Netrváme na jménu, ale na systému a pravidlech

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

2. 7. 2012

Aneta SAVAROVÁ, moderátorka

Dobrý večer, 2. červenec a jeho Události, jasné a spolehlivé. Vítá vás Aneta Savarová. Advokát a místopředseda ODS Pavel Blažek povede Ministerstvo spravedlnosti. Na návrh premiéra Petra Nečase ho zítra do funkce jmenuje prezident republiky Václav Klaus. I když je budoucí ministr členem nejužšího vedení občanských demokratů, stejně tak jako jeho předchůdce Jiří Pospíšil, pro své skromné vystupování před médii si vysloužil přezdívku neviditelný muž.

Pavel Blažek bude mít ve funkci první důležitý úkol. Jmenovat nového vrchního státního zástupce v Praze. Otazník visí nad tím, jestli akceptuje návrh svého předchůdce a jmenuje Lenku Bradáčovou. A další obtížný úkol. Snížit počet vězňů. Teď je jich v celách 24 tisíc a v dalších letech se má číslo ještě zvýšit. Exministr varoval před kolapsem vězeňství. Peníze chybí nejen na stavbu nových věznic, ale taky na provoz těch současných. S tím souvisí taky příprava rozpočtu na příští rok, což stálo místo bývalého šéfa resortu Jiřího Pospíšila. Požadoval minimálně o jednu miliardu navíc a další zvýšení v příštích letech. Premiér Petr Nečas chtěl opak, šetřit a reformovat. A v Událostech živě Stanislav Polčák z TOP 09, člen ústavně-právního výboru sněmovny. Dobrý večer. TOP 09 požaduje, aby nový ministr jmenoval vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou. Opak by vaše strana považovala za, cituji: "vážný koaliční problém". Jak velkou možnost vidíte v tom, že to Pavel Blažek udělá?

Stanislav POLČÁK, člen ústavněprávního výboru sněmovny /TOP 09/

Já si především myslím, že to zákonné zmocnění jmenovat jaksi vrchního státního zástupce, záleží na ministru spravedlnosti. Nejvyšší státní zástupce má právo navrhnou a já si myslím, že pokud to jméno není zcela mimo rámec pochopitelnosti v rámci justice, tak by nový ministr spravedlnosti měl ten návrh respektovat.

Aneta SAVAROVÁ, moderátorka

Proč tak razantně trváte právě na Lence Bradáčové?

Stanislav POLČÁK, člen ústavněprávního výboru sněmovny /TOP 09/

Já bych řekl, že netrváme na tomto konkrétním jménu, my trváme na tom, aby se systém a obecně tedy justice, řídila systémovými pravidly. A v tomto smyslu je třeba říci, že to právo návrhu má nejvyššího státní zástupce. On má tu nejvyšší odpovědnost za stav státního zastupitelství. My jsme dokonce chtěli posílit jeho pravomoce v připravovaném novém zákonu o státní zastupitelství. Proto je logické, že pokud se jeho návrh zcela nevymyká těm pravidlům, která jsem teďka zmínil, tak by měl ministr spravedlnosti takovýto návrh akceptovat, ale není věcí politiků, aby mu do toho příliš mluvili.

Aneta SAVAROVÁ, moderátorka

Podle premiéra nechtěl ministr Pospíšil šetřit. Právě to označil za důvod k odvolání. Kde má ministr hledat první úspory a kde ušetřit tu miliardu, která chybí?

Stanislav POLČÁK, člen ústavněprávního výboru sněmovny /TOP 09/

Ono to možná bude znít trochu paradoxně, ale skutečně by velké úspory by možná bylo hledat ve vězeňství, protože Česká republika má opravu velmi vysoký počet vězňů držených přímo ve věznicích. Máme velmi těžkopádnou formalizovanou soustavu o 4 systémech. Jsou to prostě dozory, dohledy, myslím si, že prostě vězeňství jako takové by zasloužilo velkou pozornost. Dále je taky otázka, dokončit jaksi reformu elektronizace justice, protože česká justice je stále pořád příliš těžkopádná byrokratická založená na papírování, a ne bych řekl, na hledání spravedlnosti. Je to prostě těžkopádnost a toto budou výzvy, před kterými nový ministr spravedlnosti bude určitě stát.

Aneta SAVAROVÁ, moderátorka

Pane poslanče, díky a hezký večer. Nového ministra prezident Václav Klaus jmenuje zítra na Pražském hradě v deset hodin. Pavel Blažek pak za doprovodu premiéra odjede oficiálně převzít trezor. Ve středu ho čeká první jednání vlády. Události budou u toho.

ČT 1, 2. 7. 2012, 19:00, Zpráva

Osobnosti: Stanislav Polčák