Nevěřte všemu, co se povídá

Komentář místopředsedy TOP 09 Jaromíra Drábka

25. 5. 2010

Tato předvolební kampaň svou sprostotou překročila všechny meze. Nepochybuji, že valná většina občanů České republiky se už nemůže dočkat, až konečně skončí předvolební kampaň.

Svou sprostotou, překročením všech myslitelných forem slušného chování, nevybíravými osobními útoky překročila již všechny myslitelné meze. Tím, co je možné v honbě za získání politické moci beztrestně vypustit do veřejného prostoru, posunula volební agitace hranice nemožného o hodný kus dál.

Těm, co podobné nechutné útoky používají, je jedno, že klesá důvěra v politiku a že jenom roste stále více a více znechucení občanů se na takovém díle podílet či jej jenom zpovzdálí sledovat. Každý útočník ví, že postižený se nemůže nijak aktivně bránit, že každý, byť sebevylhanější pšouk za sebou zanechá zápach, který nelze odstranit. Boj argumentů se mění ve volný zápas emocí, v němž je dovoleno vše, co oslabí soupeře, a útočníkovi přinese nějaké to umrněné promile v cílové pásce navíc. A poté ať klidně přijde potopa.

TOP 09 se po celou dobu snažila vést volební kampaň slušně, bez osobních invektiv, ran pod pás. Někdy možná tvrdě, jako v případě dluhové složenky, ale vždy férově. I tvrdý názorový souboj se stále může hrát podle pravidel fair play. To, že hrajeme podle oněch pravidel my, ale ještě neznamená, že podle nich budou hrát i naši soupeři. Krátká historie naší strany je na politické mapě ČR malým zázrakem, a jistě nám mohl málokdo předpovídat takový úspěch ve volbách, jaký signalizují poslední volební průzkumy.

Bývá už u nás bohužel nehezkým zvykem poplivat hlavně ty, kteří jsou nejúspěšnější. Doposud jsme byli terčem nejrůznějších nesmyslných obvinění spíše ze strany sociální demokracie. Bohužel v posledních dnech se ukazuje, že ani Modrému týmu nejsou podpásovky žinantní. Nerad bych byl svědkem toho, jak se po volbách ono strašení koalicí TOP 09 s ČSSD skončí přesně podle hesla „zloděj křičí: chyťte zloděje" velkou koalicí.

Dočkáme se v posledním týdnu před volbami ještě dalších kýblů špíny? Miroslavu Kalouskovi už bylo za dobu jeho politického působení předhazováno leccos, aniž se by se cokoli z toho prokázalo. Pokud se na konci žhavé kampaně dozvíte, že například znásilnil nezletilého jezevčíka, nevěřte tomu. Nebo strany provozující špinavou kampaň přece jen sázejí na to, že náš národ je tak hloupý, že opravdu naletí na cokoli?

Jaromír Drábek
místopředseda TOP 09

ParlamentniListy.cz, 25. 5. 2010, Rubrika: Politici voličům

Štítky
Osobnosti: Jaromír Drábek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme