krize ukázal jako málo funkční. Jednodušší logika stres testů mi proto dává smysl. Není však dobré, pokud jsou jejich výsledky přeceňovány, A to jak ty negativní, tak pozitivní.

Výsledky tvrdí, že oproti testům z roku 2014 se odolnost evropských bank zvýšila. Souhlasíte s tím?

Ano. Nový systém regulace zásadně zvýšil požadavky na množství i kvalitu kapitálu a banky je postupně začaly plnit. Ve zprávě je často zmiňováno, že například Deutsche Bank by u sledovaného negativního scénáře klesl kapitál na 7,8 procenta. A vypadá to jako jeden z horších výsledků. Přitom před krizí za předcházející regulace mnoho bank nemělo tolik kvalitního kapitálu ani bez zátěžového scénáře, a to navíc v situaci, kdy bankám přál vývoj ekonomiky.

V desítce nejhorších bank se objevily jen dvě z Itálie. Znamená to, že italský bankovní sektor na tom až tak špatně není?

Dlouhodobě stagnující ekonomika fungování bank velmi komplikuje. Monte dei Paschi di Siena nezvládla svůj růst a fúze, některé malé banky, kterých je tam hodně a jejichž ziskovost nepokrývá náklady a rizika, mohou mít rovněž problémy najít místo na trhu. Ale věřím, že kombinace nových požadavků na kapitál a zapojení ECB do dohledu znamenají, že bankovní sektor jako celek i v Itálii funguje a fungovat bude.

V zátěžových testech zrovna nezazářily zahraniční matky českých dcer. Spíše naopak. Domníváte se, že se to může nějak odrazit na jejich vzájemném vztahu?

Neplatí, že když některá banka figuruje ve výsledcích dole, že je to nebezpečná nebo špatná banka. Matky českých bank působí často v zemích, které na tom nejsou ekonomicky nejlépe. Navíc často má skupina účast i v ekonomikách, které jsou na tom vysloveně špatně, především na východ od nás. I tak si ale myslím, že tyto banky jsou kapitálově dobře vybavené, a proto nebude problém, aby jejich české dcery bez omezení financovaly rozvoj naší ekonomiky.

/buk/

zdroj: E15, 1. 8. 2016

Štítky
Osobnosti: Luděk Niedermayer
Témata: EU, Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme